Jelena Medić

Izložba umjetnice Jelene Medić 8. marta u Staklencu u Banjoj Luci

Release Date
03/03/2022

Nakon veoma uspješne izložbe fotografija Budni na bilbordima širom Bosne i Hercegovine, umjetnica Jelena Medić i asocijacija Vizart, nastavljaju izlaganje u javnom prostoru. U saradnji sa Gradom Banja Luka, Muzički paviljon Staklenac u Banjoj Luci postaje galerijski prostor za izložbu Šta je nama naša borba dala, koja će biti otvorena 8.marta, a posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbu do 26. marta.

U osmomartovskom uličnom miljeu, bit će postavljeni portreti sportistkinje Gorice Bilak – Moconja iz njenog najranjivijeg perioda života. Cilj izložbe Šta je nama naša borba dala je prema riječima autorke izložbe Jelene Medić, upravo postavljanje ovog pitanja i animacija žena da pokušaju pronaći što više odgovora. Nije kviz, pa tako nema tačnih i netačnih odgovora, ali sigurno će biti oprečnih odgovora. Već uočavanje da dvije istine, mogu da stoje na dva kraja ostavljajući pustoš u sredini, vjerujem da otvara mogućnosti pronalaska ličnih, istinistih odgovora.

Šta je nama naša borba dala
Šta je nama naša borba dala

– Jedna mi je jednostavna žena na portrete ranije izložbe ‘Budni’ rekla: ‘Ja tebi riječima ne mogu opisati šta je ono izazvalo u meni!!! Najbliže će biti – neku jezu!’ Dok ljudi kupuju ruže, karanfile, keramiku, spužvasta srca i razne druge izraze poštovanja ove društvene forme praznovanja, ako bace letimičan pogled na portrete i oni u njima počnu buditi nešto, što ne razumiju ili im ježiti kožu pod kaputima, cilj je dostignut, a reakcije ne moraju nužno da stignu do mene. Uradiš nešto u šta vjeruješ i pustiš da ima svoj život, iskrena je autorka izložbe Jelena Medić.

Ono što umjetnica Jelena Medić u 21. vijeku vidi kao posljedicu ženskog prihvatanja da je borba za ženska prava apsolutna istina i neminovnost je jedan enorman teret prekomjernih društvenih uloga, koji dolazi iz vjerovanja da moramo biti nesalomive i osjećaja da smo jedino kao takve dostojne ljubavi i poštovanja, što je nažalost, jako daleko od istine. Ako se osvrnemo oko sebe, najhrabrije i najjače žene današnjice, one koje su postale simbol osmomartovske revolucije, redom se razbolijevaju kada bi trebale da dostižu punu zrelost ili ostaju same da se nose s bezbroj preuzetih društvenih uloga. Ili i jedno i drugo.

O saradnji s Goricom Bilak – Moconja umjetnica Jelena Medić kaže: To su oni sudbinski susreti koji vam oblikuju život u željenom smjeru, kojima se bezuslovno prepuštate. Gorica je došla kod mene u studio, kada je već bila teško oboljela i uspjele smo pronaći način, da uradimo fotografisanje. Slijedile su još neke operacije i hemoterapije, ali ja sam znala da će ona biti dobro. Nosila je u sebi neprihvatanje da njeno biće bude slomljeno i volju da otpusti, sve što joj više ne služi, da bi preživjela i ozdravila. Dašak slobode već joj je golicao nosnice i opijao je u najljepšem smislu. Gorica je veoma hrabra žena, spremna na samosuočavanje, na prihvatanje istina i transformisanje; snažnog unutrašnjeg, moralnog kompasa, empatična, istinski vođa. U njoj vidim budući svjetionik svijesti.

Kada je ugledala sebe na Jeleninim fotografijama, Gorica Bilak – Moconja prenosi svoje prve reakcije: Tek kada sam pogledala u svoje oči na tim fotografijama, shvatila sam koliko sam lijepa, koliko je divna moja energija i koliko se zahvaljujem svom tijelu na snazi koju mi pruža da prevaziđem teške trenutke. Zahvalila sam se istinski na ljubavi, koju sam osjetila prema samoj sebi i osjetila zahvalnost na životu.

Ova postavka Šta je nama naša borba dala proizilazi iz razmišljanja umjetnice Jelene Medić, kako je moguće izlaganjem u javnom prostoru, koristeći određene društvene rutine, prodrmati uspavanog prolaznika iz njegove lične rutine i podstaći ga na razmišljanje, da li nam naše navike i uvjerenja, koji su nam nekada služili, još uvijek služe. Jer promjene u pojedincu, povlače promjene u društvu, a dolaze iz njegove sposobnosti da propituje svoje postupke, sebe i svijet oko sebe.

Posjetitelji će ovu foto-instalaciju, izložbu Šta je nama naša borba dala moći pogledati od 8.3. do 26.3.2022. godine u parku Petar Kočić u Banjaluci na staklima Muzičkog paviljona Staklenac.

Izložbu su podržali: Grad Banja Luka, u okviru manifestacije Život žena, kao i Metromedia Group, te Prijedorčanka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.