Upoznajte 50 sjajnih žena koje ilustriraju knjigu #ŽeneBiH / 1.dio

Release Date
23/08/2018
piše
Masha Durkalić
fotografije
ŽeneBiH

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora tri prijateljice: Amile Hrustić Batovanja, Hatidže Gušić i Mashe Durkalić. Cijeli mjesec su objavljivale po jedan post na društvenim mrežama posvećen nekoj od žena koje su obilježile bosanskohercegovačku historiju. Nisu ni slutile da će taj njihov projekt prerasti u mnogo više i spojiti mnogo osoba koje žele biti dio toga. Odlučile su projekt proširiti na knjigu, te su angažirale 50 žena koje će im pomoći u tome.

Na ilustriranju žena koje su se našle u knjizi #ŽeneBiH angažirano je 50 ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Saradnja sa ilustratoricama je ključni dio knjige koja će ponuditi raznolike umjetničke vizije značajnih bh. žena i njihove likove na taj način učiniti prepoznatljivima. Ove su ilustratorice svojim jedinstvenim stilovima ilustrirale neke od najznačajnijih žena BiH, pri tome se suočavajući sa brojnim poteškoćama, i često ne imajući na raspolaganju kvalitetne fotografije, ili ikakve fotografije prema kojima bi mogle raditi.

Uskoro počinje i crowdfunding kampanje za #ŽeneBiH. U međuvremenu još uvijek možete podržati #ŽeneBiH prije same kampanje. Više informacija na: http://zenebih.ba/podrzite-projekat/

Ovim putem predstavljamo prvih 25 ilustratorica (od ukupno 50) na knjizi #ŽeneBiH, a u nastavku pročitajte više o njima, kao i o ženama koje su ilustrirale!

 

01. Merisa-Basic

 1. Merisa Bašić

Merisa Bašić je 31-godišnja grafička dizajnerica iz Sarajeva. Diplomirala je na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu, članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, te suosnivačica umjetničkog udruženja Nazor. Za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala je Staku Skenderovu, prvu bh. prosvjetnu i socijalnu radnicu, ženu koja je bila pionirka u zagovaranju obrazovanja djevojčica u BiH. Merisine radove pogledajte na Behanceu.

 

02. Adisa-Vatres-Selimovic-3

 1. Adisa Vatreš Selimović

Adisa Vatreš Selimović je produkt dizajnerica iz Sarajeva. Radi kao kostimografkinja i scenografkinja u matičnom pozorištu Kamerni teatar 55, te u drugim pozorištima i medijima. Teatrom se počinje baviti kao dizajnerica lutaka 2008. godine, a danas iza sebe ima više od 30 premijera i veliki broj nagrada i priznanja za djelovanje, kako u teatru, tako i u produkt dizajnu. Jedna je od osnivačica modnog brenda She:You, članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH, te Udruženja kostimografa i modnih djelatnika Modiko. Za knjigu #ŽeneBiH Adisa je ilustrirala pjesnikinju, prevoditeljicu i urednicu Sarajevskih sveski, Vojku Smiljanić Đikić, koju je i poznavala.

 

03. Natasa-Jovanic

 1. Nataša Jovanić

Nataša Jovanić je grafičarka i ilustratorica iz Banja Luke koja je 2012. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci, na Odsjeku za grafiku. Na istom fakultetu je 2015. završila i master studije iz grafike. Dobitnica je nekoliko nagrada u oblasti grafike, te je izlagala na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Za knjigu #ŽeneBiH Nataša je ilustrirala sestre Bergman – Bertu Bergman i Mariju Bergman (kasnije Kon), pionirke ženskog obrazovanja u BiH i prve žene koje su u našoj zemlji ostvarile viši nivo obrazovanja od osnovne škole. Natašine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

04. Alma-Selimovic-1

 1. Alma Selimović

Alma Selimović je umjetnica iz Sarajeva koja živi i radi u državi Maryland, Sjedinjene Američke Države. Rođena je u Rijeci, ali je odrasla u Sarajevu, gdje je preživjela i ratnu opsadu. Godine 2006. uključuje se u prve aktivističke napore LGBTIQ zajednice kroz Udruženje Q, koje je 2008. organiziralo prvi Queer Sarajevo Festival. Kao LGBTIQ aktivistkinja, bila je izložena brojnim prijetnjama, te se 2009. preselila u Sjedinjene Američke Države gdje joj je odobren politički azil. Iste godine je i diplomirala, a potom 2015. završila i master studije iz umjetnosti na Pennsylvania Academy of Fine Arts (PAFA). Izlagala je u Miamiju, New Yorku, Chicagu, Philadelphiji, Washington DC-u, Virginiji, Berlinu… Za knjigu #ŽeneBiH Alma je ilustrirala Biseru Alikadić, prvu Bošnjakinju u BiH koja je objavila roman i pionirku bh. književnosti koju pišu žene. Almine radove pogledajte na njenoj web stranici.

 

05. Imelda-Ramovic

 1. Imelda Ramović

Imelda Ramović je art direktorica, dizajnerica i ilustratorica u području oglašavanja, umjetnosti te muzičke i modne industrije iz Sarajeva, koja posljednjih 13 godina živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Suvlasnica je studija Mireldy pod čijim je imenom i u saradnji s nekoliko regionalnih reklamnih agencija realizirala veliki broj projekata i prikupila impresivan broj nagrada. Za knjigu #ŽeneBiH Imelda je ilustrirala Veru Šnajder, naučnicu i matematičarku, autoricu prvog naučnog rada iz matematike kojeg je napisala osoba rođena iz BiH, te prvu dekanku fakulteta u BiH, ali i u Jugoslaviji. Imeldine radove možete pogledati na Behanceu, te na Instagramu pod profilima Imeldy i Mireldy.

 

06. Irma-Garibovic

 1. Irma Garibović

Irma Garibović je vizuelna umjetnica koja trenutno živi i radi u Tuzli.  Članica je grupe umjetnika/ca „Scena“ sa kojom je izlagala na nekoliko grupnih izložbi. Radila je kao asistentica galeriste Bosanskog kulturnog centra Tuzla na kreiranju scena za predstave i koncerte, kao i na pripremi izložbi. Kao umjetnica najviše se bavi istraživanjima na polju crteža i slika. Za knjigu #ŽeneBiH Irma je ilustrirala Žaranu Papić, sociologinju i antropologinju, profesoricu, feministkinju i aktivistkinju koja je bila jedna od začetnica feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije. Irmine radove možete pogledati na njenim profilima na platformama Behance i Tumblr.

 

07. Indira-Beslic

 1. Indira Bešlić

Indira Bešlić je sarajevska umjetnica koja je diplomirala kiparstvo na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Aktivna je u više umjetničkih oblasti, poput dizajna enterijera i namještaja. Primarno se bavi skulpturom i slikarstvom. Skulpture koje Indira izrađuje nastaju recikliranjem plastične ambalaže, dok u slikarstvu najčešće koristi tradicionalne bh. motive. Za knjigu #ŽeneBiH Indira je ilustrirala slikarku i grafičarku Adelu Behr, prvu školovanu umjetnicu iz BiH. Indirine radove možete pogledati na njenom profilu na Instagramu.

 

08. Senka-Music

 1. Senka Mušić

Senka Mušić je art direktorica iz Sarajeva sa adresom u Dubaiju. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te se usavršavala na Odsjeku vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Bavi se kreativnim event dizajnom i interaktivnim eksperimentalnim dizajnom. Pored dizajna, bavi se fotografijom i ilustracijom. Za knjigu #ŽeneBiH Senka je ilustrirala Suadu Dilberović i Olgu Sučić, žene koje su poginule na Vrbanja mostu tokom mirovnih demonstracija ispred Skupštine Republike BiH 5. aprila 1992. godine. Senkine radove možete pogledati na njenoj web stranici, kao i na platformi Behance.

 

09. Natasa-Kragulj

 1. Nataša Kragulj

Nataša Kragulj je ilustratorica iz Prijedora koja je 2013. godine diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci. Radove je izlagala u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji, Srbiji, BiH, te je dobitnica nekoliko nagrada iz domena grafike, grafičkog dizajna i intermedijalnih umjetnosti. Nataša živi i radi u Berlinu, gdje će od oktobra biti studentica berlinske Akademije za ilustraciju i dizajn. Za knjigu #ŽeneBiH, Nataša je ilustrirala Nadu Ler Sofronić, feminističku teoretičarku i jednu od predvodnica feminističkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Natašine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

10. Sabrina-Krilic

 1. Sabrina Krilić

Sabrina Krilić je umjetnica iz Sarajeva koja je završila srednju školu primijenjenih umjetnosti (Odsjek za reklamnu grafiku), te studirala njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaljubljena je u portretnu umjetnost, a posebno u portrete u olovci, koje je u posljednje vrijeme počela kombinirati sa digitalnim elementima. Za knjigu #ŽeneBiH Sabrina je ilustrirala Zilku Spahić Šiljak, akademsku radnicu, aktivistkinju i profesoricu koja se bavi istraživanjima roda, politike, religije i mira, i za koju se često kaže da je prva islamska feministkinja u BiH. Sabrinine radove možete pogledati na Instagramu, kao i na Facebooku.

 

11. Selma-Karadza

 1. Selma Karadža

Selma Karadža je ilustratorica i freelancerica iz Bugojna/Sarajeva, sa trenutnom adresom u Rigi (Latvija). Više od deset godina karijere izgradila je u komunikacijama i marketingu, radeći kao content developer, brand strategist i copywriter. Profesionalni zaokret napravila je prije nešto više od godinu dana, kada se odlučila ozbiljnije posvetiti svojim dotadašnjim hobijima – ilustraciji i pisanju. Trenutno radi na prvom autorskom scenariju za dugometražni animirani film, za koji samostalno razvija likove, okruženje i vizuelni identitet. Za knjigu #ŽeneBiH, Selma je ilustrirala partizanku Mariju Bursać, prvu ženu koja je proglašena narodnim herojem Jugoslavije. Selmine radove možete pogledati na njenim profilima na Facebooku i na Instagramu.

 

12. Nina-Hadzic

 1. Nina Hadžić

Nina Hadžić je ilustratorica rođena u Banjoj Luci, koja živi i radi u Sarajevu. Završila je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, gdje je potom upisala i Grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. Učestvovala je na više od 20 kolektivnih izložbi širom svijeta, te imala desetak samostalnih izložbi. Radi kao karikaturistica za BUKA portal, ali i kao freelance umjetnica, čije su karikature prepoznatljive i popularne kako u BiH, tako i u regionu. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala Bahriju Nuri Hadžić, svjetski poznatu opernu pjevačicu, najpoznatiju po ulogama Lulu i Salome u istoimenim operama Albana Berga i Richarda Straussa. Ninine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.

 

 

13. Naida-Celik

 1. Naida Čelik

Naida Čelik je završila Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Godine 2007. se počinje profesionalno angažirati kroz teatar i film, te radi kao kostimografkinja, scenografkinja i lutkarka. Jedna je od osnivačica brenda She:You, kroz koji se bavila grafičkim, modnim i produkt dizajnom. Od 2012. godine radi u marketinškoj agenciji Communis, prvo kao art direktorica, a od 2016. godine vodi kreativni odjel na poziciji kreativne direktorice. Za knjigu #ŽeneBiH Naida je ilustrirala Feridu Duraković, pjesnikinju i spisateljicu, dugogodišnju sekretarku i izvršnu direktoricu P.E.N. Centra BiH. Naidine radove možete pogledati na platformi Behance.

 

 

14. Lejla-Ahmedspahic

 1. Lejla Ahmedspahić

Lejla Ahmedspahić je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Visokog, koja živi i radi u Sarajevu. Diplomirala je na Odsjeku za grafički dizajn Fakulteta tehničkih studija u Travniku. Iza sebe ima četiri godine profesionalnog iskustva u oblasti grafičkog dizajna i digitalne ilustracije, te je učestvovala na brojnim projektima vezanim za muzičku industriju i video igre. Za knjigu #ŽeneBiH Lejla je ilustrirala Vahidu Maglajlić, članicu pokreta otpora i partizanku iz Banja Luke, te jedinu muslimanku koja je odlikovana priznanjem narodnog heroja Jugoslavije. Lejline radove možete pogledati na platformama Behance i Instagram.

 

 

15. Aleksandra-Nina-Knezevic

 1. Aleksandra Nina Knežević

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn. Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Za knjigu #ŽeneBiH, Nina je ilustrirala mladu pozorišnu rediteljicu Selmu Spahić, nagrađivanu u BiH i regiji, koja je od 2012. do 2017. godine bila umjetnička direktorica Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Ninine radove pogledajte na platformi Behance.

 

 

16. Sejla-Bratic

 1. Šejla Bratić

Šejla Bratić je grafička i web dizajnerica koja je 2016. godine diplomirala Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje danas živi i radi. Voli analognu fotografiju, rapidografe, prirodu, kolaže, knjige, životinje, a posebno svog mačka Simbu koji joj neumorno na uho šapuće ključ životnog uspjeha: Alt, Shift, Ctrl. Za knjigu #ŽeneBiH Šejla je ilustrirala Lauru Papo Bohoretu, jevrejsku spisateljicu i aktivistkinju koja je kroz svoja djela promovirala obrazovanje i emancipaciju žena. Šejline radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

 

 

17. Vanja-Lazic

 1. Vanja Lazić

Vanja Lazić je freelancerica i ilustratorica iz Zenice. Diplomirala je Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Šest godina je kao izvršna direktorica uspješno vodila Art kino Kriterion u Sarajevu, prostor namijenjen promociji i afirmiranju alternativne kulture. Paralelno sa radom u Kriterionu, radila je kao freelancerica na projektima vezanim za civilni sektor i aktivizam. Početkom ove godine se odlučila u potpunosti posvetiti dizajnu i ilustraciji, te istraživanju novih načina uvezivanja umjetnosti i aktivizma. Za knjigu #ŽeneBiH Vanja je ilustrirala Ševalu Zildžić Iblizović, prvu doktoricu muslimanku u BiH. Vanjine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

 

 

 1. Nataša Konjević

Nataša Konjević je ilustratorica i slikarica murala iz Banja Luke. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci na smjeru Grafika. Pretežno stvara u domenu ilustracije i murala, a dobitnica je i nekoliko priznanja za dosadašnji rad. Nedavno je završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu sa slikovnicom Stvarno nestvarne priče kao završnim radom. U narednom periodu se planira preseliti u Brisel, te pronaći najbolje rješenje za izdavanje svoje slikovnice. Za knjigu #ŽeneBiH Nataša je ilustrirala Milenu Mrazović, prvu profesionalnu novinarku, urednicu i izdavačicu u BiH, koja se, uz to, bavila i pisanjem, etnologijom i antropologijom. Natašine radove pogledajte na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

 

 

 1. Inesa Balić Kličić

Inesa Balić Kličić je umjetnica iz Bihaća, gdje je završila Srednju umjetničku školu i Gimnaziju, a potom i Bosanski jezik i književnost na Univerzitetu u Bihaću. Umjetničkim radom se bavi dugo, te je izlagala samostalno, kao i na grupnim izložbama širom BiH. Posljednjih mjeseci je njen rad usmjeren na saradnju sa američkim časopisom ShowSight Magazine, kao i na istraživanje novih mogućnosti u umjetničkom diskursu. Trenutno radi na novoj samostalnoj izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Inesa je ilustrirala Nirman Moranjak Bamburać, profesoricu, feministkinju i osnivačicu magistarskog programa Rodnih studija u Sarajevu, koja je preminula 2007. godine. Inesine radove pogledajte na njenoj web stranici, kao i na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

 

20. Amila-Hrustic-Batovanja

 1. Amila Hrustić Batovanja

Amila Hrustić Batovanja je jedna od tri autorice projekta #ŽeneBiH, kao i jedna od ilustratorica na knjizi. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za produkt dizajn. Već preko osam godina radi kao dizajnerica, art direktorica i idea maker u oblasti marketinga, a trenutno živi i radi u Pragu, u Češkoj. Za knjigu #ŽeneBiH Amila je ilustrirala Jasmilu Žbanić, nagrađivanu filmsku rediteljicu, poznatu po snažnom društvenom angažmanu i feminističkom djelovanju. Amiline radove pogledajte na njenoj web stranici.

 

 

 1. Elvira Ella Vejzagić

Elvira Ella Vejzagić je ilustratorica i slikarica iz Sarajeva, koja je završila Srednju umjetničku školu, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirala na Odsjeku za slikarstvo. Izlagala je na više lokalnih i međunarodnih izložbi. Pored ilustriranja i slikanja, Ella ima svoj brend EllaArt, koji je kombinacija slikarstva i ilustracije, aplicirana na odjevne predmete. Ella je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Šejlu Kamerić, međunarodno poznatu i nagrađivanu bh. umjetnicu, čiji su radovi uvršteni u razne umjetničke kolekcije širom svijeta. Elline radove pogledajte na njenim Facebook i Behance profilima.

 

 

 1. Sanela Husić Musabašić

Sanela Husić Musabašić je ilustratorica, slikarica iz kiparica iz Banovića. U Sarajevu je završila primijenjeno slikarstvo u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, a potom i studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Bavi se ilustriranjem knjiga za djecu, a njene ilustracije su se našle u brojnim pričama, bajkama i pjesmama. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH i Udruženja Bajka. Živi i radi na relaciji Sarajevo – Dublin kao freelance ilustratorica, slikarica i kiparica. Sanela je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Riki Levi, prvu profesionalnu balerinu u BiH i primabalerinu Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je bila i sestra jevrejske knjiženice i feministkinje Laure Papo Boherete.

 

23. Anna-Lukenda

 1. Ana Lukenda

Ana Lukenda je grafička dizajnerica, ilustratorica i fotografkinja iz Ljubuškog. Diplomirala je i magistrirala grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Vlasnica je AL Studija, gdje radi kao kreativna direktorica i fotografkinja. Članica je kreativnog tima AS Holdinga. Koosnivačica je i kreativna direktorica brenda namještaja Wish Sofa, te kreatorka modnog brenda MOA baggeek. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti produkt i grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Ana je ilustrirala Nafiju Sarajlić, pionirku među književnicama u BiH i spisateljicu koja je prve priče objavila već 1912. godine. Anine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

 

24. Tanja-Curic

 1. Tanja Ćurić

Tanja Ćurić je ilustratorica iz Sarajeva koja je diplomirala na Nastavničkom odsjeku sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, te magistrirala na odsjeku Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama u BiH i inostranstvu. Njen rad je baziran na feminističkim principima kroz istraživanje ženskog stvaralaštva u slikarstvu, crtežu i ilustraciji, od početka 20. vijeka pa do danas. Živi u Sarajevu, te u Fondaciji CURE radi na promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava. Za knjigu #ŽeneBiH Tanja je ilustrirala legendarnu bh. glumicu Nadu Đurevsku. Tanjine radove pogledajte na njenom Instagram profilu.

 

25. Hana-Kevilj

 1. Hana Kevilj

Hana Kevilj je arhitektica iz Sarajeva. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a od 2012. godine radi kao projektantica u arhitektonskom studiju Aha+knap u Sarajevu. Pored arhitekture se bavi i grafičkim dizajnom. Članica je Asocijacije arhitekata u BiH. Sa Leilom Šeper, Valentinom Pelizzer, Amilom Topčagić i Krystynom Žukowskom bila je uključena u pokretanje portala zenskaposla.ba. Za knjigu #ŽeneBiH Hana je ilustrirala Gretu Ferušić, prvu dekanku Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, i jedinu državljanku BiH koja je preživjela Holokaust, a potom i ratnu opsadu Sarajeva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.