Meduza sa Perzejevom glavom: Skulptura koja propituje narativ o strašnoj ženi sa zmijama na glavi

Projekt MWTH (Medusa With The Head, čita se kao MYTH) i NYC Parks sa zadovoljstvom predstavljaju skulpturu Meduzu sa glavom Perzeja argentinsko-talijanskog umjetnika Luciana Garbatija, koja će biti izložena Collect Pond parku, smještenom u ulici Centre St, kao dio programa NYC Parks ‘Art in the Parks. Bronzana skulptura visoka 2m i 15cm preokreće narativ o Meduzi, prikazujući je u trenutku mračno osnažene samoodbrane sa Perzejevom glavom u ruci. Skulpturu je u bronzi izlila Vanessa Solomon u ljevaonici u Philadelphiji.

 

meduza s perzejevom glavom

 

Meduza i njene sestre bile su prekrasne i radile su kao Atenine svećenice. U Ovidijevoj Metamorfozi Meduza je opisana kao prekrasna nimfa koju su salijetali mnogi udvarači, ali da je boginja Atena njezinu prekrasnu kosu, nakon što ju je Posejdon silovao u Ateninu hramu, pretvorila u zmije, a njezino lice učinila tako užasnim da pretvara ljude u kamen. Meduza je optužena i kažnjena za zločin, a bila je žrtva; odbačena je kao čudovište, da bi je zatim, uz okrutnu pomoć Atene i Posejdona, epski heroj Perzej je lovi i odrubljuje joj glavu, a njenu glavu je postavio kao trofej na svom štitu. Bila je trudna kad je ubio.

 

 

Perzej s Meduzinom glavom je remek-djelo kiparstva manirizma i najslavnije djelo kipara Benvenuta Cellinija koje je izradio od 1545 -1554. godine. Gabratijeva skulptura Meduza sa Perzejevom glavom postavlja pitanje kako pobjeda nad žrtvom može biti trijumf? Njegova skulptura propituje mitsku figuru okarakterisanu kao čudovište i istražuje ženu koja stoji iza strašnog mita.

 

Ovaj narativ osramoćene žrtve u pričama o seksualnom nasilju odjekuje kroz vrijeme sve do današnjeg #MeToo pokreta. Prije dvije godine Garbati je postavio fotografiju njegove originalne skulpture na društvene mreže, koja ubrzo postaje simbol otpora širom svijeta, nadahnuvši hiljade žena da podijele vlastite priče o nasilju.

 

meduza s perzejevom glavom (1)

 

Medusa s glavom Perzeja bit će izložena od 13. oktobra 2020. do 30. aprila 2021. Bit će postavljena direktno preko puta krivičnog suda okruga New York, mjesta gdje se vode slučajevi o zlostavljanju žena uključujući i onaj Harveya Weinsteina. Meduza će biti okrenuta prema sudu kao ikona pravde i moći naracije.

 

 

fotografije_MWTH project

tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Keira Knightley neće više snimati scene seksa koje režiraju muškarci