Markus Eder ekstremni skijaški spust počeo u Švicarskoj, a završio ga u Italiji

Release Date
08/11/2021
fotografije
RedBull

Za Markusa Edera, italijanskog skijaša slobodnim stilom, nemogući poduhvati na ekstremnim planinskim padinama širom svijeta nisu nepoznanica. Šampion Svjetskog freeride prvenstva 2019. na skijama se spustio od vrha u Zermattu (Švicarska) do doline u Klausbergu (Italija).

The Ultimate Run (ultimativni spust) je počeo na vrhovima Zermatta, na kojima je zbog visine kisik razrijeđen. Italijan je krenuo sa bijelih prostranstava netaknutog snijega, prošao između snježnih blokova veličine autobusa i ledenih litica, te kroz pećinu ispod glečera, da bi stigao do zimovališta Klausberg u svom rodnom kraju.

Ovaj učesnik Olimpijskih igara 2014 je tokom svog spusta skijao po prhkom snijegu i stazama u Alpama, ostavljajući za sobom trag u netaknutom bijelom beskraju, sa prijateljima uživao u freestyle vožnji u snježnom parku, prije nego se vratio na svježi snijeg i na skijama obišao bijelim pokrivačem ogrnuti dvorac Taufer i muzej rudarstva.

Na projektu The Ultimate Run radio je više od dvije godine, kako bi u djelo proveo spust o kojem je maštao još od 2015. godine. Samo snimanje trajalo je 90 dana.

Zahvaljujući lakoći kojom skija, izvodi nevjerovatne trikove i savladava teške i opasne terene, njegov poduhvat u konačnom videu može se činiti jednostavnim. No, nedvojbeno najsvestraniji skijaš na planeti za njegovu realizaciju morao je na novi nivo podići svoje vještine u svim aspektima savremenog skijanja slobodnim stilom.

Eder se proslavio na takmičenju Nine Knights 2010, da bi kasnije sa discipline slopestyle prešao na freeride, te bio zvijezda skijaških filmova Days of My Youth, Fade To Winter i Ruin and Rose.

Italijan, koji govori tri jezika, uzeo je odmor od snimanja filmova da bi nastupao u Svjetskom freeride prvenstvu. U svojoj debitantskoj sezoni 2018 bio je drugi u ukupnom poretku, da bi 2019. godine zahvaljujući pobjedama u Hakubi i Fieberbrunnu osvojio šampionsku titulu sa ogromnih 8700 bodova.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
NISAM TRAŽILA: Stranica koja je pojačala utišane glasove