Upoznajte 50 sjajnih žena koje ilustriraju knjigu #ŽeneBiH / 2. dio

Release Date
12/12/2018
tekst
Masha Durkalić
fotografije
#ŽeneBiH

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora tri prijateljice: Amile Hrustić Batovanja, Hatidže Gušić i Mashe Durkalić. Cijeli mjesec su objavljivale po jedan post na društvenim mrežama posvećen nekoj od žena koje su obilježile bosanskohercegovačku historiju. Nisu ni slutile da će taj njihov projekt prerasti u mnogo više i spojiti mnogo osoba koje žele biti dio toga. Odlučile su projekt proširiti na knjigu, te su angažirale 50 žena koje će im pomoći u tome.

Na ilustriranju žena koje su se našle u knjizi #ŽeneBiH angažirano je 50 ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Saradnja sa ilustratoricama je ključni dio knjige koja će ponuditi raznolike umjetničke vizije značajnih bh. žena i njihove likove na taj način učiniti prepoznatljivima. Ove su ilustratorice svojim jedinstvenim stilovima ilustrirale neke od najznačajnijih žena BiH, pri tome se suočavajući sa brojnim poteškoćama, i često ne imajući na raspolaganju kvalitetne fotografije, ili ikakve fotografije prema kojima bi mogle raditi.

#ŽeneBiH su u septembru inicirale crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige koja je u 24h prikupila sva potrebna sredstva, dok je u mjesec dana kampanje sakupljeno 513% potrebnih sredstava. Knjiga je trenutno u posljednjim fazama produkcije, a objavljivanje i slanje backerima i backericama koji/e su novčano podržali/e izdavanje ove knjige planirano je u februaru 2019. godine.

 

Ovim putem predstavljamo i drugih 25 ilustratorica (od ukupno 50) koje su ilustrirale za knjigu #ŽeneBiH. U nastavku pročitajte više o njima, kao i o ženama koje su ilustrirale! O prvih 25 ilustratorica možete čitati ovdje.

Nevena-Katalina

26. Nevena Katalina

Nevena Katalina je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Banja Luke. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno radi na poziciji senior grafičkog dizajnera u Play Team agenciji. U slobodno vrijeme ilustrira za razne projekte, dizajnira komične stikere i prati umjetničke konkurse. Uvijek je u multitaskingu i spremna za nove izazove. Crta otkad zna za sebe. Ilustraciju preporučuje kao lijek u borbi protiv sumornih dana i napornih ljudi. Za knjigu #ŽeneBiH Nevena je ilustrirala Saritu Vujković, direktoricu Muzeja savremene umjetnosti u Banjoj Luci, kustosicu i teoretičarku umjetnosti. Nevenine radove pogledajte na njenim profilima na platformama Behance, Dribbble i Instagram.

Sabina-Cvjetkovic

27. Sabina Cvjetković

Sabina Cvjetković se bavi animacijom, te grafičkim i pattern dizajnom, a rođena je u Mostaru. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje trenutno pohađa master studij iz grafičkog dizajna. Prvi kratki autorski animirani film Crazy Dance, koji je režirala sa suprugom Zdravkom Cvjetkovićem, premijeru je doživio na 15. Sarajevo Film Festivalu, a kasnije je prikazan na nekoliko svjetskih festivala filma i animacije. Nakon višegodišnjeg rada u animacijskoj produkciji u BiH i rada na nekoliko kratkih i jednom dugometražnom animiranom filmu, preselila se u Dubai, gdje je radila na dizajnu i animacijama za Augmented Reality i Virtual Reality aplikacije. U Dubaiju se zaljubila u pattern dizajn i završila britansku online školu The Art and Business of Surface Pattern Design. Živi u Sarajevu, gdje radi kao freelancerka. Za knjigu #ŽeneBiH Sabina je ilustrirala Azru Begić, historičarku umjetnosti, kustosicu, likovnu kritičarku i muzejsku savjetnicu Umjetničke galerije BiH, koja je preminula u aprilu 2017. godine. Sabinine radove pogledajte na njenim profilima na platformama Instagram, Behance i Society6. Animacijske radove Sabine i njenog supruga Zdravka pogledajte ovdje.

