Minecraft virtuelna biblioteka u borbi protiv cenzure

Sloboda govora je temeljno ljudsko pravo, međutim, to nije slučaj u nekim zemljama u kojima vlade aktivno koriste cenzuru kao sredstvo kontrole. Cenzurišu novinare, pisce, zatvaraju ih, progone, a neke i ubijaju. Međutim, riječi uvijek nađu svoj put, ponekad i neočekivanim kanalima. Jedan od njih se našao u okviru igre Minecraft, a u obliku virtuelne biblioteke.

 

necenzurisana biblioteka (1) necenzurisana biblioteka (2)

 

Uncesored Library / Necenzurisanu biblioteku je sagradilo 24 igrača iz 16 zemalja, a za to im je bilo potrebno 250 sati. Svi igrači sad mogu doći do cenzurisanih informacija, dovoljno je da pokrenete Minecraft mapu i pretražujete virtuelne police biblioteke. Među Minecraft knjigama možete pronaći zabranjene članke, te informacije o novinarima koji su cenzurisani u svojim zemljama, a igrači mogu da ih čitaju zahvaljujući tome što Minecraft može da se igra čak i u zemljama sa jakom cenzurom.

 

necenzurisana biblioteka (3)

 

U biblioteci se između ostalog, nalaze i tekstovi petoro cenzurisanih novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije. Krila biblioteke su organizovana po zemljama, i označena zastavama, a igrači mogu da preuzmu igru i mapu, i, na primer, sa svojim Minecraft junakom ušetaju u rusko krilo, izaberu knjigu i pročitaju članak sa portala grani.ru, koji je blokiran u matičnoj zemlji, a zbog toga što izveštava o aktuelnim protestima.

 

Novinarka Hatice Cengiz iz Saudijske Arabije također je sarađivala na projektu, a kako bi u biblioteku uvrstila i tekstove svog partnera Jamala Khashoggija, koji je ubijen u oktobru 2018. godine.

 

necenzurisana biblioteka (5) necenzurisana biblioteka (6) necenzurisana biblioteka (7) necenzurisana biblioteka (8) necenzurisana biblioteka (9) necenzurisana biblioteka (10) necenzurisana biblioteka (11)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovacije na svjetskoj premijeri filma DINA u Veneciji