10 dokumentarnih filmova o modi koje trebate pogledati

Release Date
31/01/2022
naslovna fotografija
@SnappyPete via Twenty20

Izabrali smo deset ključnih dokumentarnih filmova o modi koje biste trebali pogledati. Filmovi su posvećeni svim onim stvarima koje se dešavaju iza kulisa modne industrije.

 

Notebook on Cities and Clothes

Centar Georges Pompidou angažirao je 1989. godine nagrađivanog reditelja Wima Wendersa da snimi film o modi i njenom položaju u savremenom društvu. Reditelj je s dizajnerom Yohjiom Yamamotom razgovarao o procesu stvaranja, odnosu između gradova, identiteta i filma u digitalnom dobu.

 

Girl Model

Film, koji su producirali i režirali David Redmon i Ashley Sabin, prati trinaestogodišnju Nadyju Val iz Sibira i njenog skauta Ashley Arbaugh. Kad  se pojavio pokrenuo je lavinu negativnih komentara na račun modne industrije, posebno zbog činjenice da veliki broj devojaka počinje da radi u zabrinjavajuće ranom uzrastu.

 

Bill Cunningham New York

Ovo je film o fotografu New York Timesa koji već desetljećima fotografira ljude na ulicama te se smatra začetnikom streetstyle fotografije. Bill Cunningham je legenda koja u dobi od 83. godine svojom karizmom i načinom rada još uvijek zapanjuje ljude modne industrije. Fotografije su mu još uvijek analogne, a odišu duhom New York Cityja. Kroz svoju sedmičnu rubriku pokazuje trenutne trendove na posve jedinstven način, neopterećen vanjskim utjecajima.

 

The Tents

Film govori o historiji i evoluciji New York Fashion Weeka kroz oči dizajnera i prvoredaša koji su na događanju prisutni od skromnih početaka 1993. godine, pa sve do visoko producirane manifestacije kakvu poznajemo danas. Betsey Johnson, Carolina Herrera, Donna Karan, Isaac Mizrahi, Tommy Hilfiger i Nina Garcia samo su neki od protagonista koji se kroz kratke intervjue u filmu prisjećaju više i manje blistavih trenutaka pod šatorima u kojima se odvijaju revije NYFW-a.

 

The Legend of Leigh Bowery

Dokumentarac o čudovištu sa partyja, u režiji Charlesa Atlasa, koji predstavlja život modnog dizajnera i queer ikone 80-ih. Bowery je uticao na generacije umjetnika i dizajnera sa obje strane Atlantika, a bio je i muza i model renomiranog britanskog slikara Luciana Freuda. U filmu se pojavljuju i Boy George, Damian Hirst, Bella Freud, Michael Clark, Rifat Ozbek i mnogi drugi.

 

 

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Film o jednoj kontroverznoj i eklektičnoj ženi koja je uvijek izazivala mnoštvo polemika, legendarna urednica Harper’s Bazaara i potom Voguea, Diana Vreeland, bila je istovremeno voljena i omražena u modnom svijetu. Sve što je uradila obilježilo je prošli vijek i do danas ostalo neprevaziđeno.

 

The September Issue

Dokumentarni film koji prati urednicu magazina Vogue Annu Wintour dok posjećuje godišnje revije Fashion Week, prihvata ili odbija posljednje kreacije najvećih imena u svijetu mode, radi sa modelima, fotografima, i novinarima koji ostvaruju njene vizije na stranicama magazina.

 

 

The Catwalk

Jedan je od najrealnijih prikaza ere supermodela, a prati život supermodela, Christy Turlington, za vrijeme održavanja sedmice mode u Parizu, Milanu i New Yorku. Ukoliko želite vidjeti same početke Johna Galliana, Kate Moss dok je još bila novo lice, Lagerfelda, partijanje u stanu Carle Brun, pogledajte ovaj dokumentarac!

 

Valentino: The Last Emperor

Dokumentarni film koji se bavi životom legendarnog dizajnera Valentina Garavanija. Poslije obilaska mnogih festivala kao što su Venecija, Toronto, Čikago ovaj film je uvršten i u nominaciju za Oskara za dokumentarni film. Režirao ga je Matt Tyrnauer i na veoma nježan i lijep način prikazao je život i rad ovog velikog umjetnika modne scene.

 

Masters of Style: John Galliano

Odmah nakon što je uhapšen u Parizu zbog otvorenog ispoljavanja antisemitizma i iskazivanja privrženosti ozloglašenom nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru, modni mag John Galliano sklonjen je sa mjesta čelnog dizajnera modnog brenda Christian Dior. Masters of Style nas podsjeća da je uprskos svim problemima koji su ga zadesili Johnov talent ipak nezaustavljiv.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tehnološko čudo pod nazivom SPIDER DRESS 2.0