Róisín Murphy objavila dugo očekivani album HIT PARADE

Release Date
11/09/2023
fotografije
Nick Pate

Róisín Murphy objavila je svoj dugo očekivani album Hit Parade. Album je producirao autor elektronske muzike DJ Koze, a objavljen je za izdavačku kuću Ninja Tune.

Polimatičarka u svakom smislu te reči, Róisín Murphy svakom izdanju daje potpuno svjež i poseban vizuelni identitet, a očaravajući album Hit parade, koji je u petak 8.9. objavljen za Ninja Tune, nije ništa drugačiji. Pod nadzorom same Róisín, vizual za album je umjetničko djelo koje predstavlja nju samu, stilizovan u foto-montaži kao slika generisana umjetnom inteligencijom, koju potpisuje umjetnica Beth Frey. Grafički dizajn radio je Bráulio Amado, a u izradi kreativnog studija Object & Animal – koji su ranije radili sa FKA Twigs, Caroline Polachek i Shygirl.

Murphy opisuje kreativnu viziju iza albuma:

– Prije otprilike pet mjeseci počela sam viđati čudna priviđenja koja su bila materijalizovana širom interneta. To je bila pojava ogromne količine slika generisanih umjetnom inteligencijom. Tada sam bila fascinirana time i posebno mi je privukao pažnju rad umjetnice Beth Frey. Postoji sinestezija, ASMR (autonomni senzorni meridijanski odgovor) vibracija u muzici Hit Parade i u Bethinom radu sa umjetnom inteligencijom. Čudno je dodirljiv, čudno primamljiv… Odlučila sam da se ne bacim na AI, bilo je previše mogućnosti, a nedovoljno kontrole. Umjesto toga, koristeći pažljivo odabrane, gotove, ranije postojeće radove, ja sam se u njih postavila. Ovo je postignuto kombinovanjem slika sa veoma specifičnom fotografijom mene. Snimljena sam u potpuno istim pozicijama kao i Bethini likovi u potpuno istom svjetlu i koristeći kombinaciju Photoshopa i različitih AI aplikacija, spojili smo vizuale zajedno.

Osnova singla Fader posjeduje hip hop sample u duhu D.a.i.s.y. Age (De La Soul), koji umjetnički slušatelj praktično prenosi u drugi nivo zvuka. Neprekidno miješanje i zamah bubnjeva zvecka ispod lirizma Róisín, koja proročki pjeva – krećem u susret svom stvaratelji, kada budem dobro spremna. Lucidna instrumentacija i iskrivljeni vokalni efekti DJ Koze-a koriste se u cijeloj numeri sa grandioznim efektom, pružajući raskošno okruženje za napredovanje egzistencijalne razigranosti Róisín Murphy.

Singlu Fader prethodili su The Universe, i CooCool, ali i white label izdanje u ograničenom tiražu Can’t Replicate (12“ Edit), a koje je zapalilo klupsku scenu početkom godine. Puštali su ga i slavili Daniel Avery, Peggy Gou, Jamie xx i mnogi drugi. Can’t Replicate je također korišten kao zvučni zapis za reviju Chanel AW23 (jesen/zima ’23) na pisti tokom Sedmice mode u Parizu u martu ove godine.

Sa albumom Hit parade, Murphy nastavlja svoju 30-godišnju karijeru koja se neprestano razvija, mijenjajući oblik, gledajući u budućnost udružujući snagu sa DJ Koze-om, a kako bi dočarala blaženu muziku koja vrvi od života i mašte. Hiper-moderan album koji je daleko od kritičnog i komercijalnog uspjeha Róisín Machine, iz 2020. godine, ona dodatno učvršćuje Róisín Murphy kao potpunu i jedinstvenu na kreativnom vrhuncu, stalno radoznalu i nemirnog duha, kojoj nema premca.

foto_Nick Pate

Neprekidno pomijerajući granice kako kod snimanju tako i u postavci uživo, sposobnost Róisín Murphy da bude izvođačica u stalnom razvoju je spektakl sam po sebi. Od uživo emitovanih nastupa tokom pandemije na digitalnim platformama, do koncerata na Glastonbury West Holts Stage, Homoblocu, rasprodatim Brixton Academy, te festivalima Coachella i Primavera Sound, Murphy se stalno pojavljuje kao uzbudljiva umjetnica koju morate vidjeti po svaku cijenu. Nakon što je prošlog mjeseca održala hvaljeni i rasprodati koncert u Royal Albert Hallu, ovog ljeta je dodatno učvršćena njena reputacija ikone živih nastupa, sa festivalskim kalendarom kao što su Melt Festival, Secret Garden Party, Mighty Hoopla, We Out Here i još mnogo toga.

Ulaznice su u prodaji za njenu najveću predstavu u Londonu do sada u legendarnom Alexandra Palaceu u februaru 2024.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Franz & Sophie predstavio kolekciju inspiriranu rijekama BiH