ZOI’84 na Bjelašnici imenovao ski stazu po legendarnom skijašu Juri Franku

Release Date
10/02/2024

U znak počasti 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, KJP ZOI’84 je bio domaćin posebne svečanosti tokom koje je jedna od njegovih skijaških staza dobila ime po legendarnom skijašu i osvajaču srebrne olimpijske medalje, Juri Franku. Gospodin Franko je izrazio zahvalnost na ukazanoj časti i osvrnuo se na svoj put sportiste i trajnu zaostavštinu sarajevskih igara, rekavši:

– Baš sam dirnut i uzbuđen, jer ovo mi se dešava prvi put u životu. Naši ljudi su obavili sjajan posao te ’84. godine. Svi smo živjeli zajedničku priču i imali zajedničku pobjedu. Sada mi je puno jasnije šta se sve moglo desiti da nije bilo entuzijazma. Ova medalja  je rođena ovdje na ovom mjestu i da znate ovo je naša zajednička medalja koju čuvam za vas. Ovom prilikom bih apelovao na Slovence da i mi u Sloveniji treba da imamo staze koje imaju imena naših skijaša.

Manifestacija, održana usred ljepote Bjelašnice u hotelu Nomad, okupila je uvažene zvanice i goste iz Bosne i Hercegovine i šire. Njihovo prisustvo je naglasilo značaj ove godišnjice i trajni utjecaj Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na međunarodnu scenu.

Obraćajući se medijima i prisutnima Jasmin Ademović, predsjedavajući Organizacionog odbora obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade, izrazio je zahvalnost na prilici da oda počast naslijeđu sarajevskih Igara. U svom obraćanju istakao je:

– Odali smo počast duhu zajedništva i izvrsnosti koji je definirao Zimske olimpijske igre 1984. Nazivanjem jedne od skijaških staza po Juri Franku, osiguravamo da njegovo izuzetno postignuće kao i trajno nasljeđe Zimskih olimpijskih igara nastavi inspirisati generacije koje dolaze.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk istakao je značaj očuvanja naslijeđa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

– Žao mi je što nisam bio rođen u doba kada su se prije četrdeset godina organizovale Zimske olimpijske igre, ali su mi roditelji pričali i govorili sve ove godine koliko je bilo posebno i važno. Zato ću se truditi da dobijemo  Olimpijske igre mladih 2032. Olimpijada i duh Sarajeva ’80-ih centralne su tačke sjećanja srednjih i starijih generacija. To su dominantne teme njihovih identiteta koje su davale osjećaj važnosti i one su, svjesno ili nesvjesno, kreirale sliku Sarajeva meni i mojoj generaciji. Pored sportskog bio je to i kulturni, medijski, privredni duh, duh zajedništva u progresu svih nas u Sarajevu, BiH, tadašnjoj Jugoslaviji, rekao je Nihad Uk, premijer KS.

 

  Značaj sportske diplomatije

Ceremoniju je svojim prisustvom uveličao i Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, koji je istakao ulogu sporta u jačanju međunarodne saradnje i razumijevanja.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković istakao je značaj sportske diplomatije u izgradnji mostova među narodima. Sport ima jedinstvenu sposobnost da okuplja ljude i promovira međusobno razumijevanje.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, potvrdila je opredijeljenost za promociju sporta kao pokretača društvene kohezije i razvoja. Istakla je potrebu kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu i programe za njegovanje talenata budućih generacija.

– Ovo je bio izuzetan sportski događaj koji je ujedinio sve nas. Olimpijske igre su predstavljale toleranciju i jedinstvo. Naši sportisti su ponosno predstavljali našu zemlju i našu zastavu. Upravo ovdje, na ovom mjestu je bio taj događaj kada je Jure Franko nosio zastavu naše zemlje i bio je simbol jedinstva i ponosa u bivšoj Jugoslaviji, rekla je Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije.

Ovom svečanom činu prisustvovali su ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, zatim skijaši Bojan Križaj, Mateja Svet te mnogi drugi. Po završetku svečanosti, prisutni su se okupili kako bi svečano presjekli vrpcu povodom novoimenovane ski staze, koja sada nosi naziv Jure Franko u čast trajne ostavštine Jure Franka. Događaj je poslužio kao dirljiv podsjetnik na transformativnu snagu sporta i trajno nasljeđe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.