Hasanaginica

HASANAGINICA premijerno u Banjoj Luci

Release Date
05/12/2022

U Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno će, 9. decembra, biti izvedena predstava Hasanaginica prema dramskom komadu Ljubomira Simovića i u režiji Dušana Tuzlančića.

Rezultat produkcionog povezivanja Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojoj glavne uloge tumače gostujući glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstava Hasanaginica prepoznata je kao značajan pozorišni, umjetnički poduhvat.

Premijera predstave Hasanaginica u Bijeljini održana je 20. oktobra. Predstava je oduševila publiku. Izvođenja su praćena ovacijama.

– Oduvijek sam razmišljao o tome kako bi to izgledalo kad bi slikari ili muzičari, u katalozima svojih izložbi ili koncerata, pisali o tome šta su htjeli da kažu, ili na šta treba da obratimo pažnju, ili nam, kao slučajno, poslali ključ za čitanje njihovih djela. Svako ko bude držao programsku knjižicu ove predstave u rukama dva sata će gledati (ili barem početi da gleda) djelo o kojem je objavljeno preko hiljadu trista bibliografskih jedinica, dramatizaciju koja u ovoj sezoni doživljava pola vijeka, dramsko djelo koje su na našem jeziku više od pedeset puta režirali veliki reditelji i igrali najveći glumci. Na svu tu plejadu velikog i lijepog oko Hasanaginice, ja sam imao sreću i da okupim tim zaista velikih saradnika. U sve sam dodao samo prstohvat poštovanja, začina za koji mi se čini da je pomalo zaboravljen u našem pozorištu. Poštovanje prema piscu, poštovanje prema svakom liku, poštovanje prema svakom glumcu i svakom članu autorskog tima. Svoj posao sam zamislio tako da svima njima stvorim uslove da na putu ka dogovorenom cilju pokažu najboljeg sebe. Za sve što ne bude izgledalo tako, meni grijeh na dušu, napisao je Dušan Tuzlančić u Riječi reditelja.

U Novom Sadu Hasanaginica će biti izvedena 7. decembra, a premijera u Narodnom pozorištu Republike Srpske je 9. decembra, a dan kasnije i prva repriza.

Reditelj Dušan Tuzlančić okupio je ekipu vrhunskih pozorišnih umjetnika: scenograf Marija Kalabić, kostimografi Marina Sremac i Jasmina Radujko, lektor Radovan Knežević i Vlatko Stefanovski kao autor muzike. U glumačkom ansamblu predstave su: Bojana Milanović (Hasanaginica), Milan Kovačević (Hasanaga), Sonja Damjanović (majka Pintorovića), Mihailo Maksimović (Beg Pintorović), LJiljana Čekić (majka Hasanagina), Goran Jokić (efendija Jusuf, Hasanagin savjetnik), Nenad Blagojević (Musa), Dušan Ranković (Huso), Ognjen Kopuz (Suljo) i Ivan Petrović (Ahmed).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.