Neponovljivi koncert Ibrahima Maaloufa za kraj 18. Jazz Festa

Release Date
10/11/2014
fotografije
Jasmin Brutus i Vanja Čerimagić

Nakon što su stotine mališana i njihovih roditelja u 12h pohodili Bosanski kulturni centar u kojem su se održali koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta, a Galerija BKC-a odjekivala zvukovima klavira, doboša i činela, uz nasmijana i sretna lica najmlađih posjetilaca, u večernjim satima dvorana BKC-a ponovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U 20h na pozornicu je izašla osmočlana skupina predvođena trubačem Ibrahimom Maaloufom koji se pokazao ne samo kao izniman instrumentalista i interpretator već i kao sjajan showman. U više je navrata svojim izvedbama ali i opaskama izmamio gromoglasan aplauz, a uz njegovu asistenciju publika Jazz Festa je horski pjevala melodiju kompozicije Beirut objavljene na albumu Diagnostic iz 2011. godine.

 

 

Na koncertu se Maalouf osvrnuo i na nastanak ove kompozicije inspirirane njegovim prvim samostalnim odlaskom u Liban 1993. godine nakon okončanja dugogodišnjeg rata, napominjući kako su Sarajevo i Bosna i Hercegovina jedno od rijetkih mjesta u kojima publika u potpunosti može razumjeti njegova osjećanja vezana za rat i ratna razaranja, a koja su dovela do nastanka ove kompozicije.

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_12

Kulminaciju koncerta koji je trajao dva i po sata predstavljala je izvedba kompozicije True Sorry na kojoj su se Maaloufu i njegovom ansamblu pridružila šestorica trubača iz regije: Darko Beus iz Zenice, Aleksandar Arsić iz Beograda, Admir Vraćo iz Sarajeva, Šime Glavina iz Makarske, kao i mladi polaznici edukativnog programa Jazz Festa Music Meeting Tomislav Bedenik iz Varaždina i Nikola Mirosavić iz Kraljeva.

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_08

Njihovu zajedničku izvedbu publika je pozdravila na nogama, pokazujući oduševljenje ovim iznenađenjem koje je Maalouf priredio za posjetioce Jazz Festa, izražavajući u nekoliko navrata zadovoljstvo svojim premijernim gostovanjem u našoj zemlji, organizacijom i gostoprimstvom na sarajevskom festivalu.

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_10

Bio je to posljednji koncert ovogodišnjeg Jazz Festa koji će ostati upamćen po rekordnoj posjeti, izvrsnom programu, odličnoj produkciji, sjajnoj atmosferi i koncertima koje će publika dugo pamtiti.

Naredno izdanje festivala bit će održano od 3. do 8. novembra 2015. godine.

18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_04 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_06 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_07 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_09 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_12 18__jazz_fest_ibrahim_maalouf_13 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-09 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-16 jbr_6_dan_18_jfs_ibrahim_maalouf-18

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.