Neponovljivi koncert Ibrahima Maaloufa za kraj 18. Jazz Festa

Nakon što su stotine mališana i njihovih roditelja u 12h pohodili Bosanski kulturni centar u kojem su se održali koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta, a Galerija BKC-a odjekivala zvukovima klavira, doboša i činela, uz nasmijana i sretna lica najmlađih posjetilaca, u večernjim satima dvorana BKC-a ponovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 

U 20h na pozornicu je izašla osmočlana skupina predvođena trubačem Ibrahimom Maaloufom koji se pokazao ne samo kao izniman instrumentalista i interpretator već i kao sjajan showman. U više je navrata svojim izvedbama ali i opaskama izmamio gromoglasan aplauz, a uz njegovu asistenciju publika Jazz Festa je horski pjevala melodiju kompozicije Beirut objavljene na albumu Diagnostic iz 2011. godine.

 

 

Na koncertu se Maalouf osvrnuo i na nastanak ove kompozicije inspirirane njegovim prvim samostalnim odlaskom u Liban 1993. godine nakon okončanja dugogodišnjeg rata, napominjući kako su Sarajevo i Bosna i Hercegovina jedno od rijetkih mjesta u kojima publika u potpunosti može razumjeti njegova osjećanja vezana za rat i ratna razaranja, a koja su dovela do nastanka ove kompozicije.

 

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_12

 

Kulminaciju koncerta koji je trajao dva i po sata predstavljala je izvedba kompozicije True Sorry na kojoj su se Maaloufu i njegovom ansamblu pridružila šestorica trubača iz regije: Darko Beus iz Zenice, Aleksandar Arsić iz Beograda, Admir Vraćo iz Sarajeva, Šime Glavina iz Makarske, kao i mladi polaznici edukativnog programa Jazz Festa Music Meeting Tomislav Bedenik iz Varaždina i Nikola Mirosavić iz Kraljeva.

 

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_08

 

 

Njihovu zajedničku izvedbu publika je pozdravila na nogama, pokazujući oduševljenje ovim iznenađenjem koje je Maalouf priredio za posjetioce Jazz Festa, izražavajući u nekoliko navrata zadovoljstvo svojim premijernim gostovanjem u našoj zemlji, organizacijom i gostoprimstvom na sarajevskom festivalu.

 

Bio je to posljednji koncert ovogodišnjeg Jazz Festa koji će ostati upamćen po rekordnoj posjeti, izvrsnom programu, odličnoj produkciji, sjajnoj atmosferi i koncertima koje će publika dugo pamtiti.

 

Naredno izdanje festivala bit će održano od 3. do 8. novembra 2015. godine.

 

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_1018__jazz_fest_ibrahim_maalouf_02 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_04 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_06 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_07 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_09 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_12 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_13 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-09 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-16 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-18

 

foto_Jasmin Brutus i Vanja Čerimagić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
THE CREATION, skupine Intelligent Music Project, album je koji treba pažljivo poslušati