Koncertni performans DOUBLE ENTENDRES Adisa Sirbubala i Enisa Čišića u BKC-u

Release Date
06/09/2022

Šesti po redu Pop Art Festival – PAF2022, u organizaciji Udruženja građana Pogon, održat će se u periodu od 19. do 24. septembra, s ciljem da podstakne snažniju saradnju među umjetnicama i umjetnicima koji stvaraju kroz različite medije i promovišu popularne umjetničke izraze, te da doprinese savremenom, naprednom i urbanom imidžu grada Sarajeva, uz saradnju sa istaknutim umjetnicama i umjetnicima, kulturnim radnicama i radnicima, obrazovnim institucijama, umjetničkim galerijama i centrima za mlade.

 

Double Entendres

Koncertni performans Double Entendres u izvedbi pijaniste Adisa Sirbubala i vizuelnog umjetnika Enisa Čišića, a u sklopu 6. izdanja Pop Art Festivala – PAF2022, održat će se 21. septembra u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, s početkom u 20:00 sati.

Za sve posjetitelje i posjetiteljke ovog događaja, bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo izvesti će kompozicije sa svog prvog solo albuma Sevdah na distanci, kojeg čine tradicionalne i autorske kompozicije. Bosanskohercegovački vizuelni umjetnik Enis Čišić za ovu priliku kreirao je animacije koje će, sinhronizovane s muzikom Sirbubala i specijalnim svjetlosnim konceptom, oživjeti prostor Galerije BKC-a, te pružiti sofisticirano audio-vizuelno iskustvo.

U svojoj muzičkoj karijeri nisam nikad radio ništa slično, te je upravo zbog toga ovaj performans veliki izazov za mene i za muziku koju komponujem za solo klavir. Također, ovo je jedinstvena prilika da vidim na koji način ljudi koji se bave drugim vrstama umjetnosti doživljavaju moju muziku, istakao je Sirbubalo.

Zvuk mi je mnogo bitan. Slušajući muziku dok radim na crtežu ili pokretnoj slici, zvuk mi uvijek stvara određene prizore u glavi, koje onda aranžiram u procesu vizualizacije. Tempo je ono što određuje montažu slika, kao i dinamiku sekvence, te smatram da je upravo zbog ovoga zvuk uvijek povezan sa slikom. Ovaj performans će biti moja reakcija na Adisove kompozicije, proces oslikavanja muzike, improvizacija koju je najbolje doživjeti uživo u prostoru BKC-a, rekao je Čišić.

Ulaznice za ovaj događaj moći će se kupiti online putem sistema za prodaju ulaznica www.kupikartu.ba, kao i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, od 6. septembra, i po cijeni od 15 KM.

 

U sklopu PAF-a i dvije izložbe

Pored koncertnog performansa Double Entendres, program 6. Pop Art Festivala – PAF2022 predstavit će dvije izložbe – kolektivnu izložbu mladih umjetnica i umjetnika odabranih otvorenim pozivom Novi talasi u Historijskom muzeju Sarajevo, i samostalnu izložbu Trilogija kultne sarajevske dizajnerske grupe Trio, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, kao i niz edukativnih radionica, panel diskusija na kojima će se diskutovati i dijeliti znanja i iskustva o svim postojećim rukavcima bh. umjetnosti, od kolijevke do najmodernijih tokova.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poznata destinacija, novo iskustvo: Birajte ovog ljeta odmor u selima Srbije!