NEVIDLJIVA IZLOŽBA Aleksandre Nine Knežević u Galeriji ULUPUBiH

U Galeriji ULUPUBiH od 16.2. do 23,02.2021. možete posjetiti izložbu Nevidljiva izložba Aleksandre Nine Knežević, koja je dio projekta Umjetnost u izlogu 2021, a uvrštena je i u program Sarajevske zime 2021.

Na izložbi pod nazivom Nevidljiva izložba Aleksandre Nine Knežević, bit će prikazane ilustracije koje su nastale zadnjih pola godine djelovanja ove bosanskohercegovačke dizajnerice. Jedan dio izložbe se odnosi na ilustracije inspirisane gradovima, koji se spominju u knjigama Sarajevo između legendi i historije Amira Ljubovića i gradovi o kojima piše talijanski pisac Italo Calvino u knjizi Nevidljivi gradovi, gdje opisuje 55 gradova, a svi nose ženska imena. Osim gradova tu su i portreti umjetnika poput David Bowia, Oscara Wildea, Le Corbusiea, Lenona, Edgara Alana Poa.

 

 

Aleksandra Nina Knežević (Sarajevo 1973). Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku za grafički dizajn. Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). Godine 2010. uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora (Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance designerica i kao dizajnerica i ilustratorica naslovnica za knjiga za mnoge izdavačke kuće širom BiH. Za svoj projekt Sarajevo Dingbats dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. Godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
8 najpoznatijih poljubaca u umjetnosti