U knjižari Books.ba upriličena promocija poezije Ramiza Huremagića

Nakon što je u septembru predstavio drugu zbirku poezije Čekičanje vremena – o trenutku, pjesnik Ramiz Huremagić i knjižara Books.ba upriličili su u četrvtak, 15. decembra večer promocije Ramizove poezije. Sa Ramizom su o poeziji, ideologijama, alhemiji i svašta još nečem govorili književnik Sead Mahmutefendić, spisateljica Elma Porobić i profesor teorije književnosti Edin Pobrić.

 

ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-2

 

 

 Ne znam nijednog našeg pjesnika prema kome bih osjećao toliko simpatičnosti kao prema Huremagiću. On je sasvim čist, plemenit, velik i vedar. Njegova pjesnička ljupkost je nedostižna. Svakako je za žaljenje što od njega znamo sasvim malo, ali i to malo je od neocjenjive vrijednosti. To je ta nesreća u umjetnosti što niko neće da uživa u onome što je već stvoreno, već svako hoće i sam da stvara. Niko ne misli na to da se na ovom putu prepusti uticaju nekog poetskog djela, već svako hoće isto to da uradi. On ima svoj teleskop i kameru za moral svog doba. Najkraće rečeno, Huremagić popravlja ljude prikazujući ih onakvima kakvi su. Ne smije se zaboraviti ono što je ranije rečeno: samo za one koji imaju sposobnost da ga slušaju, čitaju ili osjećaju. Tako bi trebalo pisati upozorenja na njegovim knjigama: Samo za one, koji znaju njega čitati…etc. A ko je taj? To je onaj koji ima dušu, koji voli istinu i koji je prima gdje god je nađe. Huremagić je moderni pjesnički alhemičar. Alhemičar radi na transmutaciji metala, Huremagić na pjesničkoj transmutaciji svijeta. On ne prenebregava mogućnost da svog čitaoca i kritičara plodno ne obmane rezultatima svojih eksperimenata, koji ostaju samo njegovi. Njegovi jezički, kulturološki izumi, njegove pjesmotvorne kovanice u službi su jedne atmosfere pjesme, jednog moćnog i samosvojnog poetskog svijeta, nove magije, nove alhemije, u službi poezije, stavljene na uvid i na zadovoljstvo čovjeku, rekao je Sead Mahmutefendić.

 

Uživali smo u malom, odabranom društvu uz Ramizovu poeziju.

 

ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-3 cekicanje-vremena-1ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-4 ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-5 ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-6

 

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Preminuo H. R. Giger, tvorac Aliena