Dane Frankofonije u Banjoj Luci otvara izložba LOUVRE NOĆU Milomira Kovačevića Strašnog

Release Date
22/03/2023
fotografije
Milomir Kovačević Strašni

Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske organizuje niz dešavanja povodom obilježavanja Međunarodnih dana frankofonije.

Dani Frankofonije ove godine će započeti izložbom fotografija Louvre noću Milomira Kovačevića Strašnog u četvrtak, 23. marta u 18 časova u Galeriji Plus izložbeno – prodajnom salonu, nakon čega će biti upriličneo zvanično otvorenje u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske gdje će se obratiti francuska ambasadorica u BiH, Christine Toudic, direkotorica MSURS-a Sara Vujković i umjetnik i autor izložbe Milomir Kovačević Strašni.

Fotografije umjetnika Milomira Kovačevića Strašnog su nastajale u periodu od 2008. do 2010. u vrijeme kada je poznati svjetski muzej Louvre uvodio produženo radno vrijeme do 22.00 časova dva puta sedmično, te u svrhu tadašnje promocije ove promjene, poznati BiH umjetnik Milomir Kovačević Strašni je na poziv muzeja napravio seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu. Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. Tako je nastao ciklus Louvre noću koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija. Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Louvre, a nalazile su se i u pariskom metrou. Umjetnik je izborom crno-bijele fotografije je uspio da postigne intenzitet kontrasta, ali i da na taj način posmatračima pruži svojevrsno putovanje kroz vrijeme .

Banjalučka publika će nakon Sarajeva, Trebinja i Mostara prvi put imati priliku vidjeti ove fotografije objedinjene na izložbi Louvre noću u Galeriji Plus.

– Imao sam utisak da sam privilegovan svjedok jednog drugog života svih ovih portreta, statua i predmeta, života koji je započeo tek kada su se vrata muzeja zatvorila za javnost. Likovi su mi otkrili skrivenu stranu svog postojanja, smiješili mi se, okretali mi leđa. Iznenadio sam ih dok su se oni grlili, plesali su za mene, ljuljali se od radosti ili melanholije, puštali muziku, drijemali… Stoga se nadam da sam kroz ovu seriju uspio što preciznije prenijeti njihove emocije i tako sudjelovati u stvaranju nove, osobnije veze između umjetničkog objekta i njegovog gledatelja, iz autorskog teksta Milomira Kovačevića Strašnog.

Publika će nakon obraćanja i svečanog koktela moći pogledati projekciju filma Francuski ministar (Quai d’Orsay) u režiji poznatog režisera i scenariste Bertranda Taverniera

Dani frankofonije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske trajat će od 23. marta do 23. aprila gdje će se svakog četvrtka prikazivati filmovi francuske kinematografije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.