Zašto Berlin privlači ljude iz cijelog svijeta?

Datum objave
28/04/2022
foto
FBL

Berlin je decenijama uživao reputaciju međunarodne metropole koja privlači ljude iz cijelog svijeta. A za to postoji mnogo dobrih razloga.

Njemačka prijestolnica: kreativna i šarena

Glavni grad Njemačke sa svojih 3,7 miliona stanovnika nije samo politički centar Njemačke i grad u kojem se prizori njemačke historije mogu naći na gotovo svakom ćošku; danas je Berlin također jedan od najkreativnijih gradova u zemlji. Brojne umjetničke galerije, živahna street art scena i start-up kultura doprinose ovoj slici. I naravno, tu je šarena i divlja party scena sa svojim legendarnim klubovima, poput međunarodno poznatog i ozloglašenog Berghaina.

 

Od Brandenburške kapije do biste Nefertiti

Berlinski klasici su Brandenburšku kapiju, Berlinski zid, zgrada Reichstaga i Berlinski TV toranj, najviša zgradu u Njemačkoj. Berlinsko Muzejsko ostrvo najveći je muzejski ansambl na svijetu i UNESCO-ova svjetska baština. Muzej Neues se može pohvaliti čuvenom bistom Nefertiti. Osim renomiranih zbirki na Ostrvu muzeja u srcu grada, Berlin je također dom za 170 drugih muzeja, uključujući i Muzeja mačaka.

Moderni kvartovi na istoku i zapadu nekada podijeljenog grada

Iako se Zid još uvijek može vidjeti na mnogim mjestima u Berlinu, vrlo su male razlike između istočnog dijela i zapadnog. U vrijeme dok je Zid još uvijek dijelio Berlin, kreativna scena je procvjetala, posebno u zapadnom Berlinu, a koja 1990-ih i 2000-ih polako migrira na istok. Danas se mnogi klubovi i galerije nalaze upravo u istočnom Berlinu. Prenzlauer Berg, Friedrichshain i Mitte, sva tri se nalaze na istoku grada, među najmodernijim su četvrtima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte kratki dokumentarni film o Martinu Margieli