EXPO 2020. cenzurisao najpoznatije genitalije u historiji umjetnosti

Datum objave
06/10/2021
naslovna fotografija
@marialviv via Twenty20

Veličanstvena 3D printana kopija Michelangelove kultne Davidove skulpture trenutno je izložena u paviljonu Italije na sajmu EXPO 2020. u Dubajiu. Replika visoka 5,2 m nastala je korištenjem najnaprednijih tehnologija i 10 puta je lakša od originalne skulpture. Skoro godinu dana su brojni inžinjeri, tehničari i restauratori radili na kreiranju Davida 2.0. Projekt je izveden s mukotrpnim detaljima u tri faze. Prvo su visokotehnološki skeneri napravili digitalnu verzije kipa najveće rezolucije, nakon čega su pojedini dijelovi 3D ispisani. Konačno, sastavio ih je tim restauratora pod nadzorom istraživača sa Univerziteta u Firenci.

Međutim, nakon izlaganja sva priča o savršenoj tehnologiji je pala u drugi plan, jer su organizatori odlučili da cenzurišu najpoznatiji penis u historiji umjetnosti. Zabrinuti zbog uvrede konzervativnih muslimana, organizatori Expa brinuli su se o tome kako prikazati golu figuru, čak su razmišljali da na kip stave donje rublje. Prekasno su shvatili da je bila greška donijeti kip golog muškarca u Emirate. Stoga je odlučeno da se potpuno sakriju privatni dijelovi.

Duplikat renesansnog remek-djela postavljen je unutar osmerougaone staklene galerije s platformama za gledanje na dva sprata. Donji dio pruža pogled na Davidove atletske noge, a gornji je postavljen u visini glave.

Davidovi penis i stražnjica ostaju iza kamene ploče čime se osigurava da posjetitelji ne budu posramljeni prizorom njegove golotinje. Izbočina na gornjem levelu također sprječava gledatelje da zavire kako bi dobili uvid. Davidovu muškost možete vijeti samo ako stanete blizu stakla na donjem spratu i zavirite prema gore. Ovo je područje, međutim, dostupno samo onima s ovlaštenjem.

Davide Rampello, umjetnički direktor paviljona, opovrgnuo je tvrdnje i rekao da je David tako postavljen kako bi se posjetitelji sreli lice u lice s njim.
Iako je to možda drastična odluka, organizatori su smatrali da je to potrebno s obzirom na to da je golotinja javnosti zabranjena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovaj argument nije uvjerio notorno glasnog umjetničkog kritičara Vittoria Sgarbija. Osudio je cenzuru kao grotesknu i smiješnu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Razija Mujanović primljena u FIBA-inu Kuću slavnih