Nardina Zubanović i Adela Jušić izložile radove u galeriji Miza u Tirani

U galeriji Miza u Tirani upriličena je izložba Soft Meal tri balkanske umjetnice – Nardine Zubanović i Adele Jušić iz BiH i Beskide Kraje iz Albanije, piše Klix.

 

Prema riječima kuratorice izložbe Blerte Hoçie, ova izložba pruža jedinstven pogled na hranu kao na kulturnu vrijednost koja nosi smislenu simboliku društva u kojem živimo. Hrana kao vrijednost koja ujedinjuje ogleda se u djelu Family umjetnice Beskide Kraje, gdje je hljeb zamišljen u svetom, sakralnom i ritualnom životu para i porodice.

 

U videoinstalaciji Food with experience, umjetnica Nardina Zubanović kroz očite seksualne aluzije i marketinške pornografske reference poigrava se s maštom posmatrača, klišeizira i ironizira rodne uloge na duhovit i ironičan način.

 

Adela Jusic (4)

 

U radu Adele Jušić, pod naslovom Dinner for Three, hrana postaje moćan ritual i simbolički jaz između roda reprezentacije, vjerske i generacijske promjene. Za kuratoricu izložbe Blertu Hoçiu ovi radovi su kao recept, lekcija i afrodizijak sa sastojcima, gdje pomiješani elementi harmonično funkcionišu zajedno, a hrana se smatra ritualom i način komuniciranja koji govori savremenim univerzalnim jezikom.

 

Pogled na radove tri umjetnice vidi hranu kao element koji ne samo da odaje život, nego i okuplja ljude. Ovoj izložbu također su prisustvovali polaznici i predavači workshopa Factory of Memories, projekta Asocijacije za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Tirana Express iz Tirane.

 

Adela Jusic (1) Adela Jusic (3) Adela Jusic (5)

 

foto_Klix

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pet trikova kako očuvati zdravu kožu tokom zime