Oduševljeni smo novim digitalnim modnim komadom koji je dizajnirala Saira Čandić

Release Date
14/12/2023
fotografije
Saira Čandić

Nakon malo duže pauze grafička dizajnerica i pionirka digitalne mode u BiH, Saira Čandić nas je još jednom impresionirala svojom digitalnom kreacijom. Ovaj put riječ je o crvenom korzetu po uzoru na jedan od ikonskih filmova Bram Stoker’s Dracula Francisa Coppole iz 1992. Inspiracija je bio oklop koji na početku filma nosi lik Dracule, a kojeg igra Gary Oldman.

– Jedna od pozadina mog poslijednjeg dizajna jeste da sam prethodno spomenuta u članku Najsvetliji trenuci bh. modne scene u 2023. godini, ni manje ni više nego kao pionirka digitalne mode u BiH. Shvatila sam da nisam puno dizajnirala od januara ove godine i osjetila sam izazov da se vratim u tu kreativnu rutinu i napravim brzu digitalnu vježbu, kaže nam Saira.

U posljednje vrijeme Saira posebnu inspiraciju nalazi u radu pokojne Eiko Ishioka, japanske art direktorice i modne dizajnerice.

Njen dizajn utjelovljuje sve što me osobno privlači i sve ka čemu težim kao svom, jednog dana prepoznatljivom stilu – tamno, gotički, proizašlo iz savremenih subkultura poput drag i punk scene ’80-ih. Pokušala sam na svoj način rekreirati njen poznati oklop koji je Gary Oldman u jednoj kratkoj sceni nosio u filmu ‘Bram Stoker’s Dracula’ Francisa Coppole iz 1992, kaže Saira.

Oklop koji je Eiko Ishioka dizajnirala je nadahnut crvima i izloženom muskulaturom, i oslanja se na anime tradiciju i umjetnike, poput Ryoko Yamagishi, manga umjetnice.

Fasciniralo me što se baš oklop stalno reinterpretirao od strane japanskih umjetnica kroz decenije. Pravi, ne digitalni korzet sam prvi put obukla za Halloween ove godine, i od tad za mene predstavlja moderni oklop. Zanimljivo mi je kako nešto što vam doslovno ograničava kretanje, u isto vrijeme daje i slobodu. Želim napuniti ormar vintage korzetima, ali mislim da je to težak i skup sport, pa je digitalna inačnica nekako bila logično riješenje i mota mi se po glavi od oktobra, ističe Saira.

S nestrpljenjem čekamo nove digitalne komade.

art by Eiko Ishioka
art by Eiko Ishioka

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.