Scream for me Sarajevo: BRUCE DICKINSON u objektivu Strašnog

Datum objave
16/12/2020
fotografije
Milomir Kovačević Strašni

Svake godine oko 14. decembra u sjećanje nam se vrati koncert koji je u ratnom Sarajevu 1994. s prijateljima održao kralj heavy metala, Bruce Dickinson.  Dvadeset godina nakon koncerta snimljen je i dokumentarni film Scream for me Sarajevo.  Snimanje filma počelo je 2014. i kontinuirano trajalo cijelu godinu, te završilo sa snimanjem Brucea Dickinsona na raznim sarajevskim lokacijama uključujući BKC, Tunel spasa, mezarje Kovači, Historijski muzej BiH.

Ideja o snimanju dokumentarnog filma Scream For Me Sarajevo potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor Prime Timea Adnan Ćuhara, režiser Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Međutim, posebno sjećanje na taj koncert zabilježio je slavni fotograf Milomir Kovačević Strašni. U ratnom ludilu tu noć kao da je sve bilo podređeno umjetnosti, kao da je stao rat, nije bilo medija, interesa, novca, tu noć bila je samo dobra muzika, lijepa energija i savršene fotografije.

Strašni nam je ustupio nekoliko fotografija, a spomenuo nam je i da bi nakon pandemije mogla biti upriličena i posebna izložba fotografija sa ovog kultnog koncerta.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Wes Anderson dizajnirao bar za Pradu