Filmovi CODE i HIVE ispisali historiju na Sundance Film Festivalu

Datum objave
03/02/2021

Porodična dramedija CODA, u režiji i prema scenariju Siân Heder, na ovogodišnjem je Sundance Film Festivalu, na virtuelnoj dodjeli, dobila veliku nagradu žirija, nagradu za režiju, nagradu publike te posebnu nagradu žirija za najbolji ansambl u kategoriji američke drame, čime se upisala u festivalsku historije. Ovo je prvi film u historiji Sundancea koji je osvojio tri glavne nagrade u kategoriji američke drame. Uz to je osvojio i posebnu nagradu žirija za najbolji ansambl.

U kategoriji stranog filma tri nagrade je osvojila kosovska drama Hive, koja je nagrađena za najbolji film, koja je dobila i nagradu publike te nagradu za režiju Blerti Basholli, što je prvi put u historiji te kategorije. Hive je bazirana na istinitoj priči o životu Fahrije Hoti, Albanke koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu.

Neopisivo je kad dobijete nagradu svog omiljenog filmskog festivala. Voljela bih ovu nagradu podijeliti s cijelim timom, glumicama i glumcima, posebno sa Fahrije Hoti koju držim u srcu od prvog trenutka od kad sam je upoznala, rekla je rediteljica prilikom online ceremonije dodjele nagrada.

Nagradu za scenarij u kategoriji američke drame na Sundanceu dobili su Ari Katcher i Ryan Welch (On the Count of Three), a nagradu za najboljeg glumcaClifton Collins Jr. (Jockey). Nagradu za najbolji američki dokumentarac dobio je Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised), koji je dobio i nagradu publike. Film potpisuje bubnjar benda Roots Ahmir ‘Questlove’ Thompson, a govori o Harlemskom kulturnom festivalu 1969. Najboljim stranim dokumentarcem proglašen je dokumentarno-animirani film Flee Jonasa Pohera Rasmussena o Aminu, izbjeglici iz Afganistana koji živi u Danskoj sa zaručnikom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Helena Vuković voditeljica ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala