Izložbom NOVI TALAS i performansom umjetnice Alme Gačanin svečano otvoreno novo izdanje Pop Art Festivala

Release Date
19/09/2022
fotografije
FBL

U ponedjeljak, 19. septembra s početkom u 19 sati u Historijskom muzeju BiH izložbom Novi talas svečano je otvoren šesti po redu Pop Art Festival – PAF2022, u organizaciji Udruženja građana Pogon. Na izložbi u predstavljeni radovi 12 umjetnika i umjetnica iz čitave BiH, a koji su odabrani javnim pozivom. Izložba je otvorena umjetničkim performansom Alme Gačanin.

Umjetnice i umjetnici čiji radovi čine postavku izložbe Novi talasi odabrani su putem javnog poziva, a dostavljene prijave razmotrio je tročlani žiri u čijem su sastavu bile Elma Hodžić i Claudia Zini, te Bojan Hadžihalilović.

Postavka Novi talasi na jednom mjestu okuplja mlade vizualne umjetnike i umjetnice različitih senzibiliteta, koji u svojim praksama kroz različite medije analiziraju i promišljaju društvenu stvarnost. Upravo zbog toga, ova izložba u svojoj suštini predstavlja polifonijski hor mladih glasova, koji se povisuju zarad boljeg sutra.

U okviru izložbe predstavljeni su radovi Alme Gačinin, Ane Naletić, Ensara Hadžića, Harisa Kusturice, Ilde Halilčević, Irme Bajramović, Kemila Bektešija, Ljubomira Todorovića, Marije Tice Kovačević, Milenka Bogdanovića, Milice Bilanović, Rebeke Abdagić i Vildane Hermann. Kustosica izložbe je Adna Muslija.

Izložbom Novi talas otvoreno šesto izdanje Pop Art Festivala, koji je ove godine posvećen vizualnoj umjetnosti. Pojam Novi talas je oduvijek predstavljao neku novinu, novu energiju, mlađe generacije. To su uvije bile drugačije umjetničke prakse koje su provocirale i izazivale postojeće konvencije umjetnosti. Ova izložba pokušava da okupi mlade ljude i predstavi nešto što bi bilo druga vizija drugačije Bosne i Hercegovine, istaknula je kustosica izložbe Adna Muslija.

Umjetnica Alma Gačanin je izabrana kao pobjednica ove izložbe.

Gledali smo čitav portfolio umjetnika i umjetnica. Svako od njih koje ćete vidjeti večeras zaslužuje samostalnu izložbu i puno veću nagradu koju dodjeljujemo pobjednici, a to je Alma Gačanin, rekla je Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

PAF će se održavati u periodu od 19. do 24. septembra, s ciljem da podstakne snažniju saradnju među umjetnicama i umjetnicima koji stvaraju kroz različite medije i promovišu popularne umjetničke izraze, te da doprinese savremenom, naprednom i urbanom imidžu grada Sarajeva, uz saradnju sa istaknutim umjetnicama i umjetnicima, kulturnim radnicama i radnicima, obrazovnim institucijama, umjetničkim galerijama i centrima za mlade.

radovi umjetnice Rebeke Abdagić

U srijedu, 21. septembra nas očekuje koncertni performans Double Entendres u izvedbi pijaniste Adisa Sirbubala i vizuelnog umjetnika Enisa Čišića, koji će se održat će se 21. septembra u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, s početkom u 20:00 sati.

Pored koncertnog performansa Double Entendres bit će predstavljena i samostalna izložba Trilogija kultne sarajevske dizajnerske grupe Trio, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, kao i niz edukativnih radionica, panel diskusija na kojima će se diskutovati i dijeliti znanja i iskustva o svim postojećim rukavcima bh. umjetnosti, od kolijevke do najmodernijih tokova.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Robertu De Niru uručeno Počasno Srce Sarajeva za životno djelo