Nona Gaprindashvili, ‘The Queen’s Gambit’ iz pravog života

Datum objave
25/12/2020
fotografija
Gaprindashvili iJack de Nijs/Anefo/Wikimedia Commons

Vjerojatno ste već čuli za Netflixovu seriju ili je već i pogledali, The Queen’s Gambit, koja prati život američke šahovske vunderkind Beth Harmon u njenoj potrazi za preuzimanjem svjetskih velemajstora, sve dok se bori s njenim unutarnjim demonima. U seriji se spominje i šahistkinja Nona Gaprindashvili. I dok je lik Beth izmišljen, Nona je prava šahistkinja iz Gruzije, koja je bila pet puta svjetska prvakinja u šahu. Nonu u seriji predstavljaju kao žensku svjetsku prvakinju, koja se nikad nije suočila sa muškim šahistima, naprotiv.

Gaprindashvili (left) vs. Corrie Vreeken-Bouwman of The Netherlands. Image: Harry Pot/Anefo/Wikimedia Commons under a CC licence

Nona Gaprindasvili rođena je 3. maja 1941. godine u Zugdidi u Gruziji. Učenica trenera iz  Tbilisija Vakhtang Karseladzea, postala je šampionka Gruzije sa 15 godina kada je sakupila 15,5 poena od 16. Šest godina kasnije Nona je postala najjača ženska šahistkinja na planeti i peta ženska šampionka svijeta nakon što je pobjedila Elisavetu Bykovu 9 : 2. Gaprindhasvili je držala titulu svjetske šampionke 16 godina, izgubivši je od Maje Chiburdanidze rezultatom 6,5: 8,5 1978. godine.

Gaprindashvili je dala ogroman doprinos promociji ženskog šaha. Njeni izvanredni uspesi su doveli do odbacivanja nepoštovanja šahovskih sposobnosti slabijeg pola. Nona je postala prvi  ženski velemajstor. Također, bila je prva žena koja je 1978. dobila titulu međunarodnog velemajstora među muškarcima.Pet puta je osvajala sovjetski šampionat i sa sovjetskim timom osvojila deset olimpijskih zlatnih medalja, a također i osvojila najveće ženske turnire u Beverwijku, Beogradu, Barseloni, Kijevu i Wijk aan Zeeu. Nona je također uspešno nastupala na muškim turnirima. Pored ostalih dostignuća, osvajala je otvoreno prvenstvo SAD-a u Lone Pineu, turnire u Reggio Emiliji i Wijk aan Zeeu, a osvojila je i nagradee u Hastingsu, Luandi i drugim mjestima.

Izvanredna šahistkinja, odbranila je titulu svjetske šampionke četiri puta, pobjedivši Allu Kushnir tri puta i Nanu Alexandriju jednom. Nakon što je izgubila krunu, Gaprindashvili je nastavila da nastupa na visokom nivou, demonstrirajući svoj zaštitni znak agresivan stil i dalekosežne strateške i taktičke kombinacije.

Nona Gaprindashvili bila je prva nakon Vere Menchikto koja ne samo da je učestvovala na muškim takmičenjima, već je igrala muški šah. Stil None Gaprindashvili je uticao na stil mnogo generacija šahistkinja.

Trenutno Nona nastavlja da igra na seniorskim takmičenjima, često sa velikim uspjehom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Marko Fehér: Volim da se nadmećem i testiram svoje limite