LJUBAV ČINI PORODICU: Slavimo Međunarodni dan borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije

U srijedu, 3. maja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije (IDAHOT) počela je kampanja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom LJUBAV ČINI PORODICU.

 

Bilbordima i putem društvenih mreža želimo da skrenemo pažnju na neophodnost podrške lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama i da poručimo da porodicu čini ljubav, bez obzira da li dolazi iz porodice, ili od naših partnera i partnerica i prijatelja i prijateljica, kažu iz SOC-a.

 

U bilbord kampanji 24 osobe zajedno poručuju da ljubav čini porodicu u svim njenim oblicima. Prvi put u jednoj kampanji u BiH učestvuju LGBTI osobe, zajedno sa svojim prijateljima, prijateljicama i porodicama.

 

Podrška nam je svima važna. Uz podršku lakše savladavamo prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo i zato poručujemo da tamo gdje ima ljubavi, ima i podrške i porodice. U sklopu kampanje na društvenim mrežama, objavljivat će fotografije i izjave osoba o tome šta su za njih porodica, podrška, solidarnost i ljubav.

 

– Porodica mora biti sigurno mjesto razumijevanja i ljubavi. Osjećati ljubav i imati podršku u porodici znači imati čitav svijet, rekla je jedna od učesnica kampanje.

 

Posljednjih godina sve više LGBTI osoba trpi nasilje u porodici. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, prijetili im, ucjenjivali ih, te kontinuirano psihički i fizički zlostavljali.

 

Porodica bi trebala da bude mjesto podrške i razumijevanja, a ne mjesto odbacivanja, patnje i nasilja. Zato je, u okolnostima kao što su ove, podrška LGBTI osobama izuzetno bitna i traba da dolazi i od porodice, prijatelja/ica, poznanika/ca i partnera/ica.

 

Online kampanju možete pratiti na Facebook stranici Sarajevskog otvorenog centra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.