foto_Senka Ćatić / Spektroom / FBL

Nagrada Evropskog Parlamenta LUX FILM PRIZE za film ‘Bog postoji, zove se Petrunija’

Release Date
28/11/2019
fotografije
FBL

Evropski Parlament jučer je u Strasburu dodijelio LUX FILM PRIZE za 2019. Pobjednički film je BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA Teone Strugar Mitevske rađen po scenariju Elme Tataragić, članice kolektiva Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

scenaristica Elma Tataragić / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL
scenaristica Elma Tataragić / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL

Ovo je još jedna u nizu nagrada za film BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, nakon kojeg ima izuzetno uspješan festivalski život. Ova nagrada je kruna fantastične sedmice za ovaj film, u kojoj je film pored ove nagrade dobio i nagradu na Seville Film Festivalu Evropskog Filma, te nagradu Arapskih Filmskih Kritičara za najbolji evropski film.

Ekipa filma 'Bog postoji, zove se Petrunija' / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL
Ekipa filma ‘Bog postoji, zove se Petrunija’ / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL

Još od 2007. godine, nagrada Vijeća Evrope LUX PRIZE izdvaja filmove koji zadiru u suštinu pitanja važnih za evropsku javnost. Vijeće Evrope vjeruje da je film, kao masovni medij, idealna platforma za otvaranje diskusije i refleksiju kako evropske sadašnjosti, tako i budućnosti. Filmovi iz LUX PRIZE selekcije podižu svijest o nekim od glavnih društvenih pitanja današnjice i, kao rezultat, pomažu izgradnji jakog evropskog identiteta. Ilustrijući različitosti evropskih tradicija, te bacajući svjetla na procese evropskih integracija i slave univerzalne vrijednosti.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.