NISAM TRAŽILA: Stranica koja je pojačala utišane glasove

Nakon što je u Srbiji glumica Milena Radulović prije nekoliko dana javno iznijela optužbe za seksualno nasilje protiv profesora i reditelja Miroslava Aleksića, nastala je Facebook stranica Nisam tražila, na kojoj umjetnice iz cijelog regiona dijele strašna iskustva seksualnog nasilja, napastvovanja i mizoginije u svojim branšama javnog djelovanja. U samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona, a stranicu je zapratilo u jednom danu više od 7000 ljudi. Umjetnice anonimno objavljuju svoje traume sa jasnom porukom – #NisiSama.

Nakon što je Milena Radulović hrabro istupila, ostale smo prvenstveno zgrožene tim činom, ali ništa manje ni komentarima koji su se povlačili ispod portala diljem regije. Zajednička poenta većine komentara je bila ‘sama je to tražila’. Po statusima i objavama na društvenim mrežama, shvatile smo da dijelimo stav po tom pitanju, javile se jedna drugoj i rekle: ‘Mi moramo nešto poduzeti. Plješćemo hrabroj Mileni, osuđujemo zlostavljanje u nekom dalekom Hollywoodu… Ovog ima i kod nas!’, kažu nam administratorice stranice, Asja Krsmanović, Ana Tikvić, Nadine Mičić i Matea Mavrak.

 

U samo nekoliko sati nakon što su otvorile stranicu Nisam tražila gdje žene mogu anonimno podijeliti svoja traumatična iskustva, inbox im je bio zatrpan.

– Shvatile smo da većina žena još nije spremna izaći iz anonimnosti kad riječ o rodno zasnovanom nasilju, ali je jako važno da se stvori prostor za razgovor i da skrenemo pažnju na to da se zlostavljanje i uznemiravanje itekako događa i u našoj sredini. Budući da se mnogo postova referira na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, ASU je zaista odmah reagovala i pozvala sve studente i studentice (sadašnje i bivše) da bez straha prijave bilo kakav oblik mizoginije, seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja.

Djevojke okupljene oko stranice Nisam tražila žele naglasiti kako ovo nije poziv na linč, nego želja da se o ovoj problematici krene govoriti, i na kraju krajeva, djelovati.

– Porazno je vidjeti po reakcijama šire javnosti da su svi odlučili da se okome na Akademiju, perpetuirajući stereotip o tome da je takvo što tamo bilo za očekivati, ne pomislivši pri tome da pogledaju, a kamo li javno obznane šta se sve dešava u njihovim učionicama, kancelarijama i radnim prostorima, ističu.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva nadležne institucije da se oglase i postupe povodom informacija koje su objavljene anonimno na Facebook stranici Nisam tražila, od strane žena koje su doživjele seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, te o njemu progovorile. Tražimo od ovih institucija da hitno saopšte javnosti koje će mjere poduzeti povodom uznemiravajućih informacija o masovnom zlostavljanju i uznemiravanju više desetina žena iz BiH.

Iznimno je važno javno govoriti o seksualnom nasilju i zlostavljanju i jednako ga je važno prijaviti. Želimo vas pozvati da pročitate ova iskustva, i ohrabriti da se suprotstavite nasilju bilo koje vrste, kao i da ga prijavite ako ga doživite.

#NisiSama #NisteSame

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.