Izložba ‘Uhvaćeni’ umjetnice Šejle Kamerić u Bihaću, Zenici i Sarajevu

Release Date
19/05/2021
fotografije i video
Vedad Krkbešević

Izložbom Uhvaćeni, umjetnice Šejle Kamerić, nakon dugo vremena ponovo se otvara prostor Doma USAOJ-a u Bihaću. Instalaciju je svojevrsna pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija, s kojom umjetnica uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

 

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Izložba će biti postavljena u Domu USAOJ-a u Bihaću 21.5.2021. od 12 do 20h, nakon toga u Hali Željezare u Zenici 5.6.2021. od 12 do 20h, te u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu 11.8.2021. od 12 do 20h

 

 

 

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža. Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na bezbroj međunarodnih izložbi.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

 

Kustos izložbe: Irfan Hošić

Organizacija: Centar za savremenu kulturu KRAK, Bihać;

Udruženje Realstage, Sarajevo

Partner: Obala art centar, Sarajevo; Udruženje Naša djeca, Zenica

Realizaciju izložbe pomogli su Kulturni centar iz Bihaća i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Velika posjećenost i izvrsni govornici u industriji obilježili 9. FMCG RETAIL SUMMIT