Zeljka-Debeljak

28. Željka Debeljak

Željka Debeljak je freelance ilustratorica koja je studirala grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, a trenutno živi i radi u Novom Sadu kao 2D game artist. Za knjigu #ŽeneBiH Željka je ilustrirala Micu Todorović, jednu od najznačajnijih bh. likovnih umjetnica, koja je učestvovala u osnivanju Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i Škole primijenjenih umjetnosti, i koja je prva u BiH izložila ženski akt. Željkine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

29. Mirna Trubajić

Mirna Trubajić je slikarica, 3D vajarka i arhitektica iz Sarajeva/Banja Luke. Obrazovala se u više različitih gradova i država, a završila je Arhitektonski fakultet u Banjoj Luci. Bavila se različitim kreativnim disciplinama, a posljednjih šest godina se najviše bavi 3D skulptom, te pravi biste za 3D print. Za knjigu #ŽeneBiH Mirna je ilustrirala Lepu Radić, partizanku i narodnu heroinu Jugoslavije, koja je pogubljena sa samo 17 godina u Bosanskoj Krupi, nakon što je uhvaćena u napadu njemačkih vojnika. Mirnine radove pogledajte ovdje.

 

Edita-Gazibara

30. Edita Gazibara

Edita Gazibara je grafička dizajnerica, ilustratorica i VJ-ica iz Sarajeva. Diplomirala je na Odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored brojnih grupnih i nekoliko samostalnih izložbi, posebno se ističe njena samostalna izložba “Phantom City” koja je 2011. godine bila postavljena i u galeriji King’s Collegea u Cambridgeu. Radila je kao programska savjetnica na Internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija „Magdalena“ u Mariboru u Sloveniji. Kao VJ-ica je radila na predstavama “Hipermnezija” (Heartefact Fund i BITEF Teatar, Beograd), “1984 George Orwell” i “Tajna džema od malina” (Sarajevski ratni teatar SARTR), te sarađivala sa muzičkim duom Basheskia & Edward EQ. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku knjige. Za knjigu #ŽeneBiH, Edita je ilustrirala Zehru Muidović, AFŽ-ovku i antifašistkinju, te članicu sarajevskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata. Editine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.

Azra-Sahinovic

31. Azra Šahinović

Azra Šahinović je grafička dizajnerica iz Bihaća, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za grafički dizajn. Tokom studija je razvila interes za fotografiju, tipografiju i marketing. Nakon diplomiranja na ALU 2016. godine, upisala je magistarske studije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za marketing, gdje trenutno piše magistarsku tezu. Radi kao freelance grafička dizajnerica u Sarajevu. Azra je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Hedinu Tahirović Sijerčić, romsku književnicu, novinarku i prevoditeljicu, te autoricu prvog bosansko-romskog i romsko-bosanskog rječnika. Azrine fotografije možete pogledati na njenoj Facebook stranici, a njene dizajnerske radove na Behance profilu.

Sanja-Planinic

32. Sanja Planinić

Sanja Planinić je freelance grafička dizajnerica i art direktorica iz Mostara koja živi i radi u New Yorku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Grafički dizajn. Jedna je od osnivačica i CEO SOS Dizajn Festivala, prvog festivala dizajna u BiH, čime je doprinijela razvoju kreativnih industrija u BiH i regionu. Sudjelovala je na brojnim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima i izložbama. Njen poster za izložbu Umjetnost u mračnim vremenima je izabran od 17.120 radova iz 88 zemalja da bude dio glavne izložbe na globalnom bijenalu grafičkog dizajna Golden Bee u Moskvi. Dobitnica je Gold i Grand Prix nagrade u sklopu natjecanja Young Lions Croatia, te nominirana za New Visual Artists izdanje Print magazina u New Yorku. Radila je kao grafička dizajnerica za McCann Sarajevo, Cultural Heritage Without Borders, Bruketa&Žinić, Graphis, Walter Bernard Consultancy i Mirko Ilić Corp. Za knjigu #ŽeneBiH Sanja je ilustrirala Veru Obrenović Delibašić, revolucionarku i književnicu čiji je rad obilježio žensko književno stvaralaštvo u Drugom svjetskom ratu, a koja je također bila i prva violinistica Sarajevske filharmonije. Sanjine radove možete pogledati na njenoj web stranici.

 

Sema-Operhal

33. Selma Operhal

Selma Operhal je grafička dizajnerica iz Sarajeva sa 15 godina radnog iskustva, koja je završila sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek Produkt dizajn. Bila je angažirana u različitim marketinškim agencijama, ali zadnjih desetak godina radi kao freelancerka u oblasti grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Selma je ilustrirala Amiru Medunjanin, istaknutu bh. izvođačicu sevdaha, čije su interpretacije sevdalinki poznate širom svijeta. Selmine radove možete pogledati ovdje.

Amila-Saric

34. Amila Šarić

Amila Šarić je studentica Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored produkt dizajna, u njene umjetničke interese spadaju i ilustracija i slikanje. Učešće u projektu #ŽeneBiH je za nju bilo idealna prilika da se okuša u ilustraciji, kojom se u budućnosti planira baviti profesionalno. Amila je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Belmu Alić, violončelisticu i prvu doktoricu umjetnosti iz oblasti violončela u BiH. Amiline radove pogledajte ovdje.

 

35. Selena Musić Kuldija

Selena Musić Kuldija je slikarica iz Sarajeva, gdje je magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Slikarstvom se bavi profesionalno i zajedno sa suprugom je vlasnica male galerije na Baščaršiji u kojoj posljednjih pet godina prodaju svoje slike. Žena koju je Selena ilustrirala za knjigu #ŽeneBiH je Umihana Čuvidina, prva muslimanska pjesnikinja i jedina žena u BiH koja je pisala alhamijado poeziju. Selenine radove možete pogledati u njenoj galeriji Novembar na sarajevskoj Baščaršiji, a na profilima galerije na Facebooku i Instagramu možete pogledati i Selenine slike.

Marijana-Dzambo

36. Marijana Džambo

Marijana Džambo je ilustratorica iz Žepča/Sarajeva, sa trenutnom adresom u Zagrebu. Diplomirala je Produkt dizajn 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Počela se baviti gaming dizajnom 2014. godine, tokom života u Sarajevu, gdje je dvije godine radila kao gaming artist. Nastavila se baviti ilustracijom, te grafičkim dizajnom u gamingu i u drugim poljima. Početkom 2017. godine preselila se u Zagreb, gdje trenutno radi kao 2D gaming artist. Od toga živi, a u slobodno vrijeme voli zaviriti u ostala polja umjetnosti. Marijana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Merimu Ključo, jednu od najboljih svjetskih kompozitorki i solistica na koncertnoj harmonici. Marijanine radove možete pogledati ovdje.

37. Iva Pezić

Iva Pezić je dizajnerica i ilustratorica iz Metkovića/Viteza, koja posljednjih šest godina studira i radi u Zagrebu. Za sebe kaže da je dizajnerica tokom dana, a ilustratorica, fotografkinja, putoholičarka i ljubiteljica biljki tokom noći. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Dizajn grafičkih proizvoda. Izlagala je seriju pointilističkih portreta na dvjema samostalnim izložbama u BiH, te na nekoliko grupnih fotografskih izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Iva je ilustrirala Rajku Merćep, bh. kiparicu iz Bileće koja je ostvarila uspješnu međunarodnu karijeru, živeći i stvarajući uglavnom u Parizu i Sarajevu. Ivine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu, kao i na njenoj web stranici.

 

 

38. Ina Arnautalić

Ina Arnautalić je kostimografkinja i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2016. godine, na Odsjeku za produkt dizajn. Magistrirala je filmsku i teatarsku kostimografiju na Universität der Künste u Berlinu. U posljednjih 14 godina bila je angažovana na različitim projektima: dugometražnim i kratkim filmovima, muzičkim spotovima i reklamama, najčešće u suradnji sa Hatidžom Nuhić u okviru dua „Jaje“. Godine 2008. nagrađene su za najbolju kostimografiju na Eurosongu od strane predstavnika žirija, modnog kreatora Jean Paula Gaultiera, te 2016. godine kao dio ekipe filma „Smrt u Sarajevu“ u režiji Danisa Tanovića, kada je film osvojio Srebrenog medvjeda na Berlinaleu. Ina se u posljednje vrijeme pored kostimografije, koja je njena primarna ljubav, interesuje za stop-motion animaciju, modelovanje minijatura i ilustraciju. U posljednje četiri godine živi, stvara i radi u Berlinu. Za knjigu #ŽeneBiH Ina je ilustrirala Silvanu Armenulić, poznatu bh. interpretatoricu narodne muzike, sevdalinke i starogradske pjesme. Inine radove možete pogledati na njenoj web stranici.

 

 

Milica-Cvokic

39. Milica Čvokić

Milica Čvokić dolazi iz Travnika/Banjaluke. Diplomirana je inžinjerka arhitekture Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, te diplomirana akademska grafičarka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Trenutno je apsolventica na odsjeku za dramske umjetnosti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, na smjeru Animirani film. Učestvovala je u nekoliko likovnih kolonija u BiH i Srbiji, izlagala na grupnim izložbama, te nekoliko puta nagrađivana kao studentica grafičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Jedna je od učesnica i kreatorki projekta Animacikl, spoja projekcije animiranog filma i pedaliranja. Iza sebe ima i jednu ilustriranu dječiju knjigu, a u slobodno vrijeme voli “šarati po zidu”. Ne boji se izazova te svaki smatra novom kreativnom avanturom. Trenutno radi kao grafička dizajnerica i animatorica u agenciji Play Team u Banjoj Luci. Milica je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Raziju Mujanović, najuspješniju košarkašicu u BiH, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, te članicu Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Njene radove možete pratiti na Instagramu i Behanceu.

