7 vrhunskih umjetnina koje možete vidjeti u Berlinu

Release Date
22/12/2020
fotografija
Instagram / @benvivant

U Berlinu se nalazi više od 170 muzeja i galerija. Da, dobro ste pročitali, 170! U mnogima od njih možete pronaći najvažnije svjetske zbirke umjetnina.

 

Kolonnadenhof i Neues Museum na Otoku muzeja / izvor_Staatliche Museen zu Berlin / autor_David von Becker

 

Da biste vidjeli najbolje zbirke u najboljim muzejima u Berlinu, uključujući izložbe savremene umjetnosti, historijske artefakate, trebali biste provesti nekoliko dana samo obilazeći muzeje u glavnom gradu Njemačke, ali i u šetnjama ulicama sa brojnim uličnim umjetninama. Od svih umjetnih ljepota, izdvajamo 7 nama najzanimljivijih.

 

Žena sa bisernom oglicom / Johannes Vermeer

Ova relikvija sjeverne Evrope iz 17. vijeka djelo je Johannesa Vermeera, jednog od najvećih umjetnika holandskog Zlatnog doba. Često je slikao žene u intimnim trenucima. Likovi njegovih slika pružaju presjek društvenih odnosa u Holandiji tog doba. Od obične mljekarice, do luksuznih i taštih zvaničnika i trgovaca u svojim ugodnim kućama. Slika se nalazi u Gemäldegalerie.

Portret mlade djevojke / Petrus Christus

Stil flamanskog slikarstva svojstven je gotovo svim autorima renesanse, a posebno su poznati Leonardo da Vinci, Pieter Bruegel i Petrus Christus iza sebe ostavili mnoštvo neprocjenjivih umjetničkih djela u ovom žanru. Prvi naslikao svjetovnu žanr-scenu; realni prizor iz holandske zlatarske radionice XV. vijeka (Sv. Elegije kao zlatar); napravio brojne realistične portrete (Portret mlade djevojke; Kartuzijanac) i religiozne kompozicije u realističnom krajoliku i tihoj tragici prizora (Pietà; Polaganje u grob; Smrt Majke Božje i dr.). Sliku Portret mlade djevojke možete pogledati u Gemäldegalerie.

Portret mlade djevojke | Petrus Christus / Wikimedia Commons

 

Žena sa mrtvim djetetom / Käthe Kollwitz

Käthe Kollwitz je bila njemačka grafičarka i slikarica. Obrađivala je teme iz života velegradskog proletarijata, stvorila je u crtežu i grafici vlastiti izraz s elementima ekspresionizma. Djelo joj je prožeto progresivnim političkim tendencijama angažirane umjetnosti. Radila je i kao kiparica. Za nacizma joj je bio zabranjen rad i izlaganje.

Ovaj potresni prikaz boli, crtež majke koja drži mrtvog sina (i skulpturu na istu temu) nalazi se u Neue Wacheu, spomen obilježju u središnjem Berlinu, u znak sjećanja na brojne živote izgubljene u ratu.

Žena sa mrtvim djetetom | Käthe Kollwitz / Wikimedia Commons

 

Amor Vincet Omnia / Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio, poznatiji samo i kao Caravaggio bio je talijanski slikar koji je radio u Rimu, Napulju, na Malti i na Siciliji između 1593. i 1610. godine. Bio je začetnik baroknog slikarstva i prvi pravi slikar ovog pravca.Još za njegova života smatrali su ga tajanstvenom, začuđujućom, buntovnom i opasnom osobom. Na umjetničku scenu Rima stupio je 1600. godine i otada je uvijek imao naručitelja i zaštitnika te dobro prodavao svoja djela. Ova slika prikazuje  nasmijanog kupida s tamnim orlovim krilima. Kupid je u to vrijeme bio popularna tema, no Caravaggiova interpretacija ističe se time što se nije držao idealizirane slike lijepog dječaka. Slika je još jedno remek-djelo izloženo u Gemäldegalerie.

fotografija_FBL

 

 

Sjedeći Harlekin / Pablo Picasso

Sjedeći Harlekin Pabla Picassa dio je privatne zbirke u muzeju Berggruen, koji osim ove slike nudi impresivan broj klasičnih modernih djela. Muzej također nudi široku perspektivu Picassova umjetničkog razvoja, od njegovih skromnih početaka 1897. godine kada je imao samo 16 godina, pa sve do razdoblja plave i ružičaste i dramatičnih kubizma.

Pablo Picasso: Arlequin assis (Seated Harlequin), 1905
Staatlichen Museum von Berlin

 

 

Nefertiti bista / Tutmozis

Nefertitina bista je oslikana i fino izrađena portretna bista koje se smatra za remekdjelo staroegipatske umjetnosti, ne samo iz vremena Amarne iz kojega potječe, već svih egipatskih epoha zbog skladnih načela simetrije i proporcija zbog kojih deluje vrlo upečatljivo, prefinjeno i meko. Bista predstavlja kraljicu Nefertiti, suprugu faraona Eknatona koji je uveo monoteizam i vladao 17 godina iz nove prijestolnice u Amarni. Vjeruje se kako je bistu izradio kipar Tutmozis, jer je pronađena u njegovoj radionici u Amarni.

 

 

street art / BLU / Kreuzberg

Blu je pseudonom talijanskog street artiste koji krije svoj identitet. Rođen je u Senigalliji, živi u Bolonji, a na ulicama je aktiva od 1999. Njegov rad krasi jedan od zidova u Kreuzbergu, djelu Berlina u  kojem možete vidjeti i radove dugih slavnih street artista iz čitavog svijeta.

BLU_Mural_Pink_Oberbaum_Bridge_Street_Art_Berlin_51-768x1147
BLU Mural Pink Oberbaum Bridge/ foto_Street Art Berlin
Berlin East Side Gallery: Gerhard Lahr (t) ‘Berlyn’ / izvor GNTB / autor Hans Peter Merten

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.