Šejla Kamerić

Izložba MOTHER IS A BITCH umjetnice Šejle Kamerić u Beogradu

uz razgovor o vješticama i seksu

Release Date
11/04/2022
fotografije
Ivan Zupanc

Izložba Mother Is A Bitch / Majka je kučka umjetnice Šejle Kamerić, koja predstavlja svoju novu seriju fotografija nastalih u saradnji s Gorankom Matić i Bracom Nadeždićem, otvorena je 2. aprila u prostoru Eugster Belgrade galerije na Vilinim vodama i bit će otvorena do 22. juna.

Muški svijet je rođen iz ženskih tijela, istih onih tijela

koje muškarac i njegov Svijet neumoljivo pokušava

pokoriti, dominirati, loviti i uništiti.

Majka je kučka, zar ne?

Postavku izložbe prati razgovor s berlinskom kustoskinjom Adrijanom Trankom. Šejla i Adrijana razgovaraju o vješticama, seksu, samo-određenju, kolektivnoj radikalnoj mašti, domu, drogi, kapitalizmu. Dio ovog intervjua može se pročitati na oficijelnoj stranici Eugester galerije, otvarajući tako portal za sve koji požele i smiju proći kroz njega.

Preklapajući teme i motive intimnog sa pitanjima društvenog i kolektivnog, Šejla je razvila svoju liniju rada internacionalno, sa fokusom na alternativne historijske narative, lične historije, politike sjećanja, oblike otpora i posljedice ljudske, a prije svega ženske, borbe.

Insistirajući na empatiji kao osnovnom mehanizmu spajanja sebe, svog rada i posmatrača, Kamerić upozorava na moć političkog diskursa, dok istovremeno stvara isti.

Njeni radovi dio su mnogih važnih kolekcija, kao što je kolekcija Tejt Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, muzej Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Vehbi Koç fondacija u Istanbulu, MACBA u Barseloni, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt kolecija u Austriji, ArtTelekom u Nemačkoj, itd.

U sklopu izložbe održano je i predavanje Šejle Kamerić na Fakultetu za medije i komunikacije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.