 

Nirvana-Zisko

40. Nirvana Žiško

Nirvana Žiško je apsolventica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedna je i od organizatorica Pop-Up! dizajn festivala kojeg svake godine organiziraju studenti i studentice Odsjeka za grafički dizajn, i na kojem gostuju svjetski poznati umjetnici i umjetnice. Nirvana se još bavi i kostimografijom i scenografijom za pozorišne predstave i filmove. Stipendistica je Fondacije Hastor, gdje također radi kao grafička dizajnerica. Svoje radove izlagala je na nekoliko grupnih izložbi i festivala. Nirvana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Dunju Mijatović, komesarku za ljudska prava u Vijeću Evrope. Nirvanine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

41. Amra Mahmutović

Amra Mahmutović je studentica Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti. Srednju umjetničku školu je završila u Bihaću. Na Akademiji likovnih umjetnosti razvila je interes za dokumentarnu fotografiju, dizajn plakata i historiju umjetnosti. Za knjigu #ŽeneBiH Amra je ilustrirala prof. dr. Mirsadu Hukić, specijalisticu mikrobiologije i doktoricu medicine, te dobitnicu najvećeg naučnog priznanja u BiH, Državne nagrade za nauku za uspjehe na međunarodnom planu. Mirsada Hukić je redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, a značajan dio svoje dugogodišnje naučne karijere posvetila je istraživanju o hanta virusu. Amrine radove možete pogledati na njenim profilima na stranicama Behance i 500px.

 

Dusica-Kosarac

42. Dušica Košarac

Dušica Košarac iz Sarajeva je ilustratorica koju nekoliko ispita dijeli od bachelor diplome iz arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Bavi se digitalnom illustracijom, a u posljednje dvije godine radi kao 3D i 2D artist za video igre. Za knjigu #ŽeneBiH Dušica je ilustrirala Fatimu Mušić Manojlović, prvu pilotkinju u BiH, koja je bila članica Aerokluba Sarajevo. Dušicine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Deviantart.

 

Martina-Crepulja

43. Martina Crepulja

Martina Crepulja je ilustratorica iz Pančeva/Kaknja, koja je studirala ilustraciju na Ringling College of Art and Design u SAD-u. Tokom studija izabrana je kao jedna od najboljih predstavnica svoje generacije. Školovanje završava 2013. godine, i dobiva zvanje bachelora primijenjenih umjetnosti, smjer ilustracija. Tokom i nakon studija radi kao freelance ilustratorica na mnogim ilustracijskim i animacijskim projektima. Sarađuje sa animacijskim i produkcijskim studijem Atomic Kid Studio, te sa agencijom Illustration Online. Za knjigu #ŽeneBiH Martina je ilustrirala Vesnu Ljubić, prvu ženu u BiH koja je režirala film. Martinine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Behance.

 

44. Stella Dujmušić

Stella Dujmušić iz Travnika je studentica završne godine na Odsjeku grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Iako je fokusirana na dizajn i fotografiju, već tri godine sarađuje sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje radi scenografiju, kostim, šminku i vizuale. Trenutno živi u Portu u Portugalu, gdje završava prvi semestar završne fakultetske godine. Za knjigu #ŽeneBiH Stella je ilustrirala Silvu Rizvanbegović, doktoricu urgentne medicine koja je poginula tokom ratne opsade Sarajeva, na zadatku zbrinjavanja teško ranjenih građana/ki.

 

Enida-Delimustafic

45. Enida Delimustafić

Enida Delimustafić je vizuelna umjetnica i dizajnerica iz Olova koja je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno na istoj akademiji radi na magistarskoj tezi na Odsjeku za produkt dizajn. U slobodnom umjetničkom radu koristi klasične i digitalne medije, kao i filozofsku, duhovnu i ezoteričnu literaturu. Kreatorica je brenda Eye Contact. Za knjigu #ŽeneBiH Enida je ilustrirala novinarku Vildanu Selimbegović, urednicu dnevnog lista Oslobođenje, te nekadašnju dugogodišnju urednicu sedmičnika Dani, prvu ženu koja je bila  glavna i odgovorna urednica medija u savremenoj historiji BiH. Enidine radove možete pogledati na njenim profilima na platformama Behance, Instagram i Saatchi Art.

