62. MESS otvara predstava BRAĆA KARAMAZOVI Olivera Frljića

Release Date
07/09/2022
naslovna fotografija
ZKM

Internacionalni teatarski festival MESS se ove godine održava od 30. septembra pa do 9. oktobra 2022, a publika će imati priliku da pogleda četrnaest najboljih domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja. Ovogodišnji MESS donosi i dvije premijere, a tokom festivala će se održati i Mali MESS.

– Ove godine se vraćamo u izvornu formu festivala nakon pandemije. S obzirom na to da je festival refleksija onoga što se događa, imamo predstave koje su nastale u postpandemijskom i pandemijskom periodu, pa će tako festival otvoriti predstava ‘Braća Karamazovi’ Olivera Frljića, nastale u vremenu početka agresije na Ukrajinu, a koja je sastavljena iz dva dijela i funkcioniše kao cjelina ali se može gledati i odvojeno, istakao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS. Ove godine neće biti popratnih sadržaja jer smo kompletna sredstva uložili u realizaciju kvalitetnog programa festivala, s obzirom na to da je zbog poskupljenja došlo i do porasta cijena, dodao je Kreševljaković.

Tokom 62. MESS-a bit će održane dvije festivalske premijere – predstava SARA-JE-VO, režisera Edhema Jesenkovića u produkciji Balkan dance projecta, te predstavu Što na podu spavaš, nastale u koprodukciji GDK Gavella, SNP Novi Sad i Narodnog pozorišta Sarajevo koju režira Kokan Mladenović.

Među teatarskim ostvarenjima koje će publika moći pogledati je i predstavu Porijeklo reditelja Sebastiana Nublinga, nastale u produkciji Thalia Theatera iz Njemačke. Prvi put na festivalu će biti odigrana predstava sa Kipra, a riječ je ostvarenju Achima Wielanda SRSLYyours, zatim predstava Ljubav iz Italije, čiju režiju potpisuje višestruko nagrađivani Pippo Delbono. Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda i maestralno ostvarenje Car Edip, reditelja Diega de Brea. Kompletan program festivala možete potražiti na stranici www.mess.ba

Ulaznice za sve predstave 62. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će dostupne uskoro putem web platforme Kupi kartu, kao i na njihovim prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.