ODRŽAN 5. VUČKO TRAIL: Nastupilo 642 takmičara, najbrži na 61 km Eldin Hodžić i Miluša Bošković

Datum objave
21/06/2021
fotografije
Jadran Čilić

Peti po redu Vučko Trail održan je protekle subote, 19. juna na Bjelašnici.  Na startnu liniju u Babinom dolu, stalo je čak 642 takmičara iz 23 zemlje svijeta koji su se borili za plasman na tri staze, različitih dužina i težina.

Pobjednici najteže i najizazovnije, Crvene staze, duge 61 kilometar, u muškoj i ženskoj konkurenciji bili su Eldin Hodžić iz Hrvatske i Miluša Bošković iz Crne gore. Njima je za ovu dužinu i 3.700 m visinske razlike koja se morala savladati trebalo 7 sati i 55 minuta, odnosno 9 sati i 43 minute. Miluša Bošković je i do sada držala rekord Crvene staze za žene, a ove godine, na značajno težoj stazi od prethodnih izdanja trke, svoj je rezultat popravila za skoro pola sata.

Za izlazak na Crvenu stazu usudilo se 73 najhrabrijih, a vodila ih je preko Bjelašnice, do sela Lukomir, duboko u kanjon Rakitnice, na greben Visočice, te preko Umoljana, nazad na Bjelašnicu. Vodeći preko dvije planine i kroz dvije opštine, Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, Crvena staza je simbolički spojila ove dvije regije, a trkačima je pored vrhunskog adrenalinskog iskustva, pružila i pogled na nevjerovatne krajolike naše zemlje.

Atraktivna Plava staza, duga 37 kilometara, sa 1.800 m visinske razlike, okupila je 186 takmičara, a vodila ih je od Babinog dola, preko Dugog polja do Lukomira i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljane, Elezoviće i Lukavac do cilja. Najbrži na plavoj stazi bili su Jasmin Pajević i Alma Alijagić.

Najkraća, Zelena staza, duga 13 kilometara sa 610 metara visinske razlike, okupila je i najviše takmičara, njih nešto više od 380. Prilagođena i rekreativcima, dala je priliku da se u trailu okušaju oni kojima je ovo prvi susret sa trčanjem u prirodi, ali i sjajan poligon za pokazivanje forme za iskusne trkače koji preferiraju kraće i brže discipline. Pobjedu su odnijeli Zana Ibrić i poznati bh trkač Džemo Jašarević koji je postavio i rekord staze sa vremenom 1:06:43.

Organizacija i realizacija Vučko Traila, okupila je na jednom mjestu kako brojne trkače, tako i preko stotinu volontera i entuzijasta koji su u danima pred održavanje i na sam dan trke bili zaduženi da sve prođe uspješno, te da budu na usluzi takmičarima.

Za sigurnost učesnika pored volontera i redara, bili su zaduženi pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorska služba spašavanja – Stanica Trebević i Hitna pomoć Kantona Sarajevo, a projekat su podržale brojne institucije i kompanije, koje su prepoznale Vučko Trail kao uspješan brend koji pored takmičarskog karaktera predstavlja i platformu za promociju turističkih ljepota ovog kraja Bosne i Hercegovine.

 

Lista prvoplasiranih:

 Trka na 13 km – Zelena staza – ženska konkurencija

 1. Zana Ibrić, Alfa Energy, BIH
 2. Emina Begić, BIH
 3. Jasmina Sinanović, Skakavac Trail/BURT, BIH

Trka na 13 km – Zelena staza – muška konkurencija  

 1. Džemal Jašarević, BIH
 2. Sanel Uzunović, Infobip, BIH
 3. Adis Smajilović, BBI Run Team, BIH

 Trka na 35 km – Plava staza – ženska konkurencija

 1. Alma Alijagić, BIH
 2. Zoe Hamel, Sanus Motus Mostar, BIH
 3. Amila Štaljo, Skakavac Trail, BIH

 Trka na 35 km – Plava staza – muška konkurencija  

 1. Jasmin Pajević, Kilpi – Bracom, BIH
 2. Marin Koceić, CRO
 3. Mirnes Delić, BIH

 Trka na 61 km – Crvena staza – ženska konkurencija

 1. Miluša Bošković. TK Kotor, MNE
 2. Naida Avdić, Skakavac Trail, BIH
 3. Zrinka Deur Šarić, HPD Mosor – Sikire, CRO

 Trka na 61 km – Crvena staza  – muška konkurencija 

 1. Eldin Hodžić, SRK Alba / SportBox, CRO
 2. Ivan Leženić, HPD Prenj 1933, BIH
 3. Daniel Krstulović Opara, HPD Mosor – Sikire, CRO

 Svi rezultati: www.vuckotrail.ba

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zlatan Karić predstavlja novu pjesmu i spot GLAS ANĐELA