Pčela proglašena najvažnijim živim bićem na planeti

Njeh ubod jako boli, ali ako nestane, boljet će mnogo više. Institut Earthwatch zaključio je u posljednjoj raspravi Londonskog kraljevskog geografskog društva da su pčele najvažnije živo biće na planeti, ali su znanstvenici također objavili da su pčele već ušle u rizik od izumiranja.

 

Novija istraživanja nam kažu da su pčele širom svijeta nestale do 90%. Razlozi su različiti ovisno o regiji, ali među glavnim su masovna krčenja šuma, nedostatak sigurnih mjesta za gnijezdo, nedostatak cvijeća, upotreba nekontroliranih pesticida i promjene u tlu.

 

Provedenom studijom u Čileu je utvrđeno da su pčele jedino živo biće koje nije nositelj bilo koje vrste patogena, bez obzira radi li se o gljivi, virusu ili bakteriji, tako da poljoprivreda svijeta ovisi o 70% ovih insekata. Oprašivanjem pčele omogućavaju biljkama da se razmnožavaju, te se tako milioni životinja hrane. Bez ovog bića, fauna bi uskoro počela nestajati. Med koji proizvode pčele ne samo da služi kao hrana, već pruža i mnoge dobrobiti za naše zdravlje i našu kožu.

 

Savezni institut za tehnologiju u Švicarskoj, predlaže teoriju koja krivi valove proizvedene zahvaljujući mobilnoj telefoniji. Objašnjavaju da su valovi, koji se emitiraju tokom poziva, sposobni dezorijentirati pčele, uzrokujući da gube smjer i stoga im je život ugrožen.

 

Istraživač i biolog Daniel Favre, zajedno s drugim istraživačima, napravio je 83 pokusa koji pokazuju da pčele u prisutnosti tih valova stvaraju buku deset puta veću od uobičajene, a to je ponašanje koje pčelama daje signal da se nalaze u opasnosti i da je važno da napuste košnicu.

 

Nesumnjivo je najveći razlog izumiranja pripisan stalnom dimljenju usjeva. Takav primjer imamo u Kolumbiji, gdje je tokom posljednje tri godine 34% pčela umrlo od trovanja agrotoksinima.

 

 

RJEŠENJA PROBLEMA?

Zaista postoje rješenja, ali ih je vrlo teško provesti, jer postoje vrlo ukorijenjene prakse u proizvodnji i poljoprivredi. Predložena su tri rješenja s nadom da će se oni moći realizovati u kratkom vremenu:

 

1. Zabraniti, a ne smanjiti upotrebu toksičnih pesticida.

2. Promicati potpuno prirodne poljoprivredne alternative.

3. Obavljati stalna istraživanja i praćenja zdravlja, dobrobiti i očuvanja pčela.

 

Od vitalnog je značaja utvrditi stratešku prirodu zaštite i repopulacije pčela i drugih oprašivača.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Želite jesti lebdeći u zraku?