LJUBAV ČINI PORODICU: Slavimo Međunarodni dan borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije

U srijedu, 3. maja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije (IDAHOT) počela je kampanja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom LJUBAV ČINI PORODICU.

 

Bilbordima i putem društvenih mreža želimo da skrenemo pažnju na neophodnost podrške lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama i da poručimo da porodicu čini ljubav, bez obzira da li dolazi iz porodice, ili od naših partnera i partnerica i prijatelja i prijateljica, kažu iz SOC-a.

 

U bilbord kampanji 24 osobe zajedno poručuju da ljubav čini porodicu u svim njenim oblicima. Prvi put u jednoj kampanji u BiH učestvuju LGBTI osobe, zajedno sa svojim prijateljima, prijateljicama i porodicama.

 

Podrška nam je svima važna. Uz podršku lakše savladavamo prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo i zato poručujemo da tamo gdje ima ljubavi, ima i podrške i porodice. U sklopu kampanje na društvenim mrežama, objavljivat će fotografije i izjave osoba o tome šta su za njih porodica, podrška, solidarnost i ljubav.

 

– Porodica mora biti sigurno mjesto razumijevanja i ljubavi. Osjećati ljubav i imati podršku u porodici znači imati čitav svijet, rekla je jedna od učesnica kampanje.

 

Posljednjih godina sve više LGBTI osoba trpi nasilje u porodici. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, prijetili im, ucjenjivali ih, te kontinuirano psihički i fizički zlostavljali.

 

Porodica bi trebala da bude mjesto podrške i razumijevanja, a ne mjesto odbacivanja, patnje i nasilja. Zato je, u okolnostima kao što su ove, podrška LGBTI osobama izuzetno bitna i traba da dolazi i od porodice, prijatelja/ica, poznanika/ca i partnera/ica.

 

Online kampanju možete pratiti na Facebook stranici Sarajevskog otvorenog centra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jedinstven multimedijalni projekt umjetnice Džejlane Karaman Pašić u BKC-u