Kiefernstraße – najbuntovnija ulica u Düsseldorfu

Datum objave
22/03/2023
tekst i fotografije
Besima Svraka

Uvijek u potrazi za uličnom umjetnošću odlučili smo posjetiti slavnu Kiefernstraße u Düsseldorfu. Taj dan nije bilo ni turista (osim nas), niti lokalnog stanovništva u ulici, samo je nekolicina uživala u podnevnoj kafici u obližnjem kafiću, tako da se ta posjeta pretvorila u divnu šetnju pustom ulicom i uživanju u prekrasnoj uličnoj umjetnosti bez ikakvih ometanja.

Kiefernstraße ulica je inače popularno odredište za ljubitelje umjetnosti i kreativne industrije u Düsseldorfu. Nalazi se u okrugu Flingern-Süd, a svečano je otvorena u septembru 1902. godine.

Prvobitno je bila mjesto za radnike susjedne željezare, ali je 1975. godine nakon zatvaranja željezare postaje općinsko vlasništvo. Ulicu su ’80-ih godina prošlog vijeka okupirali alternativni ljevičarski skvoteri koji nisu željeli da se područje preuredi u trgovačku četvrt. Iako je grad patio od nedostatka stanova takvi planovi su napravljeni. Dugo su gradske vlasti vodile pregovore sa ilegalnim stanovnicima.

Sredinom ’80-ih ulica dodatno postaje poznata zahvaljujući nekolicini pripadnika krajnje lijeve vojne grupe RAF (Frakcija Crvene armije), koji su ovdje našli utočište. Međutim, policija ih je pronašla i uhapsila. Incident je pogoršao situaciju, slijedila je velika racija u kojoj je učestvovalo 800 policajaca, što je rezultiralo daljim policijskim racijama i demonstracijama aktivista. Na kraju se situacija smirila i 1987. sklopljeni su dugoročni dogovori između skvotera i gradskog vijeća.

U ulici danas živi oko 800 stanovnika sa više od 45 nacionalnosti i različitih društvenih grupa. Bivši skvoteri žive na neparnoj strani ulice.

Tu je smješten i slavni AK47 klub, u kojem je legendarna rok grupa Die Toten Hosen započela svoju karijeru, popularno odredište za ljubitelje punk rock muzike u Njemačkoj. Klub je otvoren 1997. godine i smatra se jednim od najvažnijih mjesta okupljanja punk i hardcore scene u regiji. Na stageu kluba su nastupale neke od najutjecajnijih punk rock i hardcore bendova iz cijelog svijeta.

Međutim, klub je bio kontroverzan zbog svoje političke orijentacije, jer je bio poznat po organiziranju koncerata za anarhiste i antifašiste, što je privlačilo pažnju i kritiku konzervativnih krugova u Njemačkoj. Upravo zbog toga je bio predmet stalnih napada od strane ekstremne desnice.

Ono što ovu ulicu čini zaista posebnom su njene brojne umjetničke galerije, te ulična umjetnost i graffiti koji krase zidove kuća, automobile i građevinske prikolice. Ulične aktivnosti proširene su na dječji centar, umjetničke galerije i prostor za društvene aktivnosti. Dom je mnogih umjetnika, galerista i dizajnera, a posjetitelji mogu pronaći razne izložbe umjetnosti, radionice i prodajne događaje tokom cijele godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sergei Polunin za italijansko izdanje magazina GQ