Nina Hadžić: Zaljubljena sam u Majku Prirodu

Dvadesetosmogodišnja Banjalučanka Nina Hadžić završila je Odsjek za grafiku na Akademiji likovih umjetnosti, a karikaturom se počela baviti sasvim slučajno. Na ALU, posebno na smjeru grafike, kako Nina kaže, uče ih da sve što vide u prirodi realno prikažu na papiru ili u bilo kojoj drugoj tehnici. Konstantno forsiranje grafike uslovilo je da na kraju posegne za nečim drugačijim.

 

– S obzirom na to da sam cijelog života najviše uživala šaliti se na tuđi, kao i na svoj račun, kao i to da mi je crtanje portreta dobro išlo, mene je karikatura prirodno pronašla. Na samom početku sam karikirala samo prijatelje, što je izazvalo sveopće oduševljenje i tako je ovo ludilo krenulo.

 

jim jarmusch

 

Koliko ALU, na kojoj ste studirali, pomaže edukaciji i pronalaženju mladih karikaturista?

– Smatram da uopće nije potrebno da se ide na bilo koju akademiju da biste se bavili karikaturom ili bilo kojim drugim vidom umjetnosti. Neki od najboljih umjetnika (muzičara, slikara, kipara itd.) nikad nisu završili ili išli na akademiju.

 

Vremenom je klasični crtež evoluirao u digitalni, odnosno, uključili ste u proces i kompjuter!

– Vrsta umjetnosti koju ja forsiram spada u domen digitalne umjetnosti sa primjesima tradicionalnog; prvo skiciram tuš perom na papiru, skeniram i onda u Photoshopu kolorišem i eventualno radim minimalne ispravke.

 

al pacino za net copy

 

Koliko je vremena potrebno za jednu karikaturu i koliko je zapravo proces složen?

– Za crtanje karikature po mom mišljenju je potrebno neko predznanje crtanja portreta. Karikatura osobe treba da ima sličnosti sa tom osobom, potrebna je doza grotesknog pretjerivanja i na kraju: koncept.

 

Kaže se da slika govori hiljadu riječi, a karikatura govori još koju riječ više. Možete li nam reći kolika je moć karikature?

– Karikatura je pismo u slici i ako slika govori hiljadu riječi, karikature također može prenijeti satiru zajedno s političkim i povijesnim komentarom. Pozicija karikature kao novinskog i umjetničkog izraza u BiH lagano izumire i to ne samo kod nas, već i u regionu. Kao da je lakše platiti fotografiju, čiji je sadržaj zanimljiv, nego kvalitetnu (tehnički i idejno koncipiranu) karikaturu. Prije svega, karikatura bi trebala biti tu da razbije monotoniju teksta i da oplemeni list. U biti, osnovni zadatak karikaturiste je da kombinovanjem ironije i humora prikaže realnu stvarnost tekuće političke i društvene događaje i ona može uticati da se nešto promijeni, da neko iole ‘pismen’ primjeti i shvati koncept, ako ništa: da te natjera na smijeh.

 

Kako onda pronalazite volju da i dalje nastavite s radom?

– Mislim da me još uvijek drži ona romantična misao da ću usrećiti nekoga sa svojim karikaturama kao i to da za stvaranje umjetnosti nije potrebna ničija potpora niti novčana pomoć, samo volja, ljubav i spremnost da cijelog života učite nešto novo.

 

Zanimljivo je da radite i političke karikature za online magazine Buka. Desi li se ponekad da imate otklon, jer je riječ o politici ili Vam baš zato predstavlja zadovoljstvo da možete političku situaciju predstaviti na šaljivi način?

– Najzahvalniji za karikiranje su upravo pojedini predstavnici vlasti, koji svojim konkretnim potezima ili odlukama, u većini slučajeva izazivaju burnu reakciju javnosti. Oni su uvijek bili i ostat će nepresušni izvor inspiracije, jer su zgodna i dozvoljena tema za vizuelmo manipulisanje i karikatura će uvijek otkriti šta se to tačno dešava iza maske politike i samih političara. U biti, osnovni zadatak karikaturiste je da kombinovanjem ironije i humora prikaže realnu stvarnost te trenutne političke i društvene događaje.

 

Koliko je bilo teško nacrtati vlastitu karikaturu?

– Uopće nije teško. Sebe najbolje poznajem i najopuštenija sam (i slobodnija) kada sebe deformišem. U tim momentima sam apsolutno slobodna i mojoj mašti nema kraja.

 

zombie ninja

 

Možemo li očekivati uskoro neku izložbu karikatura?

– Definitivno! Početkom oktobra ću imati samostalnu izložbu karikatura u Kaknju, u galeriji Jenny’s Art House. Jedva čekam da upoznam neke nove ljude, kao i da predstavim svoje nove karikature. A što se tiče drugih izložbi, mislim da ću, početkom februara iduće godine upoznati Iran na zajedničkoj izložbi karikaturista iz cijelog svijeta (AKO me izaberu i pozovu) na The 6th Fadjr International Festival of Visual Arts. Iskreno se nadam pozivu jer odavno želim da upoznam iranske karikaturiste, ljude koji zaista, po mom mišljenju, imaju najjače karikature i nerijetko strah za vlastitu egzistenciju.

 

Na Vašem Facebook profilu često osvanu fotografije posađenih biljaka. Reci nam više o ljubavi prema vrtlarstvu, kakav je osjećaj posaditi biljku i gledati je kako raste?

– Inače sam zaljubljena u Majku Prirodu, ali prije jedno pola godine, kada sam shvatila da imam samo jednog tužnog, usamljenog fikusa u kući, odlučila sam da mu donesem jos jednog prijatelja i tako, umjesto samo jednog, počelo je ludilo kupovine, a nedugo zatim, ludilo uzgoja biljaka (od datulje, limuna, narandži, bosiljka, ruzmarina, lavande, raznoraznih puzavica, paradajza, peršuna, itd..). Inače su moji roditelji magovi što se tiče vrtlarstva, samo što je kod mene taj gen malo kasno proradio. Čim su roditelji shvatili šta se sa mnom dešava, odmah su se ponudili da pomognu sa savjetima i sjemenkama. Onda u jednom trenutku shvatiš da više nemaš mjesta na svom malom balkonu i onda dobiješ preludu ideju da preuzmeš krov na neboderu. Trenutno su komšije zagrijani da iduće godine pretvorimo neiskorišteni krov u jedan mali, zeleni raj. Sve je spremno, samo čekamo da nam se proljeće pridruzi. Ovo će nam biti savršena prilika da se upoznamo kao komšije, ali i svi drugi su itekako dobrodošli da dođu i uživaju u miru uz čaj, knjigu, biljke i dobro društvo. Kao što reče Alfred Austin: The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul. I time je sve rečeno.

 

dario dzamonjaa

 

adrien final

 

 

alfred

 

brad pitt copy

 

 

Harun22

 

 

rowland s howard

 

Till Lindemann Rammstein

 

 

Više o Nini potražite na:

DeviantArt

Blog by Nina Ziggy Hadzic

Facebook page Nina Ziggy Hadžić

 

razgovarala: Besima Svraka

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
I ove godine umjetnički festival Javorwood na Bjelašnici u Javorovom Dolu