Nardina Zubanović i Adela Jušić izložile radove u galeriji Miza u Tirani

U galeriji Miza u Tirani upriličena je izložba Soft Meal tri balkanske umjetnice – Nardine Zubanović i Adele Jušić iz BiH i Beskide Kraje iz Albanije, piše Klix.

 

Prema riječima kuratorice izložbe Blerte Hoçie, ova izložba pruža jedinstven pogled na hranu kao na kulturnu vrijednost koja nosi smislenu simboliku društva u kojem živimo. Hrana kao vrijednost koja ujedinjuje ogleda se u djelu Family umjetnice Beskide Kraje, gdje je hljeb zamišljen u svetom, sakralnom i ritualnom životu para i porodice.

 

U videoinstalaciji Food with experience, umjetnica Nardina Zubanović kroz očite seksualne aluzije i marketinške pornografske reference poigrava se s maštom posmatrača, klišeizira i ironizira rodne uloge na duhovit i ironičan način.

 

Adela Jusic (4)

 

U radu Adele Jušić, pod naslovom Dinner for Three, hrana postaje moćan ritual i simbolički jaz između roda reprezentacije, vjerske i generacijske promjene. Za kuratoricu izložbe Blertu Hoçiu ovi radovi su kao recept, lekcija i afrodizijak sa sastojcima, gdje pomiješani elementi harmonično funkcionišu zajedno, a hrana se smatra ritualom i način komuniciranja koji govori savremenim univerzalnim jezikom.

 

Pogled na radove tri umjetnice vidi hranu kao element koji ne samo da odaje život, nego i okuplja ljude. Ovoj izložbu također su prisustvovali polaznici i predavači workshopa Factory of Memories, projekta Asocijacije za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Tirana Express iz Tirane.

 

Adela Jusic (1) Adela Jusic (3) Adela Jusic (5)

 

foto_Klix

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
#LikeAGirl – reklama koju morate pogledati