 

Hana-Kovacevic

46. Hana Kovačević

Hana Kovačević je dizajnerica iz Sarajeva, koja je u Milanu završila Industrijski dizajn, smjer Vizualna komunikacija. Radila je kao dizajnerica u reklamnim agencijama kao što su Fullsix i Publicis, a trenutno radi kao kreativna direktorica u DOING-u, jednoj od najvećih agencija za digitalni advertising u Italiji. Članica je Art Directors Cluba, a bavi se i organizacijom inicijative WIAC (Women in Italian Advertising & Communication), koja spaja žene u reklamnoj industriji u Italiji. Hana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala sestre Zlatu Grebo i Sanu Salahović. Zlata Grebo bila je profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, čija je dekanka bila od 1975. do 1977. godine. Sana Salahović predstavljala je SFRJ na Prvoj svjetskoj konferenciji o ženama, koja je 1975. godine održana u Mexico Cityju, a umrla je 1985. godine.

 

Jelena-Zilic

47. Jelena Žilić

Jelena Žilić je dizajnerica i ilustratorica iz Banja Luke, koja je završila Fakultet za informacione tehnologije i dizajn. Na ovom je fakultetu stekla znanje i interesovanje za rad u sferi grafičkog dizajna, ilustracije i crtanja. Od 2015. godine radi u firmi crew55design, koja se bavi grafičkim dizajnom na domaćem, kao i na online tržištu. Učestovala je na izložbi „Dialog“ 2012. godine u Beogradu i nastavila surađivati sa Centrom za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Višegodišnja je saradnica Gradskog pozorišta Jazavac u Banjoj Luci. Jelena je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Milkicu Milojević, prvu fudbalsku sutkinju u BiH, te dugogodišnju novinarku. Jelenine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Behance.

 

Sunita-Fisic

48. Sunita Fišić

Sunita Fišić iz Sarajeva je studentica četvrte godine nastavničkog smjera na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i street artom, sa fokusom na ženske portrete i aktove. Učestvovala je na raznim umjetničkim festivalima u Sarajevu, Mostaru, Splitu, Bitoli, Eindhovenu, Berlinu i Washingtonu, gdje je izlagala samostalno ili na kolektivnim izložbama. Pored izložbi, radila je i live act slikanje na velikim površinama uličnih zidova. Za knjigu #ŽeneBiH Sunita je ilustrirala Rozu Papo, doktoricu, učesnicu Narodnooslobodilačkog rata, te prvu ženu sa činom pukovnika i general-majora u JNA. Sunitine radove možete pogledati na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

Iris-Begovic

49. Iris Begović

Iris Begović je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Maglaja. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirala je prošle godine serijom od 12 plakata pod nazivom Sve što ste oduvijek željeli da znate o dojenju. Luda je za bojama i linijama. Za knjigu #ŽeneBiH Iris je ilustrirala Radojku Lakić, partizanku i narodnu heroinu Narodnooslobodilačkog rata. Radove Iris Begović možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

 

Ajna-Zlatar (1)

50. Ajna Zlatar

Ajna Zlatar je grafička dizajnerica i art direktorica iz Sarajeva. Školovala se u Milanu, na Evropskom institutu za dizajn, gdje je diplomirala 1996. godine, i na Akademiji likovnih umjetnosti Brera, gdje je diplomirala 1998. godine. Sa dizajnerom Anurom Hadžiomerspahićem je 1998. godine u Sarajevu osnovala Kreativni centar “Cardea”. Godine 2001. sa kampanjom „Računaj na mene“ – Iskrameco dobili su evropsku nagradu za dizajn Epica Awards – Europe’s Creative Awards. Naredne godine pokrenuli su međunarodni projekt “Made in Bosnia”, namijenjen promociji novog bh. dizajna koji je okupio kreativce/ke iz BiH i Italije, i rezultirao istoimenom izložbom koja je predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH, te u galeriji McCann Erickson u Milanu 2000. godine. Zajedno su 2002. godine osnovali i reklamnu agenciju Ideologija, koja je 2003. i 2004. godine na No Limit Sarajevo Advertising Festivalu proglašena marketinškom agencijom godine u BiH. Ideologija se 2006. godine udružila sa marketinškom kompanijom Communis, u kojoj je Ajna djelovala kao kreativna direktorica do 2016. godine. Ajna danas živi u Sarajevu gdje radi kao freelancerica. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine. Jedna je od najnagrađivanijih grafičkih dizajnerica iz BiH. Ajna je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Adeline Paulinu Irby, poznatiju kao Miss Irby (1831. – 1911.), britansku spisateljicu, prosvjetiteljicu i humanitarku.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.