Bh. sportske junakinje iz pera Zdravka Cvjetkovića

Nakon izložbi u Zenici i Sarajevu, ilustrator Zdravko Cvjetković predstavit će svoje radove i u Mostaru. U srijedu, 14. novembra s početkom u 19h u Centru za kulturu Mostar bit će upriličena izložba sportskih karikatura.

 

 

Karikature koje ćete imati priliku vidjeti u sklopu izložbe nastale su u proteklih 7 godina. Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012.

 

– Nakon nekoliko skica i karikatura i odličnog odziva na društvenim mrežama, nastavio sam da prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije radim karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Mnogi portali i Facebook prijatelji su karikature dijelili online pa bi se one brzo proširile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno, ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica. U međuvremenu sam počeo da radim karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove. S obzirom na to da broj karikatura trenutno prelazi broj 50, logičan slijed je bio da radovi iz virtualnom svijeta pređu u materijalni. Veliko mi je zadovoljstvo da se moja prva samostalna izložba održava baš u mom rodnom gradu i da je tematski vezana za nešto što sam radio isključivo srcem (dobro, i rukama ). Nadam se da ćete uzivati u izložbi koliko sam ja uživao u crtanju, rekao nam je autor, Zdravko Cvjetković.

 

Prije nego budete imali priliku pogledati izložbu predstavljamo vam četiti karikature ovog talentiranog autora. Riječ je o najuspješnijim bh. sportistkinjama Amini Kajtaz, Larisi Cerić, Razi Mujanović i Svetlani Kitić. 

Amina Kajtaz - plivanje “Naša Amina Kajtaz za dva dana pliva za BiH na Evropskom prvenstvu u plivanju Glasgow 2018 u Škotskoj, pa je to povod za moj prvi (sigurno ne i zadnji) crtež neke od naših sportistkinja. Nek' je sretno Amina!!!”
Amina Kajtaz – plivanje 

Naša Amina Kajtaz za dva dana pliva za BiH na Evropskom prvenstvu u plivanju Glasgow 2018 u Škotskoj, pa je to povod za moj prvi (sigurno ne i zadnji) crtež neke od naših sportistkinja. Nek’ je sretno Amina!!!

 

Razija Mujanović - košarka
Razija Mujanović – košarka

 

 

Klupska nacionalna prvenstva: (1987,
1988, 1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996)
– Nacionalni kup: (1992)
– Evroliga: (1989, 1992, 1994, 1995)
– Evropsko prvenstvo: Srebrna medalja (1991)
– Svjetsko prvenstvo: Srebrna medalja (1990)
– Olimpijske igre: Srebrna medalja, Seul (1988)
– Mediteranske igre: Zlatna medalja (1993)
– FIBA hall of fame (2017)
…pametnom dosta…

 

 

Svetlana Kitić - rukomet
Svetlana Kitić – rukomet

 

– Olimpijske igre: Srebrna medalja, Moskva (1980)
– Olimpijske igre: Zlatna medalja, Los Angeles (1984)
– Svjetsko prvenstvo: Bronzana medalja (1982)
– Evropski kup prvaka: (1980, 1984)
– Kup pobjednika kupova: (1986)
– IHF svjetska igračica godine (1988)
– IHF najbolja rukometašica svih vremena (2010)

 

Larisa Cerić - džudo
Larisa Cerić – džudo

 

Kickin’ asses since 1991!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Projekt #zeneBiH promovira značajne žene koje su razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH