Jedan od najljepših običaja vezanih za kafu dolazi iz Napulja

Release Date
14/12/2023
naslovna fotografija
@gambrinus_napoli
piše
FBL

Jedna izuzetna tradicija iz Italije nam je posebno privukla pažnju – Caffè Sospeso, suspendovana kafa. Ova predivna praksa, rođena u srcu Napulja, postala je simbol altruizma i topline koji se nesebično dijeli širom svijeta.

Kada u kafiću u Napulju naručite Caffè Sospeso, dobit ćete jednu kafu, ali ćete platiti dvije, druga ostaje suspendovana na pultu. Ukoliko neko nema novaca kod sebe, a želji popiti kafu dovoljno je da pita u nekom od kafića da li imaju Caffè Sospeso i dobit će tu suspendovanu kafu koju je neko prije platio.

Napuljska tradicija se rodila kasnih 1800-ih u centru grada, a koja je procvjetala tokom Drugog svjetskog rata. Usvojili su je i neki kafići širom planete, ne samo kao marketinški trik, već kao izraz brige za one koji možda ne mogu priuštiti sebi toplu šoljicu kafe.

Istina jeste da je ovaj običaj doživio pad tokom posljeratnog ekonomskog buma.U martu 2013, John Sweeney pokreće Facebook stranicu Suspended Coffees, koja je do 2015. rezultirala kupovinom više od 15 miliona kafa u 34 zemlje. Ali pravi procvat dobrote desio se 22. jula 2013. u Edmontonu, kada je anonimni dobročinitelj platio 500 kafa u popularnom lancu Tim Hortons. Ovaj potez je pokrenuo lavinu dobrih dijela, proširivši se na 30 lokacija sa preko 10.000 šoljica kafe koje su platili velikodušni donatori. A onda, 10. septembra 2021. u Istanbulu, anonimni kupac podiže lestvicu ljubaznosti, plaćajući 501 tursku kafu u prehrambenom lancu Dönerci Metin Usta.

Caffè Sospeso nije samo tradicija, već pokretač koji nas podseća na snagu ljubaznosti i podrške. Voljeli bismo da se prošiti ova predivna tradicija jer i najobičnija šoljica kafe može postati most dobrote.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.