Island gradi hram posvećen nordijskim bogovima

Ovaj mjesec na Islandu počinje gradnja hrama Hof Ásatrúarfélagsins posvećenog Thoru, Odinu i Friggu, što će biti prvi hram posvećen nordijskim bogovima još od vremena Vikinga. Prije šesnaest godina Udruženje vjere Æsira – Ásatrúarfélagið brojalo je oko 570 članova i članica, danas broje oko 3900 i čine najbrojniju nekršćansku religijsku skupinu na Islandu, piše Business Insider Nordic.

 

Ne mislim da itko vjeruje u jednookog čovjeka koji uokolo jaše na osmonogom konju. Mi gledamo ove priče kao poetične metafore i manifestaciju sila prirode i ljudske psihologije, rekao je Hilmar Örn Hilmarsson, visoki svećenik Ásatrúarfélagiða, grupe koja promovira vjeruju u nordijske bogove.

 

hof-drawings-magnus-jensson

 

Pantheistička religija apeluje na savremeni individualizam, istovremeno podržavajući tradicionalne islanske vrijednosti kao što su iskrenost, tolerancija i poštovanje prema okruženju.

 

Iako je dugo u fazi izrade, prvi hram konačno se očekuje da bude izgrađen do kraja 2018. Dizajnirao ga je islandski arhitekt i član udruženja, Magnús Jensson. Hram će imati najviše 250 mjesta za vjerske ceremonije i koncert.

 

hram nordic

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dužina kose KITA HARINGTONA opet pravi pometnju među ljubiteljima serije GAME OF THRONES