Predstave bh. pozorišta koje preporučujemo da pogledate ovog vikenda

Release Date
07/12/2022
naslovna fotografija
Moja fabrika / BNP Zenica

Ukoliko želite provesti kvalitetno vrijeme sa prijateljima, porodicom ili sami sa sobom, odlazak u pozorište je naša preporuka uvijek.Ovog vikenda nas očekuju sjajne predstave u bh. pozorištima, dvije premijere. Ukoliko niste još planirali petak ili subotu posjetite neko od njih, a preporučujemo vam da pogledate:

 

Ivanov / foto_Velija Hasanbegović

Ivanov / režija Paolo Magelliji / Narodno pozorište Sarajevo

U petak, 9. decembra u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena dramska predstava Ivanov rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paoloa Magellija.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Anton Pavlovič Čehov je Ivanova dramu u četiri čina, napisao sa 27 godina i prema vlastitim tvrdnjama u samo deset dana.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. decembra sa početkom u 19.30 sati.

 

Moj sin samo malo sporije hoda / foto Jelena Janković

Moj sin samo malo sporije hoda / režija Ivan Plazibat / SARTR

U Sarajevskom ratnom teatru će 8. decembra biti izvedena predstava Moj sin samo malo sporije hoda autora Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata. Premijera je već rasprodana, ali predstavu možete pogledati i u petak, 9. 12, te subotu 10.12 s početkom u 20h.

Ova drama je premijerno je izvedena 2011., a već 2012. godine je Sarajevska publika, u okviru Festivala MESS, imala priliku pogledati predstavu nastalu prema ovom tekstu u izvođenju hrvatskog pozorišta ZKM. Autor teksta je tom prilikom nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem. Produkcija u SARTR-u bit će 18. produkcija ovog teksta u svijetu.

Glumačku podjelu čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić. Osim glumačkog ansambla, autorski tim predstave čine i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Hodžić, za scenski pokret zadužena je Amila Terzimehić, a za muziku Basheskia & Edward EQ. Dizajn plakata radio je Ismar Žalica.

Moja fabrika / foto_BNP Zenica

Moja fabrika / režija Selma Spahić / Bosansko narodno pozorište Zenica

U petak, 9. decembra s početkom u 19:30 na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava Moja fabrika nastala prema knjizi Senada Avdića, a u režiji Selme Spahić. Predstava prati strukturu knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare. U intervjuima radnici je često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Alijagić-Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, pokret Thomas Steyaert, dramaturgiju i dramatizaciju radile su Emina Omerović i Bojana Vidosavljević, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Hasanaginica

Hasanaginica / režija Dušan Tuzlančić / Narodno pozorište Republike Srpske

U Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno će, 9. decembra, biti izvedena predstava Hasanaginica prema dramskom komadu Ljubomira Simovića i u režiji Dušana Tuzlančića.

Rezultat produkcionog povezivanja Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojoj glavne uloge tumače gostujući glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstava Hasanaginica prepoznata je kao značajan pozorišni, umjetnički poduhvat.

Premijera predstave Hasanaginica u Bijeljini održana je 20. oktobra. Predstava je oduševila publiku. Izvođenja su praćena ovacijama.

Prva repriza je u subotu, 10. decembra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Stevan Bodroža: Umjetnost može pružiti utjehu