Rhiannan Iffland i Gary Hunt su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Release Date
29/08/2021

Najbolji u današnjem finalu Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru bili su Gary Hunt i Rhiannan Iffland, aktuelni prvak i prvakinja. Za Australku je ovo bio drugi trijumf u Mostaru, dok je novopečeni Francuz Hunt postao prvi skakač koji je zabilježio hat trick pobjeda na Starom mostu.

Šesto gostovanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji donijelo je još jedan sportski spektakl. Svjetska cliff diving elita na Starom mostu je prikazala skokove od kojih zastaje dah i oduševila gledaoce koji su im zauzvrat dali zdušnu podršku.

Rhiannan Iffland je pokazala zašto je apsolutno nedodirljiva otkako se prije pet godina pojavila na cliff diving sceni. Fantastičnim skokom ostavila je suparnice daleko iza sebe i zabilježila drugu pobjedu na Starom mostu (najbolja je bila i 2019. godine). Četvorostrukoj prvakinji bila je ovo 10. pobjeda u nizu.

– Ponosna sam na sebe. Ovaj skok mi je najdraži, i uvijek ga čuvam za kraj. Ovo mi je deseta uzastopna pobjeda. Nakon toliko pobjeda u nizu, počinje vam se sviđati pritisak. Ja pokušavam koristiti taj pritisak kao dodatnu energiju, rekla je raspoložena pobjednica.

Drugo mjesto pripalo je Meksikanki Adriani Jimenez (pobjednici u Mostaru 2018. godine), a treća je bila Kanađanka Jessica Macaulay.

U konkurenciji muškaraca, Gary Hunt je fenomenalnim skokom u finalu potvrdio klasu i postao prvi skakač koji je zabilježio hat trick pobjeda na Starom mostu. Osmostruki prvak, koji je do sada predstavljao Englesku, od ove sezone nastupa pod francuskom zastavom.

– Na takmičenjima u Mostaru sam imao uspona i padova. Ovo je teška lokacija, ali tokom godina naučio sam da se nosim s brzom riječnom strujom i hladnom vodom. I, naravno, dobrodošlica na koju ovdje nailazimo je nevjerovatna, izjavio je osmostruki prvak.

Drugoplasirani je bio Rumun Constantin Popovic (pobjednik prethodnog takmičenja u Mostaru 2019.), a Rus Nikita Fedotov je trećim mjestom ponovio uspjeh sa debitanskog nastupa u Mostaru 2017.

foto Jadran Cilic

Ni kišni oblaci koji su se danas nadvili nad gradom nisu spriječili veliki broj ljubitelja skokova da ispune plato ispod Starog mosta, okolne terase i obale Neretve, i pruže gromoglasnu podršku hrabrim skakačima. Takmičenje je organizovano u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

finale / photo Sulejman Omerbašić

Bilo je ovo šesto uzastopno takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji, koje je još jednom u svijet poslalo lijepe slike iz grada na Neretvi. Najbolji svjetski skakači i skakačice ponovo su na Starom mostu priredili pravi sportski spektakl te pokazali zašto je Mostar jedna od njihovih omiljenih lokacija i istinski klasik ovog prvenstva.

Takmičari su u prvoj seriji u četvrtak skakali direktno s luka Starog mosta, iskazavši tako poštovanje prema tradiciji skokova koja u Mostaru živi vijekovima. U preostalim serijama skakalo se s platformi visokih 27 metara (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

foto Jadran Cilic

U ukupnom poretku prvenstva muškaraca vodeći je Hunt sa 360 bodova, a prate ga Catalin Preda (310) na drugom i Popovic (290) na trećem mjestu. U konkurenciji žena, Iffland je povećala prednost na čelu tabele i sada ima 400 bodova, druga je Macaulay (260), a treća Molly Carlson (236). Izvjesno je da se do kraja prvenstva može očekivati zanimljiva borba za titule.

Naredna stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2021 bit će Downpatrick Head u Irskoj za dvije sedmice.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.