Meduza sa Perzejevom glavom: Skulptura koja propituje narativ o strašnoj ženi sa zmijama na glavi

Projekt MWTH (Medusa With The Head, čita se kao MYTH) i NYC Parks sa zadovoljstvom predstavljaju skulpturu Meduzu sa glavom Perzeja argentinsko-talijanskog umjetnika Luciana Garbatija, koja će biti izložena Collect Pond parku, smještenom u ulici Centre St, kao dio programa NYC Parks ‘Art in the Parks. Bronzana skulptura visoka 2m i 15cm preokreće narativ o Meduzi, prikazujući je u trenutku mračno osnažene samoodbrane sa Perzejevom glavom u ruci. Skulpturu je u bronzi izlila Vanessa Solomon u ljevaonici u Philadelphiji.

 

meduza s perzejevom glavom

 

Meduza i njene sestre bile su prekrasne i radile su kao Atenine svećenice. U Ovidijevoj Metamorfozi Meduza je opisana kao prekrasna nimfa koju su salijetali mnogi udvarači, ali da je boginja Atena njezinu prekrasnu kosu, nakon što ju je Posejdon silovao u Ateninu hramu, pretvorila u zmije, a njezino lice učinila tako užasnim da pretvara ljude u kamen. Meduza je optužena i kažnjena za zločin, a bila je žrtva; odbačena je kao čudovište, da bi je zatim, uz okrutnu pomoć Atene i Posejdona, epski heroj Perzej je lovi i odrubljuje joj glavu, a njenu glavu je postavio kao trofej na svom štitu. Bila je trudna kad je ubio.

 

 

Perzej s Meduzinom glavom je remek-djelo kiparstva manirizma i najslavnije djelo kipara Benvenuta Cellinija koje je izradio od 1545 -1554. godine. Gabratijeva skulptura Meduza sa Perzejevom glavom postavlja pitanje kako pobjeda nad žrtvom može biti trijumf? Njegova skulptura propituje mitsku figuru okarakterisanu kao čudovište i istražuje ženu koja stoji iza strašnog mita.

 

Ovaj narativ osramoćene žrtve u pričama o seksualnom nasilju odjekuje kroz vrijeme sve do današnjeg #MeToo pokreta. Prije dvije godine Garbati je postavio fotografiju njegove originalne skulpture na društvene mreže, koja ubrzo postaje simbol otpora širom svijeta, nadahnuvši hiljade žena da podijele vlastite priče o nasilju.

 

meduza s perzejevom glavom (1)

 

Medusa s glavom Perzeja bit će izložena od 13. oktobra 2020. do 30. aprila 2021. Bit će postavljena direktno preko puta krivičnog suda okruga New York, mjesta gdje se vode slučajevi o zlostavljanju žena uključujući i onaj Harveya Weinsteina. Meduza će biti okrenuta prema sudu kao ikona pravde i moći naracije.

 

 

fotografije_MWTH project

tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Spomenko Žarić: Tetoviranje je zadovoljstvo, ljubav i način života