REVOLT Clothing u saradnji sa bh. umjetnicima oživljava olimpijski duh Sarajeva

Release Date
12/02/2024

U čast 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara, sarajevski brend Revolt Clothing, nastavlja sa serijalom projekata posvećenih kulturno-umjetničkim i historijskim znamenitostima grada Sarajeva. Kroz  ideju zajedničkog umjetničkog stvaranja ovaj streetwear brend inicirao je projekat pod nazivom Greetings from the Olympic city 1984-2024 kao omaž tom veličanstvenom događaju koji je ujedinio svijet.

Cilj projekta bio je okupiti afirmisane umjetnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji su na sebi svojstven način kreirali jedinstvena dizajnerska riješenja na temu Olimpijade, a koja su prenesena na odjevne komade brenda REVOLT Clothing.

Kroz pomenuti projekt brend će upoznati publiku sa umjetnicima koji su radili na dizajnu te će na veoma kreativan način predstaviti njihove radove. Kroz kratke intervjue sa umjetnicima bit će prikazano njihovo viđenje i impresije vezane za Olimpijske igre održane u Sarajevu.

Iako se oficijelno obilježavanje 40. godišnjice Zimskim olimpijskih igara dešava u mjesecu februaru, aktivnosti brenda Revolt Clothing vezane za promociju i  sjećanje na jedan od najljepših događaja koji se desio u gradu Sarajevu, trajat će nešto duže. Simbolično 8. februara kada su i svečano otovorene Olimpijske igre u Sarajevu, započela je promocija umjetnika i njihovih radova kroz limitirane kolekcije odjevnih modela brenda Revolt Clothing.

Emir Prlja x REVOLT Clothing

Prvi od umjetnika koji je predstavljen je Esmir Prlja, jedan od najprepoznatljivijih bh. strip autora čiji su rad i djelo prepoznati i priznati kako na domaćem tako i na međunarodno nivou. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na kojoj je završio i postdiplomske studije. Profilirao se na polju ilustracije, stripa i animacije. Esmir je jedan od najprepoznatljivijih bosanskohercegovačkih strip autora čiji su rad i djelo prepoznati i priznati kako na domaćem tako i na međunarodno nivou. Višestruko je nagrađivani autor za strip i animaciju.

Esmir je vizuelni tvorac likova u stripu Amnezija mali koji je nagrađen u kategoriji strip scenarija za najbolji bh. strip 2004. godine. Strip govori o djetinjstvu poznatog superjunaka Amnezije koji se suočava s problemom sa pamćenjem. Ovaj strip čije junake majstorski ilustruje Prlja, 2010. godine je nagrađen sponzorskom nagradom izdavačke kuće System Comics iz Beograda na najvećoj strip manifestaciju u regionu Salon stripa u Beogradu.

Remake kultnog filma Mad Max koji potpisuje Prlja, pobjednik je prvog po redu bh. takmičenja Jameson Empire Awards Done in 60 Seconds temeljem čega je ovaj jednominutni film prikazan na dodjeli Jameson Empire DISS Awardsa 2013. godine u Londonu.

 – Iza mene je dugogodišnja karijera na polju animacije i stripa. Ono što bih istakao kao jedan od najznačajnijih radova u mojoj karijeri jeste saradnju sa Top Lista Nadrealista na serijalu Nadreality Show gdje sam radio ilustaciju i animaciju. Saradnja sa sarajevskim brendom Revolt Clothing još od 2010. godine, za mene je uvijek posebno zadovoljstvo, obzirom da moje ilustracije prenesene na odjevne komade gore pomenutog brenda dobivaju potpuno drugu dimenziju što omogućava vidljivost mojih radova i među publikom koja nije strip fan.

 

Njegov karakter u kostimu Vučka koji s osmijehom na licu šalje pozdrave iz Sarajeva, savršen je prikaz vedrog olimpijskog duha koji je bio prisutan tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine te kao takav zaslužuje svoju ilustraciju.

– Činjenica da idejno rješenje olimpijske maskote Vučko ne izgleda zastarjelo čak i nakon 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara te da plijeni pažnju i osmjehe kod svih generacija još uvijek,  govori o tome da je pobjednička maskota autora Joze Trobeca postojana kroz vrijeme i da je njegov kvalitet i stil nenadmašiv sve ove godine. Da li je Vučko ostavio neki uticaj na moj rad to ne mogu znati, ali znam da me taj karakter uvijek podsjeti na jedan lijep period mog života, ističe ilustrator.

 

XIV Zimske olimpijske igare

Priča o olimpijskim igrama u Sarajevu počela je 18. maja 1978. godine u Atini, gdje je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), u konkurenciji gradova Sapporo (JPN) i Göteborg (SWE), Sarajevu povjerio organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara. Sanda Dubravčić, jedna od najboljih jugoslovenskih klizačica, 8. februara 1984. godine na stadionu Koševo pred 50 000 gledatelja zapalila je olimpijski plamen kada su i Zimske olimpijske igre u Sarajevu svečano otvorene. Samo otvaranje pratilo je najmanje dvije milijarde ljudi putem televizijskog prijenosa. Glavni grad BiH kao i olimpijske planine Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević tada su bile mjesto susreta i takmičenja sportista iz cijelog svijeta. Na Olimpijadi je tokom 12 dana nastupilo 1.437 takmičara iz 49 zemalja, što je najviše u dotadašnjoj historiji Igara. Najveće zadovoljstvo domaćinima donio je slovenski alpski skijaš Jure Franko, osvojivši srebrenu medalju u veleslalomu, što je bila i prva medalja koju je Jugoslavija osvojila na nekim zimskim olimpijskim igrama.

Na putu do ovog grandioznog djela, glavni grad BiH prošao je dug razvoji put, a mnogi su mišljenja da je period priprema, organizacije i realizacije Olimpijade u Sarajevu bilo zlatno doba koje je ostavilo snažan pečat na društvo u cjelosti. Prema riječima Žaka Roga, nekadašnjeg predsjednika MOK-a, četrnaeste Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su Igre nadahnuća i, iznad svega, imale su svoje ljudsko lice, ono najviše što ljudski rod može doseći kada djeluje u harmoniji na zajedničkom mirnodopskom rezultatu.

Ovih dana se navršavaju četiri decenije od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Godine prolaze, ali uspomene na ovu veličanstvenu sportsku manifestaciju za koju je živjela cijela Jugoslavije ne blijede i podsjećaju na jedno nezaboravno sretno vrijeme. Najljepša zimska bajka koja se desila u Sarajevu 1984. godine jedan je od simbola zajedništva, slobode, ljubavi i prihvaćanja.

Fenomen nostalgije za ZOI 84 je specifičan jer nije rezervisan samo za one koji su proživjeli taj događaj. Kako prostor Balkana jaše na nekom duhu uspjeha iz vremena Jugoslavije tako su i mlađe generacije rođena nakon Olimpijade razvile nostalgiju za nečim što nisu ni doživjele, a slušajući priče starijih koji se sa sjetom prisječaju tog vremena.

Kolekcije, umjetnici i dizajn će biti promovisani naredna tri mjeseca, a za kraj projekta planirana je izložba radova svih umjetnika koja će se održati u Olimpijskom muzeju grada Sarajeva @olympicmuseumsarajevo. Olimpijski muzej kao oficijelni partner prepoznao je i podržao projekt Greetings from the Olympic city 1984-2024  kojim je lokalni sarajevski brend Revolt Clothing dao svoj doprinos u obilježavanju 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu.

Limitirane kolekcije nosivi modela, praćenih vrhunskim kvalitetom izrade i dizajna, biće dostupne u radnji Royal with Cheese @royalwithcheese, a koja se nalazi u ulici Branilaca Sarajeva 47 u Sarajevu i na web stranici Revolt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.