Završen PriFest: Film PUN MJESEC dobio nagradu FIPRESCI, a Alban Ukaj proglašen najboljim glumcem

Datum objave
29/08/2021

Završeno je 13. izdanje PriFest – Prishtina International Film Festivala. Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI – Fédération Internationale de la Presse Cinématographique, najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara koje objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta, pripala je Nerminu Hamzagiću za film Pun mjesec, a Alban Ukaj proglašen je najboljim glumcem za ulogu u istom filmu.

Film Pun mjesec je lična drama sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama. Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Debitantski film Hamzagića nastao je u koprodukciji producentske kuće SCCA/pro.ba i Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Svjetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Cottbusu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom.

 

PriFest se ove godine održavao od 24. do 29. augusta. Najboljim filmom proglašen je film Hive. Film je baziran na istinitoj priči o životu Fahrije Hoti, Albanke koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu. Najboljom rediteljicom proglašena je Luana Bajrami, rediteljica koja se na Sarajevo Film Festivalu predstavila filmom Brdo na kojem riču lavice. Glumice iz istog filma, Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani, proglašene su najboljim glumicama, a istu nagradu su dobile i na Sarajevo Film Festivalu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fashion.Beauty.Love na druženju sa glumcima iz ŽIVOTINJSKE FARME