Projekt #zeneBiH promovira značajne žene koje su razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH

Mjesec mart je Mjesec ženske historije (#WomensHistoryMonth) tokom kojeg se na razne načine obilježava borba za ravnopravnost i ženska prava, te se slave sve žene koje su oblikovale žensku historiju i koje su učestvovale u stvaranju boljeg svijeta za žene.

 

Projekt #zeneBiH na svojevrstan način daje doprinos obilježavanju Mjeseca ženske historije tako što promovira značajne žene koje su, svaka na svoj način, razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH. Mnoge od feminističkih heroina koje su mijenjale historiju na prostorima BiH svakodnevno padaju u zaborav, jer je gotovo nemoguće pronaći njihova imena u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena se brišu iz naziva trgova i ulica. Sve navedeno je razlog više da barem tokom mjesec dana naglasimo veličinu i ulogu koju su imale #zeneBiH u stvaranju svijeta u kojem živimo, ističu autorice na blogu projekta #zeneBiH, Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

 

01 Staka Skenderova02 Miss Irby 03 Milena Mrazovic 04 Adela Behr 05 Laura Papo Bohoreta06 Mica Todorovic 07 AFZ

Sa ovog bloga možete slobodno preuzimati vizuale i dijeliti ih na svojim društvenim mrežama, a nadamo se da ćete i sami_e predložiti imena žena koje su vaše heroine i proširiti ovu proču sa vlastiti volonterskim angažmanom i doprinosom, baš kao što rade ove tri autorice.

 

izvor_zeneBiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Živa biblioteka u Sarajevu