Projekt #zeneBiH promovira značajne žene koje su razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH

Mjesec mart je Mjesec ženske historije (#WomensHistoryMonth) tokom kojeg se na razne načine obilježava borba za ravnopravnost i ženska prava, te se slave sve žene koje su oblikovale žensku historiju i koje su učestvovale u stvaranju boljeg svijeta za žene.

 

Projekt #zeneBiH na svojevrstan način daje doprinos obilježavanju Mjeseca ženske historije tako što promovira značajne žene koje su, svaka na svoj način, razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju žena u BiH. Mnoge od feminističkih heroina koje su mijenjale historiju na prostorima BiH svakodnevno padaju u zaborav, jer je gotovo nemoguće pronaći njihova imena u školskim udžbenicima, dokazi o njihovom postojanju se gube i u savremenoj kulturi, a njihova imena se brišu iz naziva trgova i ulica. Sve navedeno je razlog više da barem tokom mjesec dana naglasimo veličinu i ulogu koju su imale #zeneBiH u stvaranju svijeta u kojem živimo, ističu autorice na blogu projekta #zeneBiH, Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

 

01 Staka Skenderova02 Miss Irby 03 Milena Mrazovic 04 Adela Behr 05 Laura Papo Bohoreta06 Mica Todorovic 07 AFZ

Sa ovog bloga možete slobodno preuzimati vizuale i dijeliti ih na svojim društvenim mrežama, a nadamo se da ćete i sami_e predložiti imena žena koje su vaše heroine i proširiti ovu proču sa vlastiti volonterskim angažmanom i doprinosom, baš kao što rade ove tri autorice.

 

izvor_zeneBiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
BALETNI KOSTIM ili ILUZIJA ODUPIRANJA GRAVITACIJI / Skice i kostimi Amne Kunovac-Zekić, trajni pečat umjetnosti baleta