Svečanu ceremoniju otvaranja Sarajevo Film Festivala vodit će glumac ALBAN UKAJ

Već tradicionalno, svečana ceremonija otvaranja biće održana u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta upravo uspješnim filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. Čast da vodi svečanost otvaranja 24. Sarajevo Film Festivala dodijeljena je ove godine glumcu Albanu Ukaju.

 

Alban Ukaj je rođen 1980. godine u Prištini. Upisao je studij Glume na Dramskom fakultetu u Prištini, u klasi profesora Faruka Begollija, da bi 2001. godine nastavio studiranje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i diplomirao 2006. u klasi profesora Aleksandra Jevđevića. Kao glumac je bio angažiran na predstavama u produkciji MESS-a, te Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra ’55, Pozorišta mladih i Zetskom domu na Cetinju, Bitef teatra/Hartefakt fonda.

 

Jednako angažiran u filmovima: GORI VATRA u režiji Pjera Žalice, NOTRE MUSIQUE u režiji Jean-Luc Godarda, MAGIC EYE u režiji Kujtim Caskua, SVE DŽABA u režiji Antonija Nuića, ČUVARI NOĆI u režiji Namika Kabila, LA SILENCE DE LORNA u režiji Jean-Pierre i Luc Dardennea nagrađivanom na Filmskom festivalu u Cannesu, NA PUTU u režiji Jasmile Žbanić, J.A.C.E. u režiji Menelaosa Karamaghiolisa, SNOVI Rešada Kulenovića, BOTA u režiji Iris Elezi, nagrađivanom na Filmskom festivalu Karlovy Vary, te filmu BRAK, redateljice Blerte Zeqiri nagrađenom na Filmskom festivalu u Talinu, i drugim.

 

Alban Ukaj (23 of 24)-2

Više puta je nagrađivan za najboljeg glumca na pozorišnim festivalima u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

Stalni je član ansambla Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Režirao je svoj prvi kratki igrani film KALI u kojem je i scenarista. Film je nagrađivan na nekoliko međunarodnih festivala u Evropi i Americi, uključujući glavne nagrade. Suosnivač je udruženja Kontakt u kom je i producent predstava, poput ovogodišnjeg performansa WELCOME. Trenutno radi na svom drugom kratkometražnom filmu.

 

U prethodnim izdanjima uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

foto_Vanja Lisac

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Pragu upriličena izložba fotografija Aide Redžepagić posvećena radu Karla Paržika