Šejla Kamerić

Izložba MOTHER IS A BITCH umjetnice Šejle Kamerić u Beogradu

uz razgovor o vješticama i seksu

Datum objave
11/04/2022
fotografije
Ivan Zupanc

Izložba Mother Is A Bitch / Majka je kučka umjetnice Šejle Kamerić, koja predstavlja svoju novu seriju fotografija nastalih u saradnji s Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem, otvorena je 2. aprila u prostoru Eugster Belgrade galerije na Vilinim vodama i bit će otvorena do 22. juna.

Muški svijet je rođen iz ženskih tijela, istih onih tijela

koje muškarac i njegov Svijet neumoljivo pokušava

pokoriti, dominirati, loviti i uništiti.

Majka je kučka, zar ne?

Postavku izložbe prati razgovor s berlinskom kustoskinjom Adrijanom Trankom. Šejla i Adrijana razgovaraju o vješticama, seksu, samo-određenju, kolektivnoj radikalnoj mašti, domu, drogi, kapitalizmu. Dio ovog intervjua može se pročitati na oficijelnoj stranici Eugester galerije, otvarajući tako portal za sve koji požele i smiju proći kroz njega.

Preklapajući teme i motive intimnog sa pitanjima društvenog i kolektivnog, Šejla je razvila svoju liniju rada internacionalno, sa fokusom na alternativne historijske narative, lične historije, politike sjećanja, oblike otpora i posljedice ljudske, a prije svega ženske, borbe.

Insistirajući na empatiji kao osnovnom mehanizmu spajanja sebe, svog rada i posmatrača, Kamerić upozorava na moć političkog diskursa, dok istovremeno stvara isti.

Njeni radovi dio su mnogih važnih kolekcija, kao što je kolekcija Tejt Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, muzej Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolecija u Austriji, ArtTelekom u Nemačkoj, itd.

U sklopu izložbe održano je i predavanje Šejle Kamerić na Fakultetu za medije i komunikacije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
62. Festival MESS donosi važne ljudske teme