Posjetili smo biblioteku Zemaljskog muzeja BiH

Datum objave
01/02/2023
foto i video
FBL

U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH, biblioteka Zemaljskog muzeja je prvi put javnosti otvorila svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH, počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. Organizovana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400 000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje Biblioteka sistematski je prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije. U fondovima Biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas.

Cilj je bio pokazati javnosti kako bogatu i višestoljetnu knjižnu građu posjeduje Muzej. U sklopu otvorenih vrata upriličena je i bibliotečka izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH, najstarijeg naučnog časopisa u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući izdavanju Glasnika uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta, kaže nam je Saliha Alijahić, voditeljica biblioteke Zemaljskog muzeja BiH i direktorica sistematskog kataloga.

Prvi broj Glasnika izašao je 5. aprila 1889. godine. Već 135 godina donosi izvorne naučne i stručne članke iz svih oblasti koje se proučavaju u Zemaljskom muzeju BiH, te u njemu, svojim prilozima, učestvuju kako djelatnici Muzeja tako i vanjski saradnici.

Nakon Drugog svjetskog rata, od 1945. godine, počinje izlaziti njegova nova serija od kada se objavljuju posebne sveske za pojedine naučne oblasti: Prirodne nauke (1945. do danas), Društvene nauke (1946–1953), Istorija i etnografija (1954–1957), Arheologija (1954. do danas), Etnologija (1958. do danas).

Sveska za prirodne nauke izlazi od 1945. godine kao zasebna nova serija. U ovoj svesci se obrađuju teme vezane uz oblasti koje baštini Odsjek za prirodne nauke: paleontologija, geologija, zoologija, botanika i mikologija. Od 2010. godine sveska Prirodne nauke izlazi na engleskom jeziku.

 

Biblioteka je otvorila svoja vrata jedan samo dan u dva termina zbog sigurnosti knjiga. Ovo je prvi put i nadamo se da će ovo od sada postati trend. Korisnici su inače najviše profesori i studenti i imamo otprilike oko stotinu korisnika mjesečno, rekla nam je Saliha Alijahić, voditeljica biblioteke Zemaljskog muzeja BiH i direktorica sistematskog kataloga.

Kako bi se što bolje zaštitile, knjige se čuvaju u posebnim uslovima; osigurava se optimalna temperatura, svjetlost te količina vlage.

U čast 135. rođendana Muzej je pripremio bogat sadržaj. Pored otvorenih vrata bibliotečkog fonda, upriličena je promocija novog broja sveske Prirodnih nauka Glasnika ZMBiH, na Prirodnom odijeljenju izložbu fotografija M’hammeda Kilitoa, dokumentarnog fotografa i istraživača časopisa National Geographic, razgledavanje Sarajevske Hagade, promocija Glasnika ZMBiH, Sveska za Etnologiju i studije Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača, uz muzički program ansambla alteRatio, radionica za djecu pod nazivom Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine i otvaranje izložbe Zaštita naslijeđa za izgradnju mira. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vjenčanice vječnih ikona: Brigitte Bardot, Yoko Ono i Marilyn Monroe