Minecraft virtuelna biblioteka u borbi protiv cenzure

Sloboda govora je temeljno ljudsko pravo, međutim, to nije slučaj u nekim zemljama u kojima vlade aktivno koriste cenzuru kao sredstvo kontrole. Cenzurišu novinare, pisce, zatvaraju ih, progone, a neke i ubijaju. Međutim, riječi uvijek nađu svoj put, ponekad i neočekivanim kanalima. Jedan od njih se našao u okviru igre Minecraft, a u obliku virtuelne biblioteke.

 

necenzurisana biblioteka (1) necenzurisana biblioteka (2)

 

Uncesored Library / Necenzurisanu biblioteku je sagradilo 24 igrača iz 16 zemalja, a za to im je bilo potrebno 250 sati. Svi igrači sad mogu doći do cenzurisanih informacija, dovoljno je da pokrenete Minecraft mapu i pretražujete virtuelne police biblioteke. Među Minecraft knjigama možete pronaći zabranjene članke, te informacije o novinarima koji su cenzurisani u svojim zemljama, a igrači mogu da ih čitaju zahvaljujući tome što Minecraft može da se igra čak i u zemljama sa jakom cenzurom.

 

necenzurisana biblioteka (3)

 

U biblioteci se između ostalog, nalaze i tekstovi petoro cenzurisanih novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije. Krila biblioteke su organizovana po zemljama, i označena zastavama, a igrači mogu da preuzmu igru i mapu, i, na primer, sa svojim Minecraft junakom ušetaju u rusko krilo, izaberu knjigu i pročitaju članak sa portala grani.ru, koji je blokiran u matičnoj zemlji, a zbog toga što izveštava o aktuelnim protestima.

 

Novinarka Hatice Cengiz iz Saudijske Arabije također je sarađivala na projektu, a kako bi u biblioteku uvrstila i tekstove svog partnera Jamala Khashoggija, koji je ubijen u oktobru 2018. godine.

 

necenzurisana biblioteka (5) necenzurisana biblioteka (6) necenzurisana biblioteka (7) necenzurisana biblioteka (8) necenzurisana biblioteka (9) necenzurisana biblioteka (10) necenzurisana biblioteka (11)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vlasta Weddings: Dubrovnik kao savršeno mjesto za destinacijsko vjenčanje