Segmedina Bjelošević: Nadamo se najboljem na Evropskom prvenstvu, dat ćemo sve od sebe!

Release Date
19/05/2021

Streljački klub Sarajevo je jedan od najtrofejnijih klubova u BiH, u ekipnim plasmanima su već dugih 25 godina prvaci države, a 20. maja će takmičarke i takmičari tog kluba učestvovati na Evropskom prvenstvu, koje se ove godine održava u Osijeku. Za seniorke će nastupati Segmedina Bjelošević i Samra Ivazović, za seniore Nedžad Džanković, za juniorke Basarić Aja i Arnautović Aida i za juniore Nikola Ćorić, kao mix team će učestvovati Nedžad Džanković i Segmedina Bjelošević inaravno uz njih će biti trener Nedžad Fazlija.

 

Trener Nedžad Fazlija sa takmičarima i takmičarkama: Nedžad Džanković, Nikola Ćorić, Segmedina Bjelošević Samra Ivazović, Basarić Aja i Arnautović Aida

 

Segmedina Bjelošević, studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, streljaštvom se bavi već deset godina, kapitenka je ženske seniorske ekipe SK Sarajevo. Od kada je počela trenirati kao kadet pa sve do danas okitila se mnogim medaljama kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima. Višestruka je seniroska prvakinja u Premijer ligama BiH i Kupovima BiH, ali se također ponosi i sa svojim radom i medaljama koje je osvajala kao juniorka i kadetkinja. Njena prva medalja na međunarodnom takmičenju bila je u Vinkovcina gdje je zauzela drugo mejsto. Izdvojamo i takmičenje u Trzinu (Slovenija) gdje je kao juniorka osvojila također drugo mjesto. Godine 2019. u Belom Manastiru (Hrvatska) u pojedinačnom plasmanu osvoja prvo mjesto. Na tom takmičenju su učestvovali i kao mix team i također zauzeli prvo mjesto. Na međunarodnom takmičenju DC Solin (Hrvatska) kao ženska seniorska ekipa osvojile su fantastično drugo mjesto iza seniorske ekipe reprezentacije Srbije. Segmedina je učestvovala i na Mediteranskim igrama održanim u Taragoni 2018. gdje je zauzela 17. poziciju. Kandidatkinja je za Olipmijske igre koje su joj životni sportski san.

Dan pred Evrospsko prvenstvo, Segmendina je izdvojila vrijeme za mali razgovor za FBL magazin.

 

 

S obzirom na to da nismo nikada ranije imali razgovarati, moram postaviti pitanje: Zašto streljaštvo?

– Streljaštvom sam se počela baviti prije deset godina, bila sam još uvijek u osnovnoj školi. Moj uzor u životu je Stiven Segal, volim njegova djela i pojavljivanja, pa sam tako jedno jutro sa ocem gledala emisiju u kojoj je Segal pokazivao svoju streljanu u kojoj trenira vatreno oružje i tako skuplja novac za oboljelu djecu i tako im pomaže. To mi se mnogo svidjelo i željela sam krenuti njegovim stopama pa sam tako odlučila da to ipak bude streljaštvo, a ne gluma. Dan poslije toga moj otac je otišao u dvoranu Zetra gdje je dobio sve potrebne informacije o treniranju i ja sam prvi utorak počela sa treninzima u streljačkom klubu Sarajevo koji je danas najuspješniji klub u BiH.

Deset godina kasnije iza sebe imš niz medalja, a sutra idete po nove, šta je potrebno da biste bili vrhunski strijelac, tj. strijelkinja i postizali vrhunske rezultate? 

– Da biste bili vrhunski strijelac i postizali vrhunske rezultate potrebno je, pored upornosti i treninga, imati odgovarajuću streljačku opremu i streljačko oružje. Oprema se sastoji od streljačke jakne i pantola, streljačkih cipela i streljačke rukavice. Oprema je mnogo skupa, pa nažalost klub ne može svima priuštiti takve opreme. U ovaj sport država jako malo ulaže, cijena opreme i oružja prelazi 10.000 KM za jednog strijelca. Kada pogledamo naše rezultate koji pariraju sa rezultatima vrhunskih svjetskih i evropskih prvaka, jako nam malo treba da i mi jednog dana postanemo ti prvaci. Iako imamo lošu opremu i oružje postižemo odlične rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Ponosni smo što nam svoje znanje i iskustvo prenosi naš trener Nedžad Fazlija koji je učestovao na brojnim olimpijadama i koji je do sada najbolje plasirani sportista BiH na Olimpijskim igrama.

 

 

Kako izgleda jedan tvoj trening? Što bi svakako trebalo znati ukoliko se neko želi početi baviti streljaštvom?

– U streljačkom klubu Sarajevo se svakodnevno trenira, treninzi za profesionalne strijelce i takmičare se održavaju svaki dan osim ponedjeljka, dok početnici treninge imaju utorkom, srijedom i petkom od 17:00 sati. Da bi se neko bavio streljaštvom mora imati najmanje 11 godina i veliku želju i volju za rad sa profesionalcima, a mi im stojimo na raspolaganju za rašrenim rukama i velikim osmijehom. Sa početnicima rade Emir Gušo i ja, dok sa profesionalnim sportistima rade Nedžad i Edin Fazlija. Svi oni koji žele da isprobaju ovaj sport i postanu dio tima SK Sarajevo potrebno je da dođu svaki utorak od 17:00 sati. Ko se odluči trenirati, utorkom se održava teoretki čas o streljaštvu, načinu  i tehnici gađanja, koji je obavezan, pa onda osoba ide na liniju da opali svoj prvi metak i nastavi trenirati. Ovom prilikom bih pozvala svu zainteresovanu djecu i odrasle osobe da nam se pridruže i postanu dio najuspješnijeg kluba u BiH, jer mi smo tim, mi smo porodica, mi smo SK Sarajevo. Za sve dodatne informacije možete zapratiti našu Facebook stranicu SK Sarajevo ili instagram profil @sk_sarajevo. Dobro nam došli, čekamo vas!

Kakva su tvoja očekivanja od Evropskog prvenstva?

– Za ovo takmičenje smo se pripremali jako dugo. Zaista se nadam i vjerujem da ćemo uspjeti ispuniti očekivanja trenera i mnogih drugih osoba koje nam svakodnevno daju podršku. Nadamo se da će se naporan rad i trud isplatiti i da ćemo pokazati ono što smo utrenirali. Kao i svaki profesionalni sportista i mi očekujemo neku medalju i za to ćemo se posebno boriti. Nadamo se najboljem i dat ćemo sve od sebe, želimo prije svega oboriti svoje lične i državne rekorde i ispuniti sva svoja očekivanja, kako bismo došli i do nekih medalja.

 

 

Šta i kako se boduje na natjecanjima?

– Kada strijelac stane na liniju od mete je udaljen 10 metara. Takmičenja se gađaju na elektronske mete, gdje nam na monitoru odmah pokaže pogodak koji smo pogodili. Sada se rezultat računa na decimale, pa tako imamo centar od 10.0 do 10.9 koji je i najveći mogući pogodak, također ako je i devetka ona ide od 9.0 do 9.9 i sve tako do broja jedan ili promašaja mete. Kada se krene gađati takmičenje strijelci imaju 15 minuta probe, a poslije isteka 15 minuta počinje meč koji se puca  75 minuta i mora se opaliti 6 serija po 10 metaka, što na kraju ukupno bude ispaljenih 60 metaka. Na kraju kada elektronika automatski sabere pogotke imamo i konačan rezultat cijelog meča.

 

 

Koliko u BiH ima strijelaca/kinja? Kakva je budućnost bh. streljaštva?

– U BiH postoji mnogo streljačkih klubova i veliki broj strijelaca i strijelkinja. Nažalost ovaj sport nije toliko popularan i poznat među ljudima pa tako da se i ne zna tačan broj strijelaca. Ali mogu reći da je ovo do sada najuspješniji sport na Olimpijskim igrama gdje je naš trener, Nedžad Fazlija zauzeo 6.mjesto koje do sada niko nije ni stigao, a ni prestigao. Također je sport koji ima dosta kandidata za Olimpijske igre. Opet ističem kako je riječ o skupom sportu, nažalost mi nemamo dovoljnu vrstu pomoći da bi svakom strijelcu omogućili iste uslove za treniranje. Nadamo se da će se ta situacija promijeniti u cijeloj BiH kada je riječ o streljaštvu, jer ovaj sport zaista ima odlične strijelce koji osvajaju brojne medalje unutar i van BiH. Na nama je da nastavimo sa radom kao i do sada i nadamo se najboljim promjenama i da se u ovaj sport konačno počne ulagati više, kako bismo uspjeli osvojiti sve najbolje medalje na najvećim takmičenjima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sophia Loren otkrila tajnu čuvene fotografije sa Jayne Mansfield