Upoznajte 50 sjajnih žena koje ilustriraju knjigu #ŽeneBiH / 1.dio

Datum objave
23/08/2018
piše
Masha Durkalić
fotografije
ŽeneBiH

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora tri prijateljice: Amile Hrustić Batovanja, Hatidže Gušić i Mashe Durkalić. Cijeli mjesec su objavljivale po jedan post na društvenim mrežama posvećen nekoj od žena koje su obilježile bosanskohercegovačku historiju. Nisu ni slutile da će taj njihov projekt prerasti u mnogo više i spojiti mnogo osoba koje žele biti dio toga. Odlučile su projekt proširiti na knjigu, te su angažirale 50 žena koje će im pomoći u tome.

Na ilustriranju žena koje su se našle u knjizi #ŽeneBiH angažirano je 50 ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Saradnja sa ilustratoricama je ključni dio knjige koja će ponuditi raznolike umjetničke vizije značajnih bh. žena i njihove likove na taj način učiniti prepoznatljivima. Ove su ilustratorice svojim jedinstvenim stilovima ilustrirale neke od najznačajnijih žena BiH, pri tome se suočavajući sa brojnim poteškoćama, i često ne imajući na raspolaganju kvalitetne fotografije, ili ikakve fotografije prema kojima bi mogle raditi.

Uskoro počinje i crowdfunding kampanje za #ŽeneBiH. U međuvremenu još uvijek možete podržati #ŽeneBiH prije same kampanje. Više informacija na: http://zenebih.ba/podrzite-projekat/

Ovim putem predstavljamo prvih 25 ilustratorica (od ukupno 50) na knjizi #ŽeneBiH, a u nastavku pročitajte više o njima, kao i o ženama koje su ilustrirale!

 

01. Merisa-Basic

 1. Merisa Bašić

Merisa Bašić je 31-godišnja grafička dizajnerica iz Sarajeva. Diplomirala je na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu, članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, te suosnivačica umjetničkog udruženja Nazor. Za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala je Staku Skenderovu, prvu bh. prosvjetnu i socijalnu radnicu, ženu koja je bila pionirka u zagovaranju obrazovanja djevojčica u BiH. Merisine radove pogledajte na Behanceu.

 

02. Adisa-Vatres-Selimovic-3

 1. Adisa Vatreš Selimović

Adisa Vatreš Selimović je produkt dizajnerica iz Sarajeva. Radi kao kostimografkinja i scenografkinja u matičnom pozorištu Kamerni teatar 55, te u drugim pozorištima i medijima. Teatrom se počinje baviti kao dizajnerica lutaka 2008. godine, a danas iza sebe ima više od 30 premijera i veliki broj nagrada i priznanja za djelovanje, kako u teatru, tako i u produkt dizajnu. Jedna je od osnivačica modnog brenda She:You, članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH, te Udruženja kostimografa i modnih djelatnika Modiko. Za knjigu #ŽeneBiH Adisa je ilustrirala pjesnikinju, prevoditeljicu i urednicu Sarajevskih sveski, Vojku Smiljanić Đikić, koju je i poznavala.

 

03. Natasa-Jovanic

 1. Nataša Jovanić

Nataša Jovanić je grafičarka i ilustratorica iz Banja Luke koja je 2012. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, na Odsjeku za grafiku. Na istom fakultetu je 2015. završila i master studije iz grafike. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti grafike, te je izlagala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Za knjigu #ŽeneBiH Nataša je ilustrirala sestre Bergman – Bertu Bergman i Mariju Bergman (kasnije Kon), pionirke ženskog obrazovanja u BiH i prve žene koje su u našoj zemlji ostvarile viši nivo obrazovanja od osnovne škole. Natašine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

04. Alma-Selimovic-1

 1. Alma Selimović

Alma Selimović je umjetnica iz Sarajeva koja živi i radi u državi Maryland, Sjedinjene Američke Države. Rođena je u Rijeci, ali je odrasla u Sarajevu, gdje je preživjela i ratnu opsadu. Godine 2006. uključuje se u prve aktivističke napore LGBTIQ zajednice kroz Udruženje Q, koje je 2008. organiziralo prvi Queer Sarajevo Festival. Kao LGBTIQ aktivistkinja, bila je izložena brojnim prijetnjama, te se 2009. preselila u Sjedinjene Američke Države gdje joj je odobren politički azil. Iste godine je i diplomirala, a potom 2015. završila i master studije iz umjetnosti na Pennsylvania Academy of Fine Arts (PAFA). Izlagala je u Miamiju, New Yorku, Chicagu, Philadelphiji, Washington DC-u, Virginiji, Berlinu… Za knjigu #ŽeneBiH Alma je ilustrirala Biseru Alikadić, prvu Bošnjakinju u BiH koja je objavila roman i pionirku bh. književnosti koju pišu žene. Almine radove pogledajte na njenoj web stranici.

 

05. Imelda-Ramovic

 1. Imelda Ramović

Imelda Ramović je art direktorica, dizajnerica i ilustratorica u području oglašavanja, umjetnosti te muzičke i modne industrije iz Sarajeva, koja posljednjih 13 godina živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Suvlasnica je studija Mireldy pod čijim je imenom i u saradnji s nekoliko regionalnih reklamnih agencija realizirala veliki broj projekata i prikupila impresivan broj nagrada. Za knjigu #ŽeneBiH Imelda je ilustrirala Veru Šnajder, naučnicu i matematičarku, autoricu prvog naučnog rada iz matematike kojeg je napisala osoba rođena iz BiH, te prvu dekanku fakulteta u BiH, ali i u Jugoslaviji. Imeldine radove možete pogledati na Behanceu, te na Instagramu pod profilima Imeldy i Mireldy.

 

06. Irma-Garibovic

 1. Irma Garibović

Irma Garibović je vizuelna umjetnica koja trenutno živi i radi u Tuzli.  Članica je grupe umjetnika/ca „Scena“ sa kojom je izlagala na nekoliko grupnih izložbi. Radila je kao asistentica galeriste Bosanskog kulturnog centra Tuzla na kreiranju scena za predstave i koncerte, kao i na pripremi izložbi. Kao umjetnica najviše se bavi istraživanjima na polju crteža i slika. Za knjigu #ŽeneBiH Irma je ilustrirala Žaranu Papić, sociologinju i antropologinju, profesoricu, feministkinju i aktivistkinju koja je bila jedna od začetnica feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije. Irmine radove možete pogledati na njenim profilima na platformama Behance i Tumblr.

 

07. Indira-Beslic

 1. Indira Bešlić

Indira Bešlić je sarajevska umjetnica koja je diplomirala kiparstvo na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Aktivna je u više umjetničkih oblasti, poput dizajna enterijera i namještaja. Primarno se bavi skulpturom i slikarstvom. Skulpture koje Indira izrađuje nastaju recikliranjem plastične ambalaže, dok u slikarstvu najčešće koristi tradicionalne bh. motive. Za knjigu #ŽeneBiH Indira je ilustrirala slikarku i grafičarku Adelu Behr, prvu školovanu umjetnicu iz BiH. Indirine radove možete pogledati na njenom profilu na Instagramu.

 

08. Senka-Music

 1. Senka Mušić

Senka Mušić je art direktorica iz Sarajeva sa adresom u Dubaiju. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te se usavršavala na Odsjeku vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Bavi se kreativnim event dizajnom i interaktivnim eksperimentalnim dizajnom. Pored dizajna, bavi se fotografijom i ilustracijom. Za knjigu #ŽeneBiH Senka je ilustrirala Suadu Dilberović i Olgu Sučić, žene koje su poginule na Vrbanja mostu tokom mirovnih demonstracija ispred Skupštine Republike BiH 5. aprila 1992. godine. Senkine radove možete pogledati na njenoj web stranici, kao i na platformi Behance.

 

09. Natasa-Kragulj

 1. Nataša Kragulj

Nataša Kragulj je ilustratorica iz Prijedora koja je 2013. godine diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci. Radove je izlagala u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Srbiji, BiH, te je dobitnica nekoliko nagrada iz domena grafike, grafičkog dizajna i intermedijalnih umjetnosti. Nataša živi i radi u Berlinu, gdje će od oktobra biti studentica berlinske Akademije za ilustraciju i dizajn. Za knjigu #ŽeneBiH, Nataša je ilustrirala Nadu Ler Sofronić, feminističku teoretičarku i jednu od predvodnica feminističkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Natašine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

10. Sabrina-Krilic

 1. Sabrina Krilić

Sabrina Krilić je umjetnica iz Sarajeva koja je završila srednju školu primijenjenih umjetnosti (Odsjek za reklamnu grafiku), te studirala njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaljubljena je u portretnu umjetnost, a posebno u portrete u olovci, koje je u posljednje vrijeme počela kombinirati sa digitalnim elementima. Za knjigu #ŽeneBiH Sabrina je ilustrirala Zilku Spahić Šiljak, akademsku radnicu, aktivistkinju i profesoricu koja se bavi istraživanjima roda, politike, religije i mira, i za koju se često kaže da je prva islamska feministkinja u BiH. Sabrinine radove možete pogledati na Instagramu, kao i na Facebooku.

 

11. Selma-Karadza

 1. Selma Karadža

Selma Karadža je ilustratorica i freelancerica iz Bugojna/Sarajeva, sa trenutnom adresom u Rigi (Latvija). Više od deset godina karijere izgradila je u komunikacijama i marketingu, radeći kao content developer, brand strategist i copywriter. Profesionalni zaokret napravila je prije nešto više od godinu dana, kada se odlučila ozbiljnije posvetiti svojim dotadašnjim hobijima – ilustraciji i pisanju. Trenutno radi na prvom autorskom scenariju za dugometražni animirani film, za koji samostalno razvija likove, okruženje i vizuelni identitet. Za knjigu #ŽeneBiH, Selma je ilustrirala partizanku Mariju Bursać, prvu ženu koja je proglašena narodnim herojem Jugoslavije. Selmine radove možete pogledati na njenim profilima na Facebooku i na Instagramu.

 

12. Nina-Hadzic

 1. Nina Hadžić

Nina Hadžić je ilustratorica rođena u Banjoj Luci, koja živi i radi u Sarajevu. Završila je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, gdje je potom upisala i Grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Učestvovala je na više od 20 kolektivnih izložbi širom svijeta, te imala desetak samostalnih izložbi. Radi kao karikaturistica za BUKA portal, ali i kao freelance umjetnica, čije su karikature prepoznatljive i popularne kako u BiH, tako i u regionu. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala Bahriju Nuri Hadžić, svjetski poznatu opernu pjevačicu, najpoznatiju po ulogama Lulu i Salome u istoimenim operama Albana Berga i Richarda Straussa. Ninine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.

 

 

13. Naida-Celik

 1. Naida Čelik

Naida Čelik je završila Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Godine 2007. se počinje profesionalno angažirati kroz teatar i film, te radi kao kostimografkinja, scenografkinja i lutkarka. Jedna je od osnivačica brenda She:You, kroz koji se bavila grafičkim, modnim i produkt dizajnom. Od 2012. godine radi u marketinškoj agenciji Communis, prvo kao art direktorica, a od 2016. godine vodi kreativni odjel na poziciji kreativne direktorice. Za knjigu #ŽeneBiH Naida je ilustrirala Feridu Duraković, pjesnikinju i spisateljicu, dugogodišnju sekretarku i izvršnu direktoricu P.E.N. Centra BiH. Naidine radove možete pogledati na platformi Behance.

 

 

14. Lejla-Ahmedspahic

 1. Lejla Ahmedspahić

Lejla Ahmedspahić je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Visokog, koja živi i radi u Sarajevu. Diplomirala je na Odsjeku za grafički dizajn Fakulteta tehničkih studija u Travniku. Iza sebe ima četiri godine profesionalnog iskustva u oblasti grafičkog dizajna i digitalne ilustracije, te je učestvovala na brojnim projektima vezanim za muzičku industriju i video igre. Za knjigu #ŽeneBiH Lejla je ilustrirala Vahidu Maglajlić, članicu pokreta otpora i partizanku iz Banja Luke, te jedinu muslimanku koja je odlikovana priznanjem narodnog heroja Jugoslavije. Lejline radove možete pogledati na platformama Behance i Instagram.

 

 

15. Aleksandra-Nina-Knezevic

 1. Aleksandra Nina Knežević

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn. Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala mladu pozorišnu rediteljicu Selmu Spahić, nagrađivanu u BiH i regiji, koja je od 2012. do 2017. godine bila umjetnička direktorica Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Ninine radove pogledajte na platformi Behance.

 

 

16. Sejla-Bratic

 1. Šejla Bratić

Šejla Bratić je grafička i web dizajnerica koja je 2016. godine diplomirala Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas živi i radi. Voli analognu fotografiju, rapidografe, prirodu, kolaže, knjige, životinje, a posebno svog mačka Simbu koji joj neumorno na uho šapuće ključ životnog uspjeha: Alt, Shift, Ctrl. Za knjigu #ŽeneBiH Šejla je ilustrirala Lauru Papo Bohoretu, jevrejsku spisateljicu i aktivistkinju koja je kroz svoja djela promovirala obrazovanje i emancipaciju žena. Šejline radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

 

 

17. Vanja-Lazic

 1. Vanja Lazić

Vanja Lazić je freelancerica i ilustratorica iz Zenice. Diplomirala je Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Šest godina je kao izvršna direktorica uspješno vodila Art kino Kriterion u Sarajevu, prostor namijenjen promociji i afirmiranju alternativne kulture. Paralelno sa radom u Kriterionu, radila je kao freelancerica na projektima vezanim za civilni sektor i aktivizam. Početkom ove godine se odlučila u potpunosti posvetiti dizajnu i ilustraciji, te istraživanju novih načina uvezivanja umjetnosti i aktivizma. Za knjigu #ŽeneBiH Vanja je ilustrirala Ševalu Zildžić Iblizović, prvu doktoricu muslimanku u BiH. Vanjine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

 

 

 1. Nataša Konjević

Nataša Konjević je ilustratorica i slikarica murala iz Banja Luke. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci na smjeru Grafika. Pretežno stvara u domenu ilustracije i murala, a dobitnica je i nekoliko priznanja za dosadašnji rad. Nedavno je završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu sa slikovnicom Stvarno nestvarne priče kao završnim radom. U narednom periodu se planira preseliti u Brisel, te pronaći najbolje rješenje za izdavanje svoje slikovnice. Za knjigu #ŽeneBiH Nataša je ilustrirala Milenu Mrazović, prvu profesionalnu novinarku, urednicu i izdavačicu u BiH, koja se, uz to, bavila i pisanjem, etnologijom i antropologijom. Natašine radove pogledajte na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

 

 

 1. Inesa Balić Kličić

Inesa Balić Kličić je umjetnica iz Bihaća, gdje je završila Srednju umjetničku školu i Gimnaziju, a potom i Bosanski jezik i književnost na Univerzitetu u Bihaću. Umjetničkim radom se bavi dugo, te je izlagala samostalno, kao i na grupnim izložbama širom BiH. Posljednjih mjeseci je njen rad usmjeren na saradnju sa američkim časopisom ShowSight Magazine, kao i na istraživanje novih mogućnosti u umjetničkom diskursu. Trenutno radi na novoj samostalnoj izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Inesa je ilustrirala Nirman Moranjak Bamburać, profesoricu, feministkinju i osnivačicu magistarskog programa Rodnih studija u Sarajevu, koja je preminula 2007. godine. Inesine radove pogledajte na njenoj web stranici, kao i na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

 

20. Amila-Hrustic-Batovanja

 1. Amila Hrustić Batovanja

Amila Hrustić Batovanja je jedna od tri autorice projekta #ŽeneBiH, kao i jedna od ilustratorica na knjizi. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za produkt dizajn. Već preko osam godina radi kao dizajnerica, art direktorica i idea maker u oblasti marketinga, a trenutno živi i radi u Pragu, u Češkoj. Za knjigu #ŽeneBiH Amila je ilustrirala Jasmilu Žbanić, nagrađivanu filmsku rediteljicu, poznatu po snažnom društvenom angažmanu i feminističkom djelovanju. Amiline radove pogledajte na njenoj web stranici.

 

 

 1. Elvira Ella Vejzagić

Elvira Ella Vejzagić je ilustratorica i slikarica iz Sarajeva, koja je završila Srednju umjetničku školu, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirala na Odsjeku za slikarstvo. Izlagala je na više lokalnih i međunarodnih izložbi. Pored ilustriranja i slikanja, Ella ima svoj brend EllaArt, koji je kombinacija slikarstva i ilustracije, aplicirana na odjevne predmete. Ella je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Šejlu Kamerić, međunarodno poznatu i nagrađivanu bh. umjetnicu, čiji su radovi uvršteni u razne umjetničke kolekcije širom svijeta. Elline radove pogledajte na njenim Facebook i Behance profilima.

 

 

 1. Sanela Husić Musabašić

Sanela Husić Musabašić je ilustratorica, slikarica iz kiparica iz Banovića. U Sarajevu je završila primijenjeno slikarstvo u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, a potom i studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Bavi se ilustriranjem knjiga za djecu, a njene ilustracije su se našle u brojnim pričama, bajkama i pjesmama. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH i Udruženja Bajka. Živi i radi na relaciji Sarajevo – Dublin kao freelance ilustratorica, slikarica i kiparica. Sanela je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Riki Levi, prvu profesionalnu balerinu u BiH i primabalerinu Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je bila i sestra jevrejske knjiženice i feministkinje Laure Papo Boherete.

 

23. Anna-Lukenda

 1. Ana Lukenda

Ana Lukenda je grafička dizajnerica, ilustratorica i fotografkinja iz Ljubuškog. Diplomirala je i magistrirala grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Vlasnica je AL Studija, gdje radi kao kreativna direktorica i fotografkinja. Članica je kreativnog tima AS Holdinga. Koosnivačica je i kreativna direktorica brenda namještaja Wish Sofa, te kreatorka modnog brenda MOA baggeek. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti produkt i grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Ana je ilustrirala Nafiju Sarajlić, pionirku među književnicama u BiH i spisateljicu koja je prve priče objavila već 1912. godine. Anine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

24. Tanja-Curic

 1. Tanja Ćurić

Tanja Ćurić je ilustratorica iz Sarajeva koja je diplomirala na Nastavničkom odsjeku sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, te magistrirala na odsjeku Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u BiH i inostranstvu. Njen rad je baziran na feminističkim principima kroz istraživanje ženskog stvaralaštva u slikarstvu, crtežu i ilustraciji, od početka 20. vijeka pa do danas. Živi u Sarajevu, te u Fondaciji CURE radi na promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava. Za knjigu #ŽeneBiH Tanja je ilustrirala legendarnu bh. glumicu Nadu Đurevsku. Tanjine radove pogledajte na njenom Instagram profilu.

 

25. Hana-Kevilj

 1. Hana Kevilj

Hana Kevilj je arhitektica iz Sarajeva. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a od 2012. godine radi kao projektantica u arhitektonskom studiju Aha+knap u Sarajevu. Pored arhitekture se bavi i grafičkim dizajnom. Članica je Asocijacije arhitekata u BiH. Sa Leilom Šeper, Valentinom Pelizzer, Amilom Topčagić i Krystynom Žukowskom bila je uključena u pokretanje portala zenskaposla.ba. Za knjigu #ŽeneBiH Hana je ilustrirala Gretu Ferušić, prvu dekanku Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, i jedinu državljanku BiH koja je preživjela Holokaust, a potom i ratnu opsadu Sarajeva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zašto je James Franco Kralj “selfieja”