Porodica modnog dizajnera Halstona osporava Netflixovu seriju o njegovom životu

Release Date
18/05/2021
naslovna fotografija
Ewan McGregor u ulozi Halstona / Netflix

Netflixova serija o modnom dizajneru Halstonu premijerno je počela s prikazivanjem u petak bez odobrenja porodice pokojonog dizajnera.

Izjava koju je uputio Halston Arhiv objavljena 10. maja izrazila je porodično neodobravanje, nazvavši seriju netačnim, izmišljenim izvještajem o životu Roya Halstona Frowicka. Prema izjavi, ni porodica Frowick ni predstavnici Arhiva nisu konzultirani o projektu. Halstonova arhiva ostaje jedini konačan i sveobuhvatan izvor o čovjeku i njegovoj ostavštini kao osobno imenovanom skrbniku njegovih privatnih papira i efekata, napisali su.

U dodatnoj izjavi za T&C, Lesley Frowick, Halstonova nećakinja i izvršna direktorica i osnivačica njegove arhive dalje je objasnila: Producenti ove ‘miniserije’ o našem voljenom ujaku Halstonu nisu kontaktirali niti osigurali autorizaciju od Halstonove arhive ili porodice. Stoga nije ovlaštena. 

Ewan McGregor se našao u ulozi Halstona, a serija prikazuje njegov uspon i pad, njegove provode u Studiju 54, druženje sa slavnim osobama, i drogiranje. No, ko je doista bio Halston?

 

 

 

Roy Halston Frowick, poznatiji samo kao Halston, jedan je od najvećih američkih modnih dizajnera. Tokom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog vijeka postao je prava zvijezda zahvaljujući podršci Lize Minelli, Andyja Warhola i Biance Jagger.

Halston je od malih nogu pokazivao interes za modu, a prve uspjehe ostvario je u Chicagu još sredinom ’50-ih. Kada je imao 26 godina preselio se u New York, gdje je radio s Lilly Dache.

On je vjerojatno bio najveći dizajner na svijetu. Što god je napravio, bilo je magično, komentirali su onda modni novinari. Krajem ’60-ih godina pokrenuo je vlastiti posao kada je otvorio butik na Manhattanu. Koketirao je s mnogim stilovima i materijalima, no osnovna premisa uvijek mu je bila jednaka.

Poenta svega je da je ljudima udobno u onome što imaju na sebi. ako imaš lijepe noge, naravno da ćeš ih istaknuti. Moramo odustati od ideje da svi izgledamo jednako, govorio je u to vrijeme Halston. Napravio je hibridne haljine nalik košuljama, radio je haltere u raznim bojama i bio je pionir svoga doba u brojnim stilovima.

Sprijateljio se s mnogim zvijezdama tokom karijere, a jedna od njegovih prijateljica bila je i Elizabeth Taylor. Slavne ljepotice nosile su njegove kreacije na dodjele Oscara, a šešir s njegovim potpisom nosila je i Jackie Kennedy na inauguraciji svog supruga 1961. godine.

Prijateljstvo između Andyja Warhola i Halstona rezultiralo je kreativnošću jednog i drugog umjetnika, a u intervjuima su često govorili kako se međusobno nadahnjuju te da se obožavaju družiti. Halston je bio i dio ekipe koja je redovno odlazila u Studio 54. Zanimljivo mu je bilo i na privatnom planu.

Mladog muškarca Victora Huga upoznao je 1972. godine, a par je ubrzo počeo i živjeti zajedno. Upravo je Halston uveo Huga u svijet mode, a karijeru je započeo redeći u njegovu butiku. Njihova je veza pak često bila haotična. Mislim da je to bila prava ljubav, no nije bila romantična i slatka, već puna turbulentnih događaja, napisao je Halstonov biograf. Halston je Victora obožavao i njihova veza je dugo funkcionirala. Hugo je čak i krao od Halstona, o čemu je on saznao tek puno kasnije. Upravo ta veza bila je početak kraja njegove karijere.

Halston se uvukao i u pakao ovisnosti, a 1973. godine prodao je svoju tvrtku za 12 miliona dolara. Borio se i s gnjevnim ispadima koje je sve češće imao, a brojni saradnici zbog toga su odlazili od njega. HIV-om se zarazio 1980. godine, a virus se kasnije razvio u sidu. Preminuo je u dobi od 57 godina u San Franciscu.

Na Neflixu od 14.maja možete pogledati seriju Halston, koja prati najveće dane njegove slave, ali i njegov pad. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Enis Čišić: Svaki dan u svijetu SF-a