Kraftwerk: Nemjerljiv uticaj – od Davida Bowieja do U2

Njemački Kraftwerk koji će nastupiti u Sarajevu 25. februara u dvorani Mirza Delibašić, po opštem je mišljenju jedan od najuticajnijih bendova u historiji pop muzike. Njihov muzički stil i imidž može se prepoznati u brojnim synth-pop bendovima uključujući i Depeche Mode kojem se pripisuje izjava Kraftwerk je kumovao elektronskoj muzici cijele naše generacije!

 

Utemeljitelji techna – trojac iz Detroita Juan Atkins, Kevin Saunderson i Derrick May pod snažnim su utjecajem Kraftwerka kombinirali njihove repetitivne melodije sa funk ritmovima, omogućivši nastanak popularnog žanra.

 

Bjork ih navodi kao jedan od glavnih muzičkih utjecaja, a magazin NME Kraftwerku pripisuje zasluge za muzički izričaj bendova kakvi su Prodigy i Daft Punk.

 

Kraftwerku je David Bowie posvetio svoju pjesmu V-2 Schneider sa albuma Heroes, a snažan utjecaj Kraftwerka naglašavali su svojevremeno i članovi bendova Joy Division i New Order kao i članovi Blondie.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OQIYEPe6DWY[/youtube]

 

U2 je snimio verziju njihove pjesme Neon Lights, kao i Simple Minds. Franz Ferdinand je inspiriran Kraftwerkovom pjesmom The Model napisao svoj Walk Away dok je Rammstein također obradio ovu pjesmu i single Das Modell objavio 1997. godine.

 

Koncert Kraftwerka u Sarajevu, u okviru njihove svjetske 3-D turneje, organizira agencija Gramofon a ulaznice se mogu kupiti u sistemu www.kupikartu.ba po early bird cijeni od 34 KM.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nova reklama za GUINNESS prikazat će vam potpuno drugačiji narod Republike Kongo