Zanimljiv program na predstojećem 7. PAF-u

Release Date
18/09/2023
naslovna ilustracija
iz filma FUGITIVE

Sedmo izdanje Pop Art Festivala – PAF2023, u organizaciji Udruženja Pogon održat će se u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, od 18. do 23. septembra 2023.

Ovogodišnji PAF otvorit će samostalna izložba Cybernapse sarajevskog umjetnika Adisa Kutkuta Billaina 18. septembra u 20:00 sati u Galeriji BKC-a. Iako je Billain bh. publici poznat kao muzički producent, animator, crtač i autor višestruko nagrađivanog filma Fugitive, izložba Cybernapse će ovog autora predstaviti i kao skulptora i multimedijalnog umjetnika.

Izložbu Cybernapse pratit će i projekcija Kutkutovog filma Fugitive, kao i istoimena postavka koja će predstaviti crteže, storyboarde, skulpture i druge radove koji čine likovnu podlogu ovog filma. Stotine skica, crteža i ilustracija, s jedne strane, ukazuju na kompleksnost procesa stvaranja animiranog filma, dok s druge, razotkrivaju autorovu posvećenost i crtačku disciplinovanost.

Otvorenje izložbe i projekcija filma Fugitive bit će upriličeni 22. septembra u 20:00, a karte za projekciju filma moći ćete kupiti putem sistema kupikartu.ba.

Pop Art Festival i ove godine kreira prostor za promociju umjetnika i umjetnica mlađe generacije, te će tako u sklopu centralnog programa predstaviti i kolektivnu izložbu mladih umjetnica i umjetnika odabranih otvorenim pozivom Novi talasi 2. Izložba će biti otvorena 21. septembra u 20:00 sati u Atrijumu BKC-a. Prema odluci stručnog žirija kojeg čine: prošlogodišnja pobjednica Alma Gačanin, umjetnica, pjesnikinja i feministkinja; Irfan Hošić, historičar umjetnosti i kustos, umjetnički voditelj Centra za savremenu kulturu KRAK; Bojan Stojčić, vizualni umjetnik – umjetnici i umjetnice čiji će radovi biti predstavljeni u sklopu ove izložbe su: Danijela Mihić, Kasja Jerlagić, Katarina Gotić, Katarina Aćimović i Saša Tatić. Kustosica izložbi 7. PAF-a je Adna Muslija.

Društveno-angažovani programa čine i četiri izuzetno zanimljive panel diskusije. Na temu Povratak scenarista; kako trenutna produkcija dramskih serija u BiH razgovarat će sa Elmom Tataragić, Eminom Omerović i Adnanom Lugonićem 19. septembra.

U četvrtak, 21. septembra, na panel diskusiji Alternativni prostori i princip samoorganizacije u BiH kao generatori nezavisne umjetničke scene ugostit će Lidiju Drakulić iz UNSA Geto / DKC Incel, Nikolu Ostojića iz DKC Sarajevo i Nikolu Rončevića iz OKC Abrašević.

Sa kostimografkinjom Irmom Saje, glumicom Nadine Mičić i dizajnericom Enom Dujmović razgovarat će 22. septembra o karijeri i majčinstvu u svijetu nezavisne umjetnosti. Moderatorica panel diskusija je Asja Krsmanović.

Zadnji dan festivala, 23. septembar, rezervisan je za sve ljubitelje gaminga, a o umjetnosti u video-igrama govorit će ekipa Mad Head Games studia: Nejira Kadrić, Ademir Fazlagić i Amir Čatić, a panel diskusiju će moderirati Adis Kutkut Billain.

Edukativni program ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala čine PAF kreativne radionice: T-shirt dizajn (voditelj radionice: Sandro Drinovac), Fotografija, savremeni mediji i percepcija svjetlosnog zapisa kroz prizmu društvenih mreža (voditelj radionice: Ivan Hrkaš), Uvod u UI/UX dizajn (voditelj radionice: Nedim Šećeragić), zatim PAF masterclassovi Animacija, predavači Sabina i Zdravko Cvjetković, i izuzetno poseban masterclass Umjetnost u video igrama u saradnji sa Mad Head Games studiom i predavačem Ademirom Fazlagićem, koji je otvoren za polaznike širom Bosne i Hercegovine. Prijave za kreativne radionice i masterclassove su još uvijek otvorene, a svi zainteresirani mladi ljubitelji umjetnosti mogu se prijaviti putem OVOG linka.

Pop Art Festival i Udruženje Pogon, za masterclass Umjetnost u video igrama, snosit će troškove prijevoza, smještaja i hrane za polaznike koji dolaze izvan Sarajeva. Prijave za PAF radionice i masterclassove otvoreni su do popunjavanja kapaciteta.

Vizuelni identitet 7.  Pop Art Festivala – PAF 2023 kreirao je Amar Zahiragić.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Partner festivala: Bosanski kulturni centar. Prijatelji festivala: Galerija Manifesto, Collegium Artiticum i Club Jazzbina Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotografije koje će promijeniti pogled na žene u društvu