Mirza Babić: Sarajlija na modnoj pisti u New Yorku

foto_Haris Babić

 

U martu 1995. s majkom i mlađim bratom Harisom, Mirza Babić (1981.) napustio je BiH. Prvo su bili u Podacama u Hrvatskoj, a potom su otišli u New York gdje je završio Five Town College na Long Islandu. Tokom školovanja upoznao je puno talentiranih ljudi s kojima i danas sarađuje, a među njima su Chrisette Michele i Corey Chorus, koji je za Rihannu napisao pjesmu Cheers. Kako ga je oduvijek zanimala muzika krajem 2012. snimio je pjesmu i spot The Only One.

 

Kroz to poznanstvo došao je u kontakt sa kreatorima modnog brenda Control Sector s kojima je napravio saradnju i ove godine našao se na modnoj pisti tokom Mercedes-Benz Fashion Weeka u New Yorku u novoj kolekciji za proljeće/ljeto 2015.

 

 

 

 

Zanimljivo je da si u New Yorku počeo svoju muzičku karijeru, međutim, završio si na modnoj pisti. Nosio si Control Sector kolekciju na Mercedes-Benz Fashion Weeku u New Yorku 11. septembra, kako je došlo do te saradnje?

– Prošle godine dok sam bio u Los Angelesu i radio na muzici sa Rihanninim producentom prvog albuma došao sam u kontakt sa kreatorima Control Sectora. U isto vrijeme dok sam tu bio dešavao se L.A. Fashion Week. Pozvali su me na njihov show i ostalo je historija. Kako su i oni iz New Yorka uspostavili smo saradnju tako što sam im pomogao na poboljšanju i promociji njihove nove kampanje. Tokom saradnje uradili smo nekoliko photoshootinga u njihovoj odjeći i tom prilikom su otkrili novog mene i moj novi talent.

 

1
foto_ Ken Alcazar za Control Sector runway show na Mercedes Benz Fashion Weeku

 

 

To je znači bila prva revija koju si nosio?

– Da, to je bila prva revija koju sam nosio na Mercedes-Benz Fashion Weeku. Prije toga sam sarađivao s drugim modnim kućama i modnim portalima.

 

 

Jesi li imao tremu? O čemu si razmišljao dok si hodao pistom?

– Trema je bila sve do ulaza na pistu, kad sam izašao, tu su samo bila svjetla i ja, ostalo je sve bilo nevidljivo. Dok sam hodao svaki korak sam se zahvaljivao svemu onome što se desilo i što me dovelo do tog trenutka.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YAmK9NFcrZ8[/youtube]

 

 

Možeš li nam reći više o kolekciji koju si nosio?

– Control Sector je street wear brend s uniseks kolekcijama. To je upravo onakav brend kakav sam oduvijek želio nositi i kad su se pojavili momci iz Control Sectora znao sam da je to pravi brend za mene.

 

 

Haris i ti se bavite fotografijom i pokrenuli ste projekt The Big Picture

– Da, naš brend The Big Picture nastao je iz našeg znanja, iskustva i naših želja, onoga što bismo voljeli vidjeti. Haris je više fokusiran na post produkciju, a ja na samu fotografiju. Obojica imamo iskustva kad su muzika i business managment u pitanju i kad se sve to spoji dobijete The Big Picture konsultantsku agenciju za digitalne medije.

 

foto_Haris Babić za Control Sector
foto_Haris Babić za Control Sector

 

Vrlo često poziraš kao model ispred objektiva svog brata, koliko je teško sarađivati s njim?

– S njim je najlaške, jer mu vjerujem kad je fotografija u pitanju. Nikad se ne moram brinuti kakva će ispasti fotografija. Naša znanja djeluju komplimentarno i jedan drugog nadopunjavamo u svakom smislu. Naša saradnja je samo za bolju budućnost. Razumijemo se.

 

 

Muzika, modeling, fotografija – ukoliko bi morao izabrati jedno od toga, šta bi izabrao i zašto?

– U današnjem svjetu moraš biti svestran što se tiče medija. Meni sve tri spadaju u jednu kategoriju. Dok hodam niz pistu svira muzika i blješte blicevi, dok hodam ulicama New Yorka, ulice su moja modna pista, svakodnevni izlazak je prilika da pružim svoju svjetlost u svakom smislu, bilo to pojavom, izgledom ili riječima kroz muziku to sve spada u jednu kategoriju života kojeg živim. Ako nisam spreman za sve troje onda nisam spreman za ovaj život.

 

foto_Haris Babić za WardrobeRitual.com
foto_Haris Babić za WardrobeRitual.com

 

Šta ti najviše nedostaje vezano za Sarajevo?

– Makaraska! (smijeh) U izvini, čekaj da razmislim…. Da, da, Makarska! (smijeh) Ali da ti pravo kažem, nedostaju mi momenti koje sam imao sa svojom porodicom u Sarajevu. Najbolji momenti su bili provedeni na putu dok smo jedne prilike išli gledati Formulu 1, momenti vožnje na magistrali, a posebno nedostaju i jako ih pamtim momenti ulaska u Sarajevo poslije dugog odmora na moru i Čaršija.

 

 

Vaše djetinjstvo je, nažalost, zadesio rat, a ti si danas otac sedmogodišnjeg dječaka, čemu ga učiš?

– Učim ga da bude svjestan svakog svog koraka i svake riječi koja izlazi i njegovih usta. Uz to, sa nama zajedno, uči fotografiju i muziku. Ljubav prema muzici sam stekli smo od oca koji je vlasnik Marquee kafića u Sarajevu, a od mame, koja je imala dva butika Buggy u Sarajevu prije rata, prešla nam je ljubav prema dizajnu i modi. Pokušavam i ja njemu prenijeti sve te ljubavi.

 

foto_ Evan Pierce za njegov portfolio za Launyc.com
foto_ Evan Pierce za njegov portfolio za Launyc.com

 

Planovi?

– Planovi se mijenjaju svakodnevno. Ono što radim danas, sutra se može promijeniti u nešto drugo. Snovi su beskonačni. Ono što mislim da sam danas sutra može izgledati kao obična dječija igračka. Trudim se savladati sve što mi stane na put, ići dalje i napredovati i to mi daje snagu da idem dalje u kojem kod smjeru me sudbina ponese.

 

 

razgovarala_Besima Svraka 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Intimne stvari Fride Kahlo bit će izložene u Londonu