U knjižari Books.ba upriličena promocija poezije Ramiza Huremagića

Nakon što je u septembru predstavio drugu zbirku poezije Čekičanje vremena – o trenutku, pjesnik Ramiz Huremagić i knjižara Books.ba upriličili su u četrvtak, 15. decembra večer promocije Ramizove poezije. Sa Ramizom su o poeziji, ideologijama, alhemiji i svašta još nečem govorili književnik Sead Mahmutefendić, spisateljica Elma Porobić i profesor teorije književnosti Edin Pobrić.

 

ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-2

 

 

 Ne znam nijednog našeg pjesnika prema kome bih osjećao toliko simpatičnosti kao prema Huremagiću. On je sasvim čist, plemenit, velik i vedar. Njegova pjesnička ljupkost je nedostižna. Svakako je za žaljenje što od njega znamo sasvim malo, ali i to malo je od neocjenjive vrijednosti. To je ta nesreća u umjetnosti što niko neće da uživa u onome što je već stvoreno, već svako hoće i sam da stvara. Niko ne misli na to da se na ovom putu prepusti uticaju nekog poetskog djela, već svako hoće isto to da uradi. On ima svoj teleskop i kameru za moral svog doba. Najkraće rečeno, Huremagić popravlja ljude prikazujući ih onakvima kakvi su. Ne smije se zaboraviti ono što je ranije rečeno: samo za one koji imaju sposobnost da ga slušaju, čitaju ili osjećaju. Tako bi trebalo pisati upozorenja na njegovim knjigama: Samo za one, koji znaju njega čitati…etc. A ko je taj? To je onaj koji ima dušu, koji voli istinu i koji je prima gdje god je nađe. Huremagić je moderni pjesnički alhemičar. Alhemičar radi na transmutaciji metala, Huremagić na pjesničkoj transmutaciji svijeta. On ne prenebregava mogućnost da svog čitaoca i kritičara plodno ne obmane rezultatima svojih eksperimenata, koji ostaju samo njegovi. Njegovi jezički, kulturološki izumi, njegove pjesmotvorne kovanice u službi su jedne atmosfere pjesme, jednog moćnog i samosvojnog poetskog svijeta, nove magije, nove alhemije, u službi poezije, stavljene na uvid i na zadovoljstvo čovjeku, rekao je Sead Mahmutefendić.

 

Uživali smo u malom, odabranom društvu uz Ramizovu poeziju.

 

ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-3 cekicanje-vremena-1ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-4 ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-5 ramiz-huremagic-cekicanje-vremena-6

 

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Toni Smailagić: Volim crno-bijelu tehniku, jer ona uvijek dodaje još jedan nivo